jump to navigation

Kauneinta ysäriä Wednesday, May 3, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul, tee-se-itse.
trackback

jugend kurjet.jpgKiitoksia ajatusten kontulalle, Keravalle, innoituksesta sillä bongasin häneltä idean jolla voin G. Kawasakin sanoin "feed the content beast". Keravalaisessa kuvameemissä piti ottaman kuvia kotinsa viidestä esineestä hienoimmasta kirpparilöydöstä tunnearvoltaan suurimpaan esineeseen. Mutta koska olen pohjattoman laiska ja koska en ole vieläkään vaivautunut tarkistamaan wikipediasta mitä "meemi" tarkoittaa ja josko olisin jäänyt tämän takia jostain suuresta sosiaalisesta verkostoitumisvallankumouksesta paitsi, niin otin kuvan vain yhdestä rakkaasta esineestäni. Enempään ei ole muutenkaan syytä paneutua.

Asiaan. Kuvan työhuoneeni tammisen tuolin olen hankkinut lähes väkisin huutokaupasta vuosia sitten. Se näyttäisi olevan varhaista jugendia ja vuodelta 1899, sillä tuolin selkään kaiverretun kurkiparin välissä olevassa kukkaruukussa on vuosiluku "1899". Samoin tuolin alla on signeeraus "J. Rusanen, 18 [27.XI] 99". Tämä on kaikki mitä tiedän tuolista. Kuka tuo Rusanen oli, missä vaikutti ja mitä muuta on tehnyt ja mikä on esineen omistushistoria …kaikki tämä on minulle utua.

Bongasin tuolin Apollon huutokaupan näytöstä. "Tämä on minun tuolini", ajattelin. Mutta kun huutokauppapäivänä tulin myöhässä paikalle oli tuoli jo suureksi harmikseni myyty. No, istuin huutokaupan loppuun ja yhytin tuolin ostajan. Kiehuin silmieni takaa raivosta kun huomasin että ostaja oli tyypillinen jobbari, joku oman antiikkiliikkeensä pitäjä jostain Länsi-Suomesta. Perkele! Mies pakkaili kuorma-autoonsa ostamiaan tavaroita ja siellä oli myös minun tuolini. Hänelle se ei merkinnyt yhtään mitään, se oli vain myytävä tavara muiden joukossa. Mutta se oli minun tuolini. Ja hänkin tajusi sen ja vedätti sitten hintaa ylöspäin. Kauppamies.

1900-luvun vaihteessa tuolini on ollut tyylinsä mukaisesti arkinen kapistus, mutta nyt sillä on minulle enemmän symbolista ja tunnearvoa kuin millään muulla esineellä jonka omistan. Tämä tuoli on monella tapaa uskomaton. Se on puusepäntyön taidonnäyte, toisaalta kaunis ja toisaalta kestävä ja ergonomialtaan erinomainen. Se on ajalta jolloin kädentaidoilla oli enemmän merkitystä ja arvostusta.

Vaikka tuoli on ollut minulla päivittäisessä käytössä usean vuoden ajan, se on yhtä vankkumaton kuin mitä luulen sen olleen Rusasen sen ottaessa käyttöön tai luovuttaessaan eteenpäin yli sata vuotta sitten. Tämä on suurelta osin jalkojen nerokkaan yksinkertaisen kiinnitysmekanismin ansiota. Se on suunniteltu hyväksi, ei lämäisty liimalla ja niiteillä sinnepäin kasaan. Koska nikkaroin itsekin, olen ottanut tavoitteekseni tehdä Rusasen tuolista kopioita itselleni. Haluan uskoa että hän pitäisi ajatuksestani.

Advertisements

Comments»

1. Kaisa - Wednesday, May 3, 2006

Hittosentään. Laatutuote. Kauniskin.

Toimivista kauniista esineistä saa kyllä aivan mieletöntä tyydytystä. Minä löysin viime viikolla takin suomalaisen vaatetusteollisuuden kulta-ajalta elikkäs 60-luvulta, ja se toimii aikas täydellisesti. Ovat osanneet tehdä.

On hienoa että joku vielä jaksaa arvostaa kestäväksi tehtyjä esineitä ja pyrkiä vielä tekemään sellaisia itsekin.

2. Sami Oinonen - Wednesday, May 3, 2006

kiitos kommentista Kaisa. mullakin on vielä isän 60-luvulta peräisin oleva Friitalan mokkanahkatakki, joka päällä hän pöristeli nuorna miesnä jawallaan tyttöystävä (myöh.äitini) kyydissään. tosi tyylikäs ja kestävä. vieläkin.

3. kervå - Wednesday, May 3, 2006

Hieno tuoli, sitar, pöytä… kuvahan pursuaa mystiikkaa.

Kiitti linkistä.

4. Sami Oinonen - Wednesday, May 3, 2006

no niinpäs onkin sitarini siellä, sen hankkiminen oli kyllä kanssa varsinaista tetsaamista, ehkä siitä joku toinen kerta jos näennäinen aasinsilta löytyy … ja miksei löytyisi


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: