jump to navigation

Tarpeeksi hyvä Wednesday, June 7, 2006

Posted by Sami Oinonen in innovaatiot, web.
trackback

google spreadsheets 2.jpgGoogle julkaisi eilen testikäyttöön taulukkolaskentasovelluksensa, Google Spreadsheetsin. Se on webbipohjainen eli käyttäjän ei siis tarvitse asentaa koneelleen mitään softaa. Viime aikoina on tullut sellainen fiilis, vaikka Google-fani olenkin, että yrityksestä on tullut laiskanpulskea ja että innovointi tarkoittaa sille enemmän start-up-yritysten ostamista kuin sisäisiä oivalluksia. Google on viime aikoina niellyt huolestuttavaa tahtia pikkuyrityksiä, halvaannuttanut innovaatioita kaikkialla mihin sen huhutaan iskevän ja kaiken lisäksi sen palvelut tuntuvat laahaavan ikuisissa betaloopeissa. On tuntunut siltä, että firma ei osaa itse enää innovoida eikä järin tuotteistaakaan.

Mutta Google Spreadsheetsin myötä täytyy lähes ulvahtaa sillä se tuntuu olevan vähään aikaan jotain todella konkreettista ja hyödyllistä tältä aikamme mallioppilaalta. Olen nyt sovelluksen parissa häröillyt silmät ristissä ja lataillut kaikki omat ja vieraat MS Excel-tiedostot Google-tililleni. Vaikka jotkut excelit näkyvät hassusti, webbi tökkii, käppyröitä ja skandeja puuttuu ja jotkut suurimmista jäävät jonnekin Suomenlahden ja Mountain Viewn välille, niin ensivaikutelma on positiivinen.

Mutta “voi voi voi”, sanovat analyytikot kuorossa. “Mites tietoturva?”, “…ja Google Spreadsheets on ominaisuuksiltaan merkittävästi heikompi kuin Microsoft Excel”, he jatkavat. No totta helvetissä se on! Vertailu MS Exceliin on täysin absurdia, sillä sovellukset ovat lähtökohdiltaan täysin erilaiset ja eri kaliiberia. Spreadsheets tulee olemaan tarpeeksi hyvä suurimalle osalle käyttäjistä. Se täyttää mattimeikäläisen ja hänen kavereidensa (voit kutsua kaiffarit editoimaan sheettiäsi!) peruslaskentatarpeet. Se ei yritä olla kaikkea kaikille ja siten kellekään ei juuri mitään.

Google Spreadsheets tulee olemaan hyvä juuri sen takia ettei se yritä olla MS Excel. Se ei hämää käyttäjiä ominaisuuksilla, joista suurinta osaa he eivät koskaan tarvitse tai joista he eivät edes välitä tietää. Ajatus siitä ettei minun enää koskaan tarvitse hankkia MS Office-lisenssiä kotiin eikä koskaan enää asentaa alati paisuvia ohjelmistoja tuntuu vallankumoukselliselta. Ihanaa, että joku on tajunnut että minä itse asiassa haluan laskea lukuja, enkä sitä aikaa mitä ohjelman asentaminen ja starttaaminen kestävät. Google saattaa hyvinkin onnistua määrittelemään kilpailun pelisäännöt uusiksi. Toivottavasti Google vain saa tämän palvelun lanseerattua viralliseksi nopeammin kuin Gmailin. Olen sitä kohta kaksi vuotta käyttänyt ja vieläkin Gmail-logossa lukee “beta”.

[Google Spreadsheets]

Advertisements

Comments»

1. Jusa - Wednesday, June 7, 2006

Sami! Ymmärsinkö nyt oikein, että hevareiden merkkipaalu 6.6.06 jäi huomioimatta. Slayer-päivä? Haloo? Heh heh, jumankauta, sitä vaan ihmetellään Jeesuksen kommelluksia, vaikka Slayeriltä tupsahti uusi biisi klo 6.06 amerikan aikaan. 😉

2. Sami Oinonen - Wednesday, June 7, 2006

niin, no mullahan oli emaill taynna hail satan slayer-postia kaikilta hevihemmoilta. ajattelin ettei minun tarvitse sita mainita kun muut paremmmin asiaan omistautuneet hoitavat slayer-meuhkaamisen joka tapauksessa. mutta tuo kirkkoposti oli tarkoitus julkaista tanaan,siirsin sen eiliselle varta vasten juhlistaakseni aasinsillan kautta 666-paivaa. anteeksi, ensi kerralla olen sitten kyballa mukana.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: