jump to navigation

Mikko Mallikas on arveluttava Saturday, February 11, 2006

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

Image488.jpg

Kävin kirjastosta lastenkirjan Mikko Mallikas on rehellinen. “Kirja kuin kirja”, ajattelin ja kannen perusteella se vaikuttikin järjelliseltä. “Varmaan ihan peruskiva opettavainen tarina ja toivottavasti isänmaantoivo oppii tästä jotain. Ehkä sitä miten tärkeää on olla rehellinen”.

Kirjasen tarina on yksinkertaisuudessaan se että lasten yhteisen majan avain katoaa ja Mikko Mallikas joutuu epäilyn kohteeksi…Mikko tietää että hänen pitäisi löytää avain pystyäkseen todistamaan olevansa syytön … alkaa epätoivoinen etsintä … (!!Spoileri seuraa…) … lopulta paljastuu että harakka vietävä oli avaimen vienyt.

No, kotona aloin tapani mukaan lukemaan kirjaa ääneen vesalle…mutta tajusin heti ensimetreiltä ettei tässä ole nyt kaikki kohdallaan. Nopea silmäily osoitti että käsissäni oli joku ihmeen kumma “ahdistuksen avulla täysipainoiseksi lapseksi” – pedagokiikan riemumarssi. Alla katkelmia tekstistä , kursiivit ja lihavoinnit ovat alkuperäisestä tekstistä.

…pian koko piha tietää että avain on kadonnut, … lapset kääntävät Mikolle selkänsä ja päättävät ettei heillä ole mitään tekemistä moisen varastelijan kanssa … he pitävät Mikkoa aivan oikeana varkaana. He ovat aivan tosissaan. Aivan tosissaan. …Mikon on pakko löytää avain…

Yöllä Mikko näkee unta, että koko maailma osoittelee häntä …Hyi hyi varas! Hyi hyi varas! Varas nuohoo talot sadat, nuolee kaikki padat. Kun sä tulet meidän tupiin, nuolla saatkin kissankupin…” Mikko kutistuu kutistumistaan kunnes katoaa näkyvistä. Hän ei ole enää Mikko Mallikas. Kaverien mielestä hän on pelkkä varasteleva hunsvotti.

Seuraavat päivät ovat Mikosta kamalia. Mikosta tuntuu ettei häntä ole oikeasti olemassakaan. …Kukaan ei tunne häntä…Mikolla ei ole ketään. …Kunpa hän vain löytäisi….

Avain löytyy sitten harakanpesästä ja lapset riemustuvat ja luulisi Mikon helvetinkin olevan ohi, mutta ei….

Kuka loppujen lopuksi vei avaimen? Mitä ja ketä heidän piti uskoa? Oliko se todella harakka..Vai oliko Mikko sittenkin….

Voi hyvä tavaton miten ahdistavaa luettavaa. Oikeaa lastenkasvatuksen hardcorea. Kuvamaailmakin on niin ankea, uhkaava ja psykedeelinen että ainakin minulle jäi hämäräksi mitä kirjan kirjoittaja Gunilla Bergström on ajanut takaa ja missä mielentilassa. Alkuperäinen “Där går TJUV-Alfons!” kuullostaa vielä pahemmalta, ihan käy sääliksi ruotsalaisia. Sarjan muita kirjoja ovat mm. Mikko Mallikas panee töpinäksi, …menee kouluun, …lapsenvahtina. Aika viattomiltahan nuo kuullostavat mutta mistäs sen tietää jos juonenkulku on samaa kaulakiikkutasoa kuin tässä opettavaisessa tarinassa.

Heitin kirjan mäkeen ja siirryimme pleikkarin kiehtovaan maailmaan.

Advertisements

Comments»

1. Kaarina - Thursday, June 4, 2009

Upean eksistentialistinen kirja. Mutta ihmiset voisivat jo opetella, että se on “pedagogiikka” eikä “pedagokiikka” !!!

2. Siiri - Monday, December 28, 2009

Tarinasta olisi toki voinut keskustella lapsen kanssa jälkeenpäin. Minusta sellaiset kirjat, joissa homma vedetään niin yksiselitteisesti pakettiin ettei lapsen ja vanhemman väliselle kommunikaatiolle jää mitään tarvetta, ovat takuulla haitallisempia kuin tällaiset keskustelua ja yhteisiä pohdintoja herättävät vaihtoehdot.

Muistan itse lapsena pitäneeni erityisesti Mikko Mallikas -kirjoista, enkä muista niitä mitenkään ahdistavina. Mutta minulla olikin äiti, jota kiinnosti olla minuun kontaktissa muillakin tavoin kuin valmiiksi pureskellun tarinan tai konsoli- (siihen aikaan pc-) pelien välityksellä.

En nyt tarkoita, että tässä nimenomaisessa tapauksessa mitään ongelmaa välttämättä olisi, mutta toivoisin kirjoittajan vaikkapa itsekseen miettivän, milloin hän on viimeksi keskustellut lapsensa kanssa kasvotusten jostakin vähän vaikeammasta ja vakavammasta aiheesta (se, että sellaisista ei puhuta, ei poista niitä lapsen maailmasta).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: