jump to navigation

Apple 2 – Suuret levy-yhtiöt 0 Tuesday, May 2, 2006

Posted by Sami Oinonen in musiikki, status quo.
trackback

compromise copy.jpgApple on uudistanut vanhat neljän suurimman levy-yhtiön (Universal, Warner Music, EMI ja Sony BMG) väliset sopimuksensa myydä Apple iTunesin jenkkikaupassa biisin kuin biisin samaan hintaan 99 senttiä. Aiemminhan levy-yhtiöt puhisivat ettei yksi hinta pelitä, he halusivat päivän hiteistä enemmän. Jobs haukkui yhtiöitä ahneiksi, vaatimusta kuluttajien kannalta sekavaksi ja korkeita hintoja laittomia latauksia kiihdyttäväksi tekijäksi.

Fakta on vain se, että neljä suurinta tarvitsevat Applea juuri nyt kipeästi kun he siirtyvät cd-ajasta digitaaliseen aikaan. Heillä ei ole mitään neuvotteluvaltteja Jobsia vastaan, sillä hänelle on loppujen lopuksi lähes aivan sama mitä sisältöä iPodeissa on, niitä myydään joka tapauksessa.

[Financial Times, Ars Technica]

Advertisements

Comments»

1. Jyri - Tuesday, May 2, 2006

Kuinkahan paljon tuossa sananvaihdossa oli sittemminkin pelkkää retoriikkaa ja kuinka paljon itse asiaa retoriikan lomassa. On totta että hittikappaleiden osalta iTunesin hinnoittelumalli on asiakkaan puolella mutta muun musiikin suhteen ei ehkä sittenkään ole niin selkeää se ketä tuo 0,99 euron / 0,99 taalan hinnoittelumalli oikeastaan hyödyttää ja millaisella jakaumalla iTunes oikeastaan musiikkia myy.

Sillä ainakin minusta on hieman arveluttavaa se että useimmat mid-prize hintaluokan albumeista on edelleenkin halvempaa ostaa perinteisiä CD-kiekkoja kauppaavista nettikaupoista kaikkine valmistus- varastointi- toimitus ja käsittelykustannuksineen kuin hankkia verkosta suoraan lataamalla immateriaalisesta nettikaupasta ja uudemmissakin julkaisuissa hinnat alkavat mennä usein vähintäänkin tasoihin.

Esim syksyisen Kate Bushin uutuus tupla-CD:n näyttäisi saavan tarjouksesta jo 11 eurolla mutta kaikkien 17 raidan lataaminen iTunesista kustantaisi 6 euroa enemmän..

Tämä vieläpä sillä erotuksella että siinä missä iTunesista saa laadattua DRM:llä ja heikolla pakkauksella rampautetun musiikkitiedoston saa kaupasta CD:n jonka käyttö on vielä oikeasti vapaata ja josta voi parissa minuutissa ripata iTunesin työkaluilla sitten ne iPod-yhteensopivat tiedostot sinne musiikkikirjastoonsa…

Taisi olla tuo diili levy-yhtiöille loppujenlopuksi hyvinkin mieluinen..

2. Sami Oinonen - Wednesday, May 3, 2006

jep, varmasti levy-yhtiöt ovat jossain määrin tyytyväisiä nykytilaankin sillä 70 sentin nurkillahan heidän siivunsa jokaisesta myydystä biisistä on kait uudessa sopimuksessakin,

vaikka itse en hyväksy applen tapaa rajoittaa iTunes-musiikin vaivatonta siirtämistä laitteesta toiseen, niin keskivertokuluttajan näkökulmasta iTunes on kuitenkin vaivaton vaihtoehto. Biisien ja albumien ostaminen, tallentaminen ja siirtäminen ipodiin käy näpsäkästi… keskivertokuluttajat eivät koe ostavansa pelkästään biisejä tai levyjä vaan helpon musiikkikokemuksen …ja siitä voi sitten kait ekstraa maksaakin vaikka kuutisen euroa.

3. sannika - Wednesday, May 3, 2006

Rakastan mun iPodia ja tykkään ostaa iTunesista yksittäisiä kappaleita levyiltä joita en kokonaan ostaisi. Kokonaiset levyt ostan kaupasta, haluan ne hyllyyni. Mutta se pännii älyttömästi, ettei mun luottokortti kelpaa muihin kuin paikalliseen iTunesiin. Paikallisesta puuttuu monia tärkeitä kappaleita jotka esim. brittiläisestä iTunesista löytyy, mulla vaan ei ole luottoa siellä. Mikä on kun ei raha kelpaa?

Kiitos Überkuulista muuten. Täältä olen löytänyt monta kiinnostavaa juttua joihin en ole muualla törmännyt.

4. Sami Oinonen - Thursday, May 4, 2006

kiitos, hienoa että juttuni kiinnostavat

itse hankin promobiisit musiikkiblogien kautta, levyt ostan lähinnä jenkki-amazonista, itunesia käytän irtobiisien ostoon jossain määrin mutta oikeastaan enemmän podcastien tilaamiseen.

Rahasi varmasti kelpaisi mutta uskoisin että suomalaisen vs. brittiläisen kokoelman erot liittyvät musiikin erilaisiin julkaisuopimuksiin maasta toiseen. Ja koska näin on, rajoittuu ostoksesi keinotekoisesti ainoastaan siihen maahan jossa satut asumaan. Voin tosin olla väärässä.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: