jump to navigation

Matti Klinge ja anti-amerikkalaisuus Sunday, January 8, 2006

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

Tuore Hesarin Kuukausiliite niittaa kahdella suurella jutulla suoraan kohti Matti Klingeä. Kansikuvajuttu räppäri Mariskasta on isku suoraan vyön alle…amerikkalaisen roskakulttuurin invaasio on juurtunut syvemmälle populaarikulttuurimme kuin osasimme kuvitella…terribile! Ja sitten heti perään juttu Arto Paasilinnan Ranskan-kiertueelta…siis se vulgääri kioskikirjailija. Se, että miksi Hesari näin selkeästi mottailee arvostettua tyylitaituria ja kulttuurimiestä, etenkin mitä ranskalaisen kulttuuriperimän ylevyyteen tulee, aukenee kun tutkailee JP Roosin analyysia Klingen päiväkirjoista. Siitä käy ilmi että Klinge pitää mm. Pariisista, Le Mondesta, EU:sta ja Chiracista, ja että hän inhoaa mm. USA:n ja englannin kielen ylivallan lisäksi…aivan niin, Helsingin Sanomia.

Nähtäväksi jää mikä tulee olemaan Klingen vastaus tästä ei niin silkkihansikkain suunnatusta suorasta sodanjulistuksesta. Vai liekö tätä kinastelua jatkunut jo vuositolkulla? Täytyy kyllä heittää vettä myllyyn ja mainita ettei Klingen rakkaalla Ranskalla nyt kovin hyvin muutenkaan mene. Ranskalaiset lihovat hyvää tahtia amerikkalaisten vanavedessä, jo yli 40% väestöstä on jo ylipainoisia. Tästä lienee osin kiittäminen McDonaldsia, jolle Ranska on tällä hetkellä kannattavimpia markkina-alueita…Kulttuurielämäkin rapautuu kun manga-sarjakuvat ovat jo aikaa sitten menneet graafisten novellien ohi (ja siinä sivussa pelastaneet monia julkaisutaloja)… Titanic on Ranskan kaikkien aikojen katsotuin elokuva. Viime vuoden katsotuimman taisi viedä Star Wars:Episode 3…Ja ei se Johnny Hallydaykään jaksa levyttää enää entiseen tahtiin.
Mitä enemmän kansan syvät rivit omaksuvat amerikkalaisia ilmiöitä, sitä suuremmaksi käy kulttuuriälymystön älämölö. Ja vaikka Economistin mukaan 85% ranskalaisista ei hyväksyisikään George W. Bushia, niin 72% ranskalaisista on siitä huolimatta myönteinen kuva amerikkalaisista. Mitähän saatanallisen pahaa amerikkalaisuudessa sitten on? Sitä pohtivat varmaan monet fransmannit citymaastureissaan matkalla kohti Kentucky Fried Chickeniä, tai amerikkalaiset sotilaat Irakissa syödessään ranskalaisen Sodexho:n kenttälounasta.

Advertisements

Comments»

1. ÜBERKUUL. » Uusi Eurooppa - Sunday, May 21, 2006

[…] Tänään on hienoa olla suomalainen. Lordin murskavoitto saa Euroopan haukkomaan henkeään. "Mitä ihmettä tapahtui", kysytään monissa piireissä. Kisat tullaan analysoimaan puhki meillä ja muualla. Matti Klinge sanoo jotain nasevaa, joka jollain tavalla liittyy amerikkalaisen kulttuurin rappiolliseen vaikutukseen ja kulttuurieliitti nyökyttelee. Taidemusiikkipiirit raahaavat Einojuhani Rautavaaran hokemaan "barbaarista, barbaarista" ja kulttuurieliitti komppaa taas. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: