jump to navigation

Googlen vanki? Friday, March 10, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul, innovaatiot.
trackback

google.jpgGooglen kiinnostavia kehityshankkeita on mystisesti vuotanut viime aikoina julkisuuteen, ensin Gdrive – henkilökohtainen rajaton verkkomuisti, ja viimeisimpänä Google Calendar – Gmailiin integroituva webkalenteri. Ja sattuipa eiliselle mielenkiintoinen yritysostokin, Writely, joka on luonut varsin näpsäkän web-pohjaisen teksinkäsittelysovelluksen.

Google on luonut suhteellisen lyhyessä ajassa universumin joka ainakin allekirjoittaneen näkökulmasta alkaa olemaan jo niin hyödyllinen kokonaisuus että ajatus jonkin google-komponentin vaihtamisesta jonkin toisen yrityksen vastaavaan tuntuu todella pöyristyttävältä ajatukselta. Sillä se mieltämäni tuska, pelkkä ajatus uuden applikaation asentamisesta, oppimisesta jne., riittää hylkäämään ajatuksen kuolleena syntyneenä. Googlen tapauksessa ei ole kysymys siitä, että joku yksittäinen Google-applikaatio olisi merkittävästi parempi kuin joku toinen markkinoilla oleva, vaan nimenomaan kokonaisuus on parempi kuin osiensa summa. Jos vaihtaisin vaikkapa takaisin Yahoo Mailiin Gmailista, niin se siirto tuhoaisi minun Google-palveluiden verkon tehden näin henkilökohtaisen tiedon hallinnan vaikeammaksi ja tehottomamaksi – taas uusi käyttäjäprofiili, käyttökokemus, tietojeni varastointi jne.

Google-maailmani ei ole tosin vielä täydellinen. Käytän edelleen Flickriä enemmän kuin Picasaa, samoin WordPressiä enemmän kuin Bloggeria ja tuikkaan vielä videoita Youtubeen mielummin kuin Google Videosiin. Mutta toivon hartaasti ettei minun tarvitsisi kauaa jatkaa näiden irrallisten saarekkeiden ylläpitämistä. Heti kun Google saa pakkansa kuntoon henkilökohtaisen julkaisemisen suhteen, on maailmani täydellinen. Yksi palveluntarjoaja, yksi identiteetti, yksi käyttökokemus. Olen jopa valmis menemään niin pitkälle, että suostun luovuttamaan Googlelle enemmän tietoja kulutuskäyttäytymisestäni (kuin mitä heillä jo nyt on), jos vain he pystyvät osoittamaan että siitä on minulle todellista hyötyä vaikkapa täydellisesti kohdennettujen tarjousten ja mainosten muodossa.

Advertisements

Comments»

1. Timo - Friday, March 10, 2006

Kauan meni itselläni ennen kuin otin Gmailin, mutta heti se tuntui hyvältä tuotteelta. Gdrive:kin kuulostaa jo pelkästään kuulemani perusteelta hyvältä – itse olen tähän asti hyödyntänyt http://www.spymac.com -paikkaa, jossa on 100+ megaa vapaata verkkotilaa tiedostojen välitykseen, kotisivuun yms.

Jossain vaiheessa Googlekin saattaa kasvaa alallaan niin ylivoimaiseksi, että tekee ‘Microsoftit’ ja joutuu arvosteltavaksi sen ylivoimaisuutensa takia (onhan tietysti MS:llä muitakin vikoja, mutta tuo taitaa kuitenkin eniten ärsyttää).

2. Sami Oinonen - Friday, March 10, 2006

jep. google on vielä niin nuori brändi ettei sillä ole varaa ryssiä montaa keissiä. Kiinan itsesensuuritapauksen kaltaiset jutut himmentäisivät nopeasti sen sädekehää.

3. PA - Friday, March 10, 2006

Oletko tuota Writelyä ehtinyt kokeilla. Minä tulin paikalle vasta sen verran myöhään, että ilmoittautuminen oli toistaiseksi sulkeutunut.

En ole itse julkaissut mitään sen paremmin google videosissa kuin yourtubessa, mutta ensimmäinen on katsojan kannalta sikäli kivempi, että antaa tallentaa videon omalle koneella. Yourtubesta en ole moista ainakaan löytänyt.

4. Sami Oinonen - Friday, March 10, 2006

jäi writely kokeilematta samoin, jahka yritys imetty googlen sisään niin sitten ehkä. Enemmän kiinnostaa gdrive, kalenteri ja google domain. google reader rss-lukija on kokeilussa myös mutten ihan vielä ole vaihtamassa bloglines:ta siihen.

youtube on ihan vain striimiä, mutta samoin kuin ifilm se on melkein de facto-asemassa nettivideoiden jakelussa, ja menestys ruokkii menestystä. Google videon sisältö on vielä köykäistä aivan samoin kuin Veoh:in vastaavan, saa nähdä jos Google library-hanke tuo sinne todella uniikkia matskua arkistojen kätköistä.

5. Bill - Sunday, March 12, 2006

Jää gmailiin. Nyt etsin jo tehokkaampia palveluja. Google on kuollut.

6. Nikke - Friday, October 6, 2006

Onhan Writely jo Googleen imetty. Multa saa kyllä vongattua kutsuja jos haluaa testailemaan.

Vonkaukset otetaan vastaan osoiteeseen nikc ättä iki piste fi

7. Sami Oinonen - Friday, October 6, 2006

joo, tämä kirjoitus on maaliskuulta. itse olen käyttänyt writelyä nyt parisen kuukautta. ehdottoman riittävä, ainakin minulle.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: