jump to navigation

Euroviisut – diplomatian soihdunkantaja Sunday, March 12, 2006

Posted by Sami Oinonen in bizarre, musiikki.
trackback

germany goes texas.jpgJotain kumman monster heavya soittava Lordi on Suomen euroviisuedustaja. En ole ko. ensemblen kilpailukappaletta luonnollisestikaan kuullut mutta uskoisin sen kuitenkin olevan aivan tavallinen peruspönäkkä euroviisubiisi esiintyjien ulkoista olemusta myöten. Eihän zombie-look poikkea millään tavalla muuten vallitsevasta psykedeelisestä kostuumitrendistä. (vrt. esim. kuvan Saksaa edustava “Texas Lightning”-kvintetti).

Siinä ei ole mitään pahaa että edustuskappaleemme on peruseuroviisu. Tosin ei siitä mitään hyötyäkään ole. Sillä kuten tiedämme euroviisuissa voittaja määräytyy eri valtioiden välisillä geopoliittisilla ja kaupallisilla kytköksillä. Eli voittaja on se maa minkä kavereita riittävän moni muu maa haluaa olla edistääkseen omia intressejään ko. maan kanssa pitkällä tähtäimellä.

Tämän “ruskean kielen” -teorian mukaan voittajan määräytyminen on ennen kaikkea diplomaattista silmäpeliä ja voittaja on sisäpiirille selvillä paljon ennen itse skaboja. Tämä järjestelmä saattaa tosin tuottaa yllättäviäkin voittajia, koska yleensä kukin maa nuoleskelee yhtä tai kahta maata ja loppupisteet annetaan mahdollisimman merkityksettömille maille. Näin esimerkiksi entinen Jugoslavia, Ukraina, Kreikka ja Belgia ovat lipsahtaneet voittajiksi. Suomen ohella nobody-maita kaikki. Suomen euroviisumenestys tukee “ruskean kielen”-teoriaa. Harva maa Viroa lukuunottamatta kokee että Suomesta on juurikaan mitään hyötyä itselleen. Suomella ei yleisesti ottaen ole mitään mitä monet muut Euroopan maat haluaisivat niin kipeästi että olisivat valmiita meitä jatkuvalla syötöllä ja harkitusti tukemaan, saatikka sitten edes kerran. Olemme saaneet vain satunnaisia irtopisteitä.

Nähtäväksi jää mikä on tulevan Suomen EU-puheenjohtajuuden vaikutus pistemääräämme. Todenäköisesti se tulee nostamaan Suomen kymmenen kärkeen, jos muut maat arvioivat Suomen puheenjohtajuuden vaikutusten olevan pitkäkestoisia. Turkilta tulee pisteitä varmasti, muttei kuitenkaan liikaa jottei nuoleskelu nyt aivan avointa olisi. Bulgaria ja Romania EU-jäsenkandeina tulevat myös yllätys-yllätys osottautumaan monster heavy-faneiksi. Metallimaa Saksa antaa muista poiketen pisteitä Lordille täysin pyyteettömästi. Turkki tulee pitämään pohjoisen kulttuurimme helmistä vielä niin monta vuotta kuin se vain on tärkeää jäsenyysneuvottelujen kannalta ja komissaari Rehnin voitelemiseksi. Jos Turkilta ei kuitenkaan kaikkea todennäköisyyttä vastaan heru paljoa pisteitä Lordillemme, johtuu se ainoastaan siitä että Turkki ei voi naapureitaan ärsyttämättä äänestää maata jonka edustusbiisi on hevirokkia. Ja kuten tiedämme hevi on saatanasta.

Euroviisut ovat tärkeä paneurooppalainen instituutio, diplomatian hienovarainen työkalu ja Euroopan henkisen tilan herkkä geigermittari – kanarianlintu EU-retkemme kaivoksessa. Kaikki yritykset kyseenalaistaa sen olemassaolo ovat raukkamaisia kirveeniskuja eurooppalaisen kulttuuriperimän jykevään ja juurevaan tammipölliin.

[Lähde: Eurovision Song Contest Statistics, kyllä, tällainen saitti on todellakin olemassa]

Comments»

1. PA - Sunday, March 12, 2006

“Sillä kuten tiedämme euroviisuissa voittaja määräytyy eri valtioiden välisillä geopoliittisilla ja kaupallisilla kytköksillä.”

Vastaava pätee tunnetusti blogilistan sijoituksiin.

2. Sami Oinonen - Sunday, March 12, 2006

jep.olen huomannut että ainakin keskimääräisen neuleblogin suosion suhteen kytkösteoria pitää paikkansa.

3. ÜBERKUUL. » Uusi Eurooppa - Sunday, May 21, 2006

[…] Toki Lordin murskavoittoon vaikutti Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskin. Tämän ns. ruskean kielen teorian mukaan voittaja määräytyy eri valtioiden välisillä geopoliittisilla ja kaupallisilla kytköksillä. Nähtävästi moni maa uskoo että edistääkseen omia intressejään nyt kannattaa Suomen suuntaan kumartaa näin meidän EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: