jump to navigation

Kysykää Paavo Haavikolta Thursday, February 2, 2006

Posted by Sami Oinonen in tee-se-itse.
trackback

luke ja tauntaun.jpgVau! Näyttää siltä että televisionkatseluni räjähtää käsiin kolmesta tunnista neljään tuntiin viikossa. Syynä on Discovery Channelin Mythbusters, joka tulee nyt keskiviikkoisin myös maikkarilta.

Myytinmurtajissa pari armoitettua erikoistehostegubbea testailee urbaanien legendojen todenperäisyyttä valloittavan hauskasti ja pieteetillä. Uppoaako kolikko jalankulkijan kaaliin jos se tiputetaan pilvenpiirtäjästä? Haudattiinko Jimmy Hoffa Nykin Giants Stadiumille? Miten käy anopin jos sen maalaa kultamaalilla Goldfinger-filkan tapaan? Tai niinkuin eilisessä jaksossa, kuoleeko känninen irkku jos hän päättää vapauttaa itseään metroraiteen johtavaan kiskoon? No ei, ellei käytännössä laske vettä kuin elefantti vaaksan päästä raiteesta.

Mielestäni hienointa Myytinmurtajissa ei itse asiassa ole se, onko joku myytti nyt totta vai tarua, vaan se prosessi jolla myytintestaamiseen valmistaudutaan tee-se-itse-rakennelmineen ja kojeineen.

Koska Myytinmurtajilla on Industrial Light & Magic-tausta, on ilmeistä että he ovat myös pohtineet Tähtien Sota-sarjan myyttejä. Meitä suomalaisia kiinnostaa erityisesti eräs Imperiumin Vastaisku-episodin myytti: Voiko selviytyä hengissä pistävässä pakkasessa (suurehkon) eläimen ruhossa? Han Solohan pelasti Luke Skywalkerin ko. episodissa avaamalla avaruuslaama tauntaunin lasermiekkallaan ja tuikkaamalla Luken peikon pehmoiseen koloon.

No ei Myytinmurskaajien olisi tätä myyttiä tarvinnut pohtia sen kauemmin. Kyllä se onnistuu, me suomalaiset tiedämme sen. Olisivat kysyneet Paavo Haavikolta. Armoitetun akateemikon Rauta-aika-sarjassa Lemminki (aka Lemminkäinen) selkeä silittelevi, taljoa taputtelevi ja aukaisihe tauntaunin puuttuessa poropeura hiienhirven ja näin välttyi paleltumasta lumimyrskyssä kuoliaaksi. Ei olisi tarvinnut scifi-sadun myyttiä lähteä pohtimaan, olisivat soittaneet rohkeasti Haavikolle ja kysyneet miten äijän kävisi.

(Megapaljastus: Näyttää siltä että Haavikko on imenyt vaikkutteita Rauta-aikaan ja Lemmingin häröilyihin itse Lucasilta eikä toisinpäin Imperiumin vastaisku ilmestyi 1980 ja Rauta-aika 1982)

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: