jump to navigation

Uusi Eurooppa Sunday, May 21, 2006

Posted by Sami Oinonen in musiikki.
trackback

new new europe.jpgTänään on hienoa olla suomalainen. Lordin murskavoitto saa Euroopan haukkomaan henkeään. "Mitä ihmettä tapahtui", kysytään monissa piireissä. Kisat tullaan analysoimaan puhki meillä ja muualla. Matti Klinge sanoo jotain nasevaa, joka jollain tavalla liittyy amerikkalaisen kulttuurin rappiolliseen vaikutukseen ja kulttuurieliitti nyökyttelee. Taidemusiikkipiirit raahaavat Einojuhani Rautavaaran hokemaan "barbaarista, barbaarista" ja kulttuurieliitti komppaa taas.

Itse uskon että Lordin voitto on etenkin sen ansiota ettei yksikään maa halunnut leimautua taantumuksen voimaksi. Näin Lordia oli äänestettävä pakosta vaikka sydän olisi kirkunut ei. He siis peesasivat. Jopa Kreikkakin antoi täydet 12 pistettä. Ainoastaan Armenia, Monaco ja Albania jättivät Lordin nollille, mutta niitä voi tuskin sanoa eurooppalaisiksi tai edes maiksi.

Toki Lordin murskavoittoon vaikutti Suomen tuleva EU-puheenjohtajuuskin. Tämän ns. ruskean kielen teorian mukaan voittaja määräytyy eri valtioiden välisillä geopoliittisilla ja kaupallisilla kytköksillä. Nähtävästi moni maa uskoo että edistääkseen omia intressejään nyt kannattaa Suomen suuntaan kumartaa näin meidän EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä.

Lordin kappale ja esiintyminen olivat myös vaikuttamassa voittoon. Myönnettävä on. Eilen kun ensimmäisen kerran näin ko. spektaakkelin, huomasin että biisihän on itse asiassa hauska ralli. Ja aivan toista maata kuin muiden maiden teflonhumpat. Ja ne zombiehahmot eivät häviä ollenkaan teletapeille tai X-ryhmälle. Hienoa.

Kaikkein eniten haluaisin kuitenkin uskoa siihen, että Lordi voitti vastalauseena Euroviisujen nykytilalle. Että Euroopan maat (ja kansalaiset) äänestivät protestina kertakaikkisen oksettaville viisubiiseille ja esiintyjille. Lordi oli ainoa aito oman kulttuurinsa edustaja. Olisi hienoa jos Euroviisut kokisivat Lordin ansiosta uuden nousun ja todella esittelisivät Euroopan maiden omaleimaisia kulttuureja ja musiikkiperintöä tyhjän eurodiskon sijaan. Mitä hävettävää oman kulttuurin esilletuomisessa on? Ei mitään, kysykää meiltä suomalaisilta.

Advertisements

Comments»

1. kervå - Sunday, May 21, 2006

“halunnut leimautua taantumuksen voimaksi. Näin Lordia oli äänestettävä pakosta vaikka sydän olisi kirkunut ei”

Tästä olen hieman eri mieltä. Kun kaikki maat järjestivät homman suoraan kansalaisten äänillä, eivätkä normaalit ihmiset ajattele noinkaan monimutkaisesti. Biisi merkitsee, joissain tapauksissa tosin kansojen väliset antipatiat tulevat eteen. Ja vielä harvemmissa tapauksissa kansojen väliset sympatiat.

Mikä tässä tapauksessa on hienoa, on noiden em. patioiden vähyys. Eli Lordi keräsi ääniä maista, joiden ei olisi pitänyt antaa “Suomelle” pisteitä.

“nyt kannattaa Suomen suuntaan kumartaa näin meidän EU-puheenjohtajuuden kynnyksellä.”

Tämä on vielä moninkertaisempaa eli kaukaa haetumpaa kelailua.

Mielestäni äänissä näkyi aivan selvästi se, missä maissa yleensäkin diggaillaan suomiheviä. Hevinuoriso aktivoitui äänestämään mielenkiintoisen artistin myötä. Ei sen kummempaa. Pohjoismaista tuli hieman kaveripisteitä.

2. Sami Oinonen - Sunday, May 21, 2006

Joo ehkä olisi pitänyt katsoa skaboja tarkemmin mutta oli se niin karmeeta scheissea. Mutta jos kansa päätti todella kaikissa maissa, niin sitten tuo viimeinen pointtini lienee lähellä totuutta. Niin haluan uskoa. Eli Lordi sai ääniä, ei suomihevin hyvyyden takia vaan vastalauseena euroteflonhumpalle. Sinänsä muodollisesti pätevän heviteoriasi mukaan Manner-euroopan maiden olisi kaikkien pitänyt antaa Lordille 12 pinnaa, ja etunenässä Saksan, mutta ei. Ainoastaan Puola antoi niistä täydet.

Mutta ehdotan että järjestäkäämme laivaseminaari jossa pohdimme voiton merkitystä . Teema voisi olla vaikka "Suomalainen Identiteetti vedenjakajalla – Suo, kuokka ja Lordi" . Seminaariohjelmassa olisi kenen tahansa itsensä suureksi ajattelijaksi nostaneen henkilön luentoja aiheesta ja aihetta sivuten, aikas paljon kännistä hevikaraokea ja Scorpionsien biisien kalevalaista resitointia saamen kielellä.

3. Kriisi - Sunday, May 21, 2006

Kannatetaan. Ainakin tuota kännistä hevikaraokea.

4. Sami Oinonen - Sunday, May 21, 2006

niin,ehkä kannataisi kuivaharjoitella pelkästään hevikaraokella ja katsoa sitten miten muu ohjelma lähtee kehittymään…

5. Esa - Thursday, May 25, 2006

“huomasin että biisihän on itse asiassa hauska ralli.”

Sinänsä triviaali juttu, jonka Radio Helsingin DJ todisti: Lordin biisi on erittäin lähellä Alice Cooperin Poisonia. Sitä ei välttämättä heti huomaa, mutta viimeistään kun soittaa niitä peräkkäin. Tämä ei silti mielestäni vähennä Lordin suorituksen arvoa…

6. Sami Oinonen - Thursday, May 25, 2006

Kuulin eilen kappaleen toisen kerran ja hyvähän se on, ihan millä mittarilla tahansa mitattuna olkoon yksi niistä sitten vaikka “samankaltaisuus Alice Cooperin Poisonin kanssa”.

Radio Helsingin DJ kuuluu oletettavasti ns. vanhaan liittoon, joka on ottanut tehtäväkseen rationalisoida suomihevin nousua plagiarismiin vedoten.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: