jump to navigation

Digg-efekti Tuesday, March 14, 2006

Posted by Sami Oinonen in web.
trackback

swarm-thumb.jpg

Tökkivistä saiteista puheen ollen, lähinnä teknologiauutisten linkinheittosaitti Digg.com pystyy nykyään aika kivuttomasti kyykistämään keskivertosaitin. Kun joku digg.comin käyttäjistä postittaa kiinnostavan linkin, ja muut peesaavat se etenee päivän suosituimmat-listalla ja näin kävijöitä vyöryy mehiläisparven tavoin kohteelle tuhansia, ja blogien viidakkorummun kautta vielä enemmän. Näin kävi mm. eilen kun yksi digg.comin päivän suosituimmaksi äänestetyistä linkkivinkeistä kyykisti erään pienen Flickr-häkkisaitin, Flickr Leech nimeltään. Palvelu ilmeisesti helpottaa jopa tuhansien kuvien selailua yhdellä käyttöliittymällä tiivistämällä ne interaktiiviseksi thumbnail-mosaiikiksi, tai jotain. Ei sinänsä mullistavaa, mutta perin käytännöllistä. Joillekin. Uskoisin. Kait.

Aiemmin puhuttiin toisen geek-saitin, Slashdotin, kyvystä kyykistää palveluita liikenteenohjaamisvoimallaan. En voi todentaa tätä väitettä, koska en ole saittia aktiivisesti käyttänyt koskaan. Lähinnä sen takia että ei sieltä tavallinen teknologiasta kiinnostunut tallaaja mitään kostu, ja sitäpaitsi saitilla on penseä vihreä grafiikka, ja sen logo on tyhmä. Järkisyitä kaikki. Mutta digg menee jopa meikäläiselle jakeluun, sillä siellä harvemmin törmää halvaannuttavaaan Slashdot-lingoon kuten “…recent introductions of NVIDIA’s SLI and ATI’s CrossFire technology have enabled dual PCIe Graphics cards in a load-sharing architecture…”.

Itse asiassa valtaosa digg.comin alkuvuoden suosituimmista linkeistä uppoaa yleisellä tasolla teknologiasta kiinnostuneelle vallan hyvin kuten “MacGyver is BACK!“, “Burning a hole in a car with thermite“, tai “Photos of an Atomic Blast taken at 1/1000,000,000 of-a-second“. Helppo otsikon perusteella jo karsia itseä kiinnostavat, ja sitten itse kommentteja selailemalla ja linkkiä klikkaamalla todentaa onko suosio hypeä vai aitoa.

Ja kuten Wired marraskuussa ounasteli Slashdot-veteraanin päivät kukkona tunkiolla saattavat olla luetut. Digg.comin käyttäjien mielestä valtikka on jo siirtynyt heille. Diggin käyttäjien kommentoissa on havaittavissa jo korskeaa uhoa. Tulee väistämättä mieleen kansalliseepos Kalevalamme runo nuoren Joukahaisen ja Väinämöisen mittelöstä. Muuten, Flickr Leech on vieläkin alhaalla. Saitilla todetaan lakonisesti “Sorry – taking a break due to the Digg effect.”

[Flickr Leech via Digg.com]

Advertisements

Comments»

1. Kuraattori - Tuesday, March 14, 2006

Slashdot-lingoa tuo näyttökortteihin liittyvä lainaus? Mikä siitä tekee slashdot-lingoa? Eikös se ole ihan teknistä jargonia sen enempää olematta juuri slashdottiin liittyvää?

Muuten on kyllä hyvät argumentit slashdotin tyrmäämiseksi, “penseä vihreä grafiikka ja sen logo on tyhmä”, kieltämättä aika kaukana objektiivisesta sivuston arvostelusta. Mutta totta, järkisyitä olla käyttämättä jotain sivustoa jos ei ulkoasu/kaan miellytä. Mutta Digg:n grafiikka… tuota, ei siellä ole.

Slashdotin etusivulle pääsyyn ei vaadita lukuisia peesaajia, vaan yksi editori joka katsoo ehdotetun uutisen ylittävän julkaisukynnyksen, se ei vielä tee uutisesta huonompaa kuin Digg:n etusivulle päätyvät uutiset ovat.

Molemmissa on varmasti hyvät puolensa, Slashdotin paras puoli luultavasti on keskustelu ja vuosien kokemus siitä mitä tekevät, Digg taasen näyttäisi olevan äänestysmetodillaan demokraattisempi.

2. Sami Oinonen - Tuesday, March 14, 2006

re:lingo+argumentit: no sellainen käsitys on että teknisempää jargonia slashdotissa esiintyy… tuo korttiesim. vain esimerkki, mun pointti on se että tärkeintä ei itse asiassa ole mitä siellä saitilla on, vaan mikä on mielikuva kun sitä hetken silmäilee. näinhän ihmiset toimivat (vieraalle) saitille laskeutuessaan ja selaillessaan, jos muistan jakob nielsenin oppeja oikein.silmäillään ja ei lueta. tämän perusteella slashdotista on jäänyt vaikutelma että se on kaikkea mitä tuossa virittelin humoristissävytteisesti. ensivaikutelma on tärkeä.

olen samaa mieltä, molemmissa on hyvät puolensa. lankomies on slashdot-miehiä ja uskon nyt tämän kerran häntä.

en ole kuitenkaan varma digg.comin tulevaisuudesta, vaikken ole sen diggailuissa nähnyt mitään sen suurempaa demokratian rappiota tai inflatorista hypetystä, tai spämmähtäviä väärinkäytöksiä. tänään oli mm. wired news:issä juttu jossa pohdittiin mm. digg.com vs. google news-akselilla kumpi ompi parempi mies vai kone toimituksellisen sisällön ajantasaisuuden suhteen. tähän asti digg ja miksei myös slashdot ovat pystyneet nostattamaan huomiota nopeammin.

3. ÜBERKUUL. » Tuotantokoneistot kansalle - Friday, May 19, 2006

[…] Maailman ensimmäinen "avoin" elokuva julkaistiin nyt torstaina. Lyhytelokuva Elephants Dream on amsterdamilaisen Orange Open Movie Project -studion luomus ja se on tehty täysin open source -grafiikkasoftalla (kuten Blender). Kaikki tuotantotiedostot ovat luonnollisesti vapaasti ladattavissa Creative Commons-lisenssin puitteissa. Digg-efektin myötä elokuvan virallinen ja näyttävä saitti korvattiin torstai-iltana vain pelkällä leffan lataussivulla. No, leffaahan kaikki tulivat hakemaankin. Kymmenminuuttinen retrofuturistinen elokuva Emon ja Proogin (kuvassa) matkasta Proogin synkässä maailmassa on kaunis ja outo, ja äänimaailma muhkea. Tästä on hyvä jatkaa. […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: