jump to navigation

Uusi maailma Thursday, May 11, 2006

Posted by Sami Oinonen in tee-se-itse, web.
trackback

klahti sketchup.jpg

Googlen ilmainen 3D-mallinnusohjelma Google SketchUp on mahtava. Virtuaalisten maailmojen, hahmojen ja esineiden mallintaminen on sillä perin vaivatonta ja hauskaa. Ennen minäkin raapustin huonekalujen ja muiden tee-se-itse-proggisten työpiirustukset Työmies-tupakkiaskin kanteen lyijärillä, mutta en kyllä enää taida sortua atomimaailman keinoihin. Kymmenisen vuotta sitten viimeksi tuskailin 3D-mallinuksen parissa ja hieroin joitain hikisiä polygoneja pinoon ja poikittain ja yritin ymmärtää miljoonia menuja ja valintoja, mutta SketchUpin opin todella nopeasti.

3D-mallinnus on hyödyllistä, kiehtovaa ja perin addiktiivista. Ja totta kai minulta karkasi mopo käsistä sillä olen alkanut toteuttaa yhtä lapsuudenhaavettani, virtuaalista vaihtoehtoistodellisuutta, joka kulkee työnimellä ”Unelmieni Espoo – sykkivä Itämeren metropoli ja urbaani puutarhakaupunki extraordinaire”.

Olen aloittanut vaatimattomasti kopioimalla kuvassa olevan Reimarintornin tuhat kertaa Espoon rantaviivalle tasaiseksi jonoksi. Reimarintorni-falloksia yhdistää kunkin yksittäisen tornin kahdennenkymmenennen kerroksen läpi kulkeva kuusikaistainen moottoritie, ”Uusi Kuninkaantie” kuten minä sitä kutsun. Tämä maailman suurin tilataideteos ”Espoo From Above” näkyy myös avaruudesta kaulanauhamaisena tuikkivana muodostelmana. Arkkitehtoonisena innoittajana tälle taivasten kaupungille on toiminut niinkin arkinen kapistus kuin naapurin Emmi-tytön hammasraudat.

Reimarintornien alle, noin kahdensadan metrin syvyyteen asti olen suunnittelemassa espoolaisten, jotka siis valtaosin sijoitettaisiin asumaan Reimarintorneihin, ostosparatiisia. Kaksikymmentä kilometriä pitkän maanalaisen ostoskeskusten jonon, jossa elämyksestä toiseen siirtyminen käy vaivattomasti joko kävellen, golf-kärryillä tai sähköjunalla. Tämän ”The American Mall” kompleksin innoittajana on toiminut oma suosikkini Singaporen Orchard Street, jolla viime laskujeni mukaan oli kokonaista 84 ostoskeskusta tai kauppaa. Ihanaa.

”Espoo From Above”-tähtivyön lisäksi olen luomassa myös toista tilataideteosta. Se tulee sijaitsemaan Espoo-Kirkkonummi-vesirajalla. Tämä ”Wall of Hope, Happiness and Unity”-teos on pohjois-eteläsuunnassa kulkeva 20 kilometrin pituinen, kilometrin korkuinen ja sata metriä leveä betoniseinämä. Sinne olen sijoittanut penthouseja sinne tänne antamaan seinämään eloa ja valoa. Seinämän katto toimii toki hölkkäratana ja espoolaisten karvanoppaelvisten kiihdytysautoratana, kun taas seinämä torppaa espoolaisten Kirkkonummen aluevesille suuntautuvat kuhan ryöstökalastusretket tehokkaasti. Suunnitelmiini kuuluu myös vastaava seinämä Espoo – Helsinki-rajalle, tosin en ole varma sen tarpeellisuudesta, sillä tärkeintähän on estää itäisten vaikutteiden sikiäminen Länsi-Suomeen joka kuten tiedämme alkaa Kirkkonummen itärajalta.

Enää ei ole taivaskaan rajana virtuaalisten maailmojen luonnille. Kuten Googlen virallisessa blogissa introtaan aiheesta:

"Visionaries, utopians, virtual world builders: your time has come."

[Official Google BLog: A Great Day for 3D]

Advertisements

Comments»

1. PA - Thursday, May 11, 2006

Kuulosta hyvältä. Jos tähän lisätään vielä ilmaiset Segwayt, niin minä olen mukana.

“kävellen, golf-kärryillä tai sähköjunalla”

2. Sami Oinonen - Thursday, May 11, 2006

no mutta tottakai, segway on urbaanin kulkijan menopeli vailla vertaa

3. kervå - Thursday, May 11, 2006

“naapurin Emmi-tytön hammasraudat.”

:DDDD

helvetin hyvä!

4. Sami Oinonen - Friday, May 12, 2006

kiitos kiitos, hammasrautojen ohella haen innoitusta myös judge dreddin megacity one-grafiikoista

5. Kai Nyman - Thursday, December 11, 2008

Mäkin koitin kerran tehdä näitä kolmiulotteisia malleja – mutta ovat tosiaan aika työläitä.
Sitten etsiskelin netistä sellaista systeemiä jossa kahden kamerakuvan perusteella voisi automaattisesti laskea kolmiulotteisen mallin kuvatusta ympäristöstä. Tämä toimii teoriassa – ja viime keväänä jotkin systeemit kehuivat pystyvänsä mallin tuottamiseen kahdesta valokuvasta – mutta en ole kokeillut toimiiko.

6. Sami Oinonen - Wednesday, December 31, 2008

esim. jotkut kenkävalmistajat käyttävät monia kameroita mallintaessaan asiakkaan jalkaa tarjotakseen hänelle räätälöityä kenkää


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: