jump to navigation

Hornan kekäleet, missä on Ken Parker? Wednesday, February 8, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul.
trackback

kenparker2.jpgTV1:sen “kaikkiruokainen kulttuuriohjelma” K-Rappu yllätti minut tiistai-iltana. Yksi jutuista käsitteli tyypillistä neljäkymppistä yksinhuoltajaisää Texas Ranger Tex Willer. Brilliant! Jos aihevalinnat ovat tätä luokkaa on aivan satavarma että tulen katsomaan ohjelmaa jatkossakin. Varsinkin kun Timo “Trio Niskalaukaus” Rautiainen vaikuttaa olevan pitkästä aikaa ensimmäinen aidon lupsakka ruutupersoona. Ei mikään lyijykynä ei.
Odotan innolla milloin avantgardistiset aihevalinnat yltävät Korkeajännityksen syväanalyysiin ja siihen kaikista pyhimpään, Ken Parkeriin. Unohdettu antisankari vaatii esittelyä laajemminkin.

Olen aivan varma etten ole yksin, meitä Tex Willerin kautta länkkärisarjakuvataiteen ylimmälle tasolle (kenparkeroituminen) siirtyneitä on satoja ellei tuhansia. Minun tarinani on niin tuttu monille kanssasisarilleni, missä he ovatkaan…

Sillä kun ajatteluni teinivuosina kehittyi siirryin Texin mustavalkoisesta, vaikkakin kiehtovasta, johnwaynemäisestä maailmankuvasta Ken Parkerin – ajattelevan antisankarin – älyllisesti ylivertaisen inspiroiviin tarinoihin. Niissä teemat kuten tasa-arvo, rasismi, köyhyys, ihmisen paha olo, sota ja rauha ruokkivat pienen radikaalimielen sammumatonta tunteenpaloa ja tiedonjanoa. Ja siinä missä etäisemmiksi ja etäisemmiksi käyvät ns. kaverini jauhoivat vain Willerin tarinoista ja lausahduksista vielä miestenkoulun jälkeenkin, niin minä etsin Kenin tarinoista totuutta ja lohtua aina uudelleen ja uudelleen. Tiesin että minulla oli jotain kestävämpää.

p.s. Kiitos isä ja äiti ettette koskaan tilanneet minulle Aku Ankkaa. Kiitos Tex Willeristä, Ken Parkerista ja Flash Gordonista.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: