jump to navigation

Lahjaidea extraordinaire…Share and Enjoy! Thursday, January 12, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul, musiikki, taide.
trackback

i am a mormon too.jpgOlen tässä miettimässä mitä synttärilahjaksi kaverille ja vaikka yleensä tuuppaan legendaarisen Bollywood for the Skeptical-platan kunnon kansitaiteella, niin UBUWebin 365 Days Projectin arkistoista löytyy aineksia vaikka kuinka moneen lahjalevyyn. Projekti on mielestäni ehdottomasti yksi Webin parhaimmista hankkeista koskaan. Tässä on Kiasma-ainesta.

365 Days Project esittelee nimensä mukaisesti vuoden jokaiselle päivälle yhden oudon ääninäytteen lähihistoriastamme kompaktissa mp3-muodossa. Esitykset vaihtelevat harrastelijamuusikoiden huojuvista suorituksista mainosmusiikkiin, koulukuoroesityksiin, eläintarhan ääniin ja hurmoshenkisiin uskontunnustuksiin. Yhteistä näytteille on se, että ne kaikki ovat fyysisena mediana ns. out-of-print eli korkeintaan divareista saatavilla. UbuWeb kokee että heidän velvollisuutensa on dokumentoida, digitoida ja jakaa näitä vaikeasti saatavia kummallisia näytteitä ajastamme kaikkien iloksi.

Kuten esimerkiksi kuvan hilpeän hauska Janeen Brady & The Brite Singersien antaumuksella tulkitsema hilpeä marssi “I’m A Mormon” (mp3) vuodelta 1980. Sanat hiljentävät “I’m a Mormon, yes I am, so if you want to study a Mormon, I’m a living specimen”. Tai Bill Leen “If Jesus Came To Your House” (mp3). Tai countrypoljentoinen kunnon kristittyjen aerobics-tuokio. Huomioi sanat! (mp3).

Tai miten olisi oikea helmi 70-luvulta: “Picking up Girls is easy” (mp3) . Tämän nerokkaan älppärin (ja kirjan) idea on “…gives complete instructions on how to stalk, lie and manipulate a woman into tawdry sex with losers…” Ideanikkarina Eric Weber, mies joka on myös rikastuttanut maailmaa liukkaalla proosallaan aiheista “How to make love to a single woman” ja “How to get married again”.

Tai rockin saatanallisia säkeitä jenkkien vanheimpainjärjestön PMRC:n kasetilta “Focus On The Family – Rock Music Lyrics: Advice To Parents” (1985). Tässä näytteessä Prince, Sheena Easton, Metallica ja WASP saavat kyytiä. Sanoja leveällä walmart-aksentilla lukeva rouvashenkilö alkaa yskimään kun Metallican Master of Puppetsin Damage Inc. -biisissä on liian monta fuck-sanaa “..slamming through, dont *f-word* with razorback …*f-word* it all and *f-word* no regrets..”

365 Project on täynnä valloittavia löytöjä. Saitin ääninäytteiden perusteella oppii paljon itsestään ja ympäröivästä maailmasta ja etenkin USA:sta vaikka on näytteitä muualtakin. Lisäksi kunnon kulttuurihistoriallisen dokkarin hengessä kunkin ääninäyteen historia on valaisevasti esitelty saitilla. Parhaimmat biiseistä käyvät vaikka soittoääneksi kännyyn. Äänitteiden taustateksteistä saa väsättyä myös kivan vihkosen cd-levyn kyytipojaksi.

Kyllä nyt harmittaa että kaikki vanhat ala-asteen kuoroesitykset ja radiokuunnelmaväännöt ovat kadonneet. Vai onkohan joku niitä digitoimassa?

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: