jump to navigation

Valokuvaaminen kielletty! Tuesday, March 21, 2006

Posted by Sami Oinonen in kuluttaminen, taide.
trackback

intia.jpgIntia-friikkinä oli pakko käydä katsastamassa Tennispalatsissa taidemuseon India Express-näyttely, joka oli esittelytekstinsä mukaisesti sekoitus “pyhää ja populaaria”. Eniten kolahtivat valokuvaaja Raghu Rain valokuvat. New Delhin vanhakaupunki oli niissä juuri niin kaoottinen härdelli kuin muistelin. Tapani mukaan napsin valokuvia kamerakännylläni, ja vain oikeastaan odottelin sitä vääjämätöntä ja alati toistuvaa hetkeä…ja niinhän siinä kävi jälleen niin, että tovin jälkeen museovahti tuli kieltämään valokuvauksen. Juuri kun olin ikuistamassa pronssista jumalkuvaa.

“Tässä osassa salia ei saa valokuvata, kiitos”.
“Tä! Miksei mukamas?”
“Tässä osassa salia ei saa valokuvata, kiitos”.

Ei edes omaan käyttöön? En minä niitä kuvia mihinkään ole julkaisemassa (paitsi tuon symbolisen varjokuvan) tai niistä mitään Bollywood-mukeja myytäväksi ole tekemässä. Loput näyttelystä olo olikin kuin rikollisella, kas olin joutunut museovahtien erityisen tarkkailun kohteeksi. Mutta esimerkiksi ARS06-näyttelyssä kuvasin sormet hellinä, eikä kukaan vahdeista koskaan tullut sanomaan yhtään mitään. Kysyin e-mailissa Kiasmalta, miksi heillä saa kuvata. Kiasman viestintäpäällikkö Piia Laita vastasi että omaan käyttöön saa toki kuvata, mutta:

Tilanne on kuitenkin digitaalisen kuvaus- ja levitysteknologian kehityksen myötä otettu myös Valtion taidemuseossa (johon Kiasmakin kuuluu) uudelleen harkintaan. Yleisöä koskeva museossa voimassa oleva kuvauskielto on yksi mahdollinen vaihtoehto ja varsinkin kansainvälisesti usein käytössä.

Miksei Kiasma lobbaa taiteilijoille vaikkapa Creative Commons-lisenssointia? Viime kädessä kukin taiteilija pystyisi joustavasti määrittelemään miten teostensa julkaisua, muuntelua ja kaupallistamista tulisi säädellä. Minusta, itsekkäänä ja satunnaisena taiteenkuluttajana, olisi todella hienoa jos voisin postittaa ARS06-kuvani näin vaikkapa Flickr:ään kaikkien nähtäväksi. Ehkäpä joku innostuisi itse näyttelystä, taitelijoista tai vain tulisi hyvälle tuulelle. Vai kärsisivätkö taitelijat sittenkin kohtuutonta vääryyttä? Tai museot?

Advertisements

Comments»

1. Timo - Tuesday, March 21, 2006

Tuollainen järkevä lisenssointi olisi tosiaan hyvä, koska lähes kaikki niitä kuvia ottavat vain omaksi ilokseen.

Positiivinen tapaus oli Nizzassa (muistaakseni) Matisse-museossa, jossa sanoivat, ettei saa kuvata _salamalla_. Hain repusta jalustan ja tyytyväisenä sain kivoja kuvia hiukan pidemmällä valotuksella.

2. Petja Jäppinen - Tuesday, March 21, 2006

Haa. Mun poikani antoi minulle joululahjaksi heidän maahantuomansa agenttikameran, ja olen mm. muutaman kerran lähettänyt tutuille heistä ottamani kuvan, josta he eivät tienneet mitään.
Kovin hyviä ne kuvat eivät ole, mutta riittävän hyviä viihteeksi.

Museoissa kuvaaminen muuttuu mielenkiintoiseksi, jos seuraamme Ruotsin esimerkkiä ja valtion apua saavat museot muuttuvat ilmaiseksi. Jos olen ymmärtänyt herraKemppisen kannan oikein, niin minne on vapaa pääsy, siellä on myös lupa kuvata.

Hymyä, kiitos.

3. Sami Oinonen - Tuesday, March 21, 2006

ruotsin mallin kuullostaa hienolta. mutta jollain pitäisi sitten pääsylipputulojen menetys korvata. löytyykö poliittista tahtoa ja kiinnostusta uudistukselle, en tiedä. Ehdotan vajeen paikkaamista bensaveroa korottamalla :- )

4. Petja Jäppinen - Tuesday, March 21, 2006

Minusta me voisimme säästää ja lopetta rahan lähettämisen pähkinäsaaren rajan taakse

5. justus - Monday, April 3, 2006
6. Sami Oinonen - Monday, April 3, 2006

Thanks great pics.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: