jump to navigation

Suurimmat valheet Wednesday, January 18, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul, innovaatiot.
trackback

guykawasaki3.jpgArmoitettu Apple-oraakkeli ja nyttemmin verenhimoisten pääomasijoittajien kastiin kuuluva VC Extraordinaire from Hell, Guy Kawasaki, riemastuttaa todella käytännöllisillä “Top Ten Lies…” listauksillaan ja oikein kaksin kappalein – “Yrittäjän valheet” ja “Pääomasijoittajan valheet“. Guyn suora teksti on hupaisaa, mutta ennen kaikkea erittäin hyödyllistä luettavaa kaikille riskirahoitusta hakeville pikkupajoille joilla on omasta mielestään “se suuri idea” hanskassa. Guyn neuvot ovat erittäin ajankohtaisia, sillä Piilaakso on pitkästä aikaa nosteessa kun luova luokka on aivomyrskyilemässä jälleen kerran vanhoja jääriä kumoon oikealta ja vasemmalta. Listat ovat täynnä helmiä, kuten esimerkiksi Yrittäjän valheet-listassa valhe numero 5.

No one is doing what we’re doing.” This is a bummer of a lie because there are only two logical conclusions. First, no one else is doing this because there is no market for it. Second, the entrepreneur is so clueless that he can’t even use Google to figure out he has competition.

Nappiin! Pienellä taustatyöllä löytää ihmeellisiä asioita. Jos kilpailijoiden kartoittamiseen ei ole aikaa, se johtuu joko siitä ettei itse asiassa ole käsitystä siitä mikä on se oma tuote ja sen positiointi tai sitten siitä että on käyttänyt liikaa aikaa kalvojen värien ja animaatioiden hinkkaamiseen.

Toisaalta, Guyn ohjeet kertovat jollain tavalla siitä diskreetistä businesskulttuurista ja korukielestä, jossa negatiiviset kommentit annetaan epäsuorasti silkkihansikkaisiin verhottuna. Mutta miksi kuunnella turhaan yrittäjäpolon jonninjoutavia jaarituksia? Miksei sanota suoraan tylyn kriittisesti heti paikan päällä miten asiat ovat? Todelliset urhot nousevat kyllä jaloilleen. Miten olisi esimerkiksi:

  • “I understand where you are coming from, but I still think you are full of shit”. Taistelijasieluille tämä on kuin nakkaisi bensaa liekkeihin, mutta lampailla alkaa alaleuka nykimään. Tämä fraasi toimii myös korporaatiomaailmassa, ja varsinkin silloin kun olet palaverissa ensimmäistä kertaa täysin tuntemattomien henkilöiden kanssa. Jätät lähtemättömän vaikutuksen. Sillä aivan samoin kuin tuotebrändin rakentamisessa, niin henkilöbrändäyksessäkin tärkeintä on että sinusta puhutaan. Ja aivan sama mitä.
  • “If you ladies leave my island, if you survive recruit training, you will be a weapon. You will be a minister of death praying for war. But until that day you are pukes. You are the lowest form of life on Earth. You are not even human, fucking beings. You are nothing but unorganized grabastic pieces of amphibian shit. Because I am hard you will not like me. But the more you hate me the more you will learn. I am hard but I am fair.” Niinpä, voin hyvin kuvitella pääomasijoittajan soveltaen opastavan yrittäjiä kersantti Hartmanin tavoin, sen jälkeen kun hän on päättänyt hypätä firman kelkkaan mukaan. Rotia ansaintalogiikkaan! Lemppariohjaajani Kubrickin Full Metal Jacket tarjoaa myös muitakin kuolemattomia keskustelun pelastajia ja elävöittäjiä. Sopii myös parisuhdeterapiaan ja team building-sessioihin.

Guyn blogi on pitkästä aikaa yksi todella hyödyllisistä uutuuksista. Miehen muutkin entryt ovat napakoita ja no nonsense-tyyppisiä. Riskirahoitutusta hamuavan kannattaa tsekata sitten vielä hänen “The Venture Capitalist Wishlist” jonka avulla suurimmat karikot vältetään pitchauksessa. Olettaen tietysti että sinulla on “se suuri idea”. Hänen 10/20/30-PowerPoint-säännöstään (10 kalvoa,20 minuuttia,minimi fonttikoko 30) luulisi hyötyvän myös korporaatioiden PowerPoint-tornadossa elävien tietotyöläisten.

Advertisements

Comments»

1. ÜBERKUUL. » Hyvää huomenta säihkysilmä! - Sunday, June 11, 2006

[…] Minulla oli pitkään kännykän hälytysäänenä Europen Final Countdown, väärin soitettuna. Minulla ei ollut tämän johdosta mitään vaikeuksia herätä. Ei koskaan. Itse asiassa käyttäytymiseni muuttui aikaa myöten niin, että heräsin aina tikkana juuri ennen Final Countdownin ensimmäisten sävelten soimista. Sillä se biisi on nyt vain niin kammottava ettei se edes väärinsoitettuna kuulosta hyvältä. Kuvan kessuherätyskello on samaa kategoriaa. Tämän kellon mylvintään uskon varmasti herääväni. Toki toivoisin, että kelloon voisi ladata omia kultaisia simputusmuistojaan vaikka edes elokuvista. Minä lataisin Full Metal Jacketistä tutun kersantti Hartmanin ylläolevan rimpsun kaltaisia zen-lausahduksia vaikka joka päivälle omansa. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: