jump to navigation

Suomalainen design on kuollut! Ja ranskalainen…ja japanilainen…ja… Saturday, January 21, 2006

Posted by Sami Oinonen in design, kuluttaminen, mopot.
trackback

vespa.jpgDesignmuseossa näyttäisi olevan menossa kerrassaan hieno näyttely, Design in Italy, aina maaliskuun puoliväliin saakka. Se esittelee italialaista muotoilua vuosilta 1945-2000 sadan esineen ja viiden kronologisen teeman kautta.

Näyttelyn tutuimpia lienee tuo vuodesta 1946 yli 16 miljoonaa kappaletta myynyt Vespa, jolla taas pyyhkii retrohuuman ansiosta erittäin hyvin. Olivetti taas muistetaan kirjoituskoneistaan, mutta joka on PC-tietokoneiden myötä kuihtunut näkymättömiin.

Hesarissa haastateltu näyttelyn italialainen kuraattori toteaa että tätä nykyä italialainen design “on kriisissä”. Kuullostaa samalta valitukselta kuin mitä kuulee aika ajoin suomalaisten muotoiluoraakkelien veistelevän suomalaisen ja skandinaavisen designin tilasta. Näin maallikon näkökulmasta italialaisella muotoilulla menee vallan mainiosti, ainakin mitä tulee kahvinkeittimiin, moottoripyöriin ja autoihin – siis kaikkeen siihen mitä mies elämässään tarvitsee.

Ainakin jos vertaa USA:han – kahvista ei voi siellä edes puhua ellei se ole joku Cinnamon Double Tall Dolce Latte. Pelletouhua, jossa kahvintilaamisekshibitionismista on tullut tärkeämpää kuin sen nauttimisesta. Kahvinkeittimistä ei voi edes puhua, vaikkakin täytyy myöntää että raamattuvyöhykkeen standardoimassa oranssissa kofeiinittoman kahvin tunnuksessa on tyyliä. Varsinkin mitä Bunn-o-Maticin pallokannuun tulee. Yhdysvallat on tunnettu vain autoistaan ja moottoripyöristään, ja niistäkin voi olla montaa mieltä. En viitsi edes nyt aloittaa tästä, mutta se nyt on varmaa ettei niissä mitään luonnetta ja tyyliä ole.

Luonne ja tyyli – sanapari joka ei sovellu myöskään saksanmaan “kiskoilla kulkeviin” ajattoman harmaisiin menopeleihin. Ja kun yhtälöön lisätään vielä Krupsin hiihtomonon näköiset kahvinkeittimet joista kahvi valuu sieluttoman ponnettomasti pannun virkaa toimittavaan vatiin, niin ei varsinaisesti voi mainita sanaa “design” saksalaistenkaan tuotteiden yhteydessä, ellei sitten lisätä sen eteen “neo”.

Japanilaisista tulee mieleen vain kaikkien statushakuisten suosima Lexus, auto jota myös Toyotaksi kutsutaan. Tai no joo, ei sitä enää myydä Toyotana edes Japanissa kuten pari vuotta sitten vielä. Japsipyörät ovat luonnettomia kuminauhoja, jotka ovat hiilikuitu- ja alumiiniosineen kohta niin kevyitä että lentävät tuulessa spontaanisti pöpelikköön. Japsipyörät ovat hyvä esimerkki siitä mitä tapahtuu kun design uhrataan tehokkuudentavoittelun mustalle aukolle.

Entäpä Ranska? Mainitsemani kolmen elintärkeän esineen sarjassa Citroen DS oli, siis oli _50_ vuotta sitten, tyylikäs samoin kuin teknisesti innovatiivinen. Tosin ranskalaisen designin halvaantumisesta ei voine juuri puhua jos sitä ei koskaan edes ole ollutkaan.

Espanja? No se on miehen näkökulmasta muotoilun Kontula. Maa jonka ydinosaamista on kopioida italialaisia. Maa joka vieläkin ratsastaa härskisti Antoni Gaudilla, vaikka sen kuolemasta on jo 80 vuotta.

No entäs sitten Suomi? Kolmen miehelle elintärkeän esineen näkökulmasta suomalaisella designilla ei mene hyvin, se ei tarjoa suomalaiselle miehelle mitään mikä häntä kiinnostaisi. Toista oli ennen. Tai oikeastaan kahvin keittäminen ja juominen puhdistautumisriittinä on vain elintärkeä, mopot ja autot ovat peniksenjatkeina vain välillisesti elintärkeitä. No yhtä kaikki, liityn marmattajien joukkoon.

Advertisements

Comments»

1. ÜBERKUUL. » Ravintola Vespa - suosittu italialainen ruokaravintola - Saturday, February 18, 2006

[…] Vankkumattomana italialaisuuden kannattajana – niinkuin se manifestoi itsensä käyttöesineissä, autoissa, moottoripyörissä, huonekaluissa ja vaatteissa – olin ihan ok fiiliksillä kun päätimme pitää kevyen yhtiökokouksen ravintola Vespassa Etelä-Espalla. Ja koska valistuneena kasvissyöjänä pasta on kaikissa muodoissaan tärkeä osa ruokavaliotani, ajattelin että luvassa on kunnon safkaa hyvissä puitteissa. Sillä mitä muuta voi odottaa jos ravintolan nimi on Vespa? […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: