jump to navigation

Luen tämän huomenna Friday, June 9, 2006

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

Tämä kirjoitus on maannut blogini julkaisujärjestelmässä jo kuukausia. Se on vihdoin noussut tärkeinä pitämieni ajatusten listalla siihen kohtaan että minulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin hoitaa se pois alta vaikka olenkin jo pari kertaa uudelleen järjestellyt ja pistänyt tämän aiheen alemmaksi listallani ja keksinyt todella naurettavaa sijaistoimintaa vain välttääkseni tämän postin loppuunsaattamisen. Olen mm. järjestellyt kauluspaitani pesulappujen tuotekoodien mukaan, luokitellut kotikirjastoni kirjojen kansien värien mukaan ja järjestellyt noin kilometrin mittaisen lukemattomien rappareiden pinon ensin aihealueittain, sitten kirjoittajan mukaan, ja vielä kerran uudelleen sen mukaan kuinka välttämättömöntä rappareiden anti on elämäni kannalta.

Katsokaas, minä olen hyvin tyypillinen loputtomiin vitkuttelija ("procrastinator"). Keksin aina jotain mukamas tärkeämpää tekemistä ettei minun tarvitsisi paneutua todella tärkeisiin asiohin, jotka vaatisivat ehdotonta huomiotani. Näin on esimerkiksi bloggaukseni suhteen. Alati kasvavassa blogini julkaisujärjestelmän draftijonossa on 56 puolivalmista tekstiä. Niistä 20 on mullistavia, 20 suhteellisen mullistavia, ja loput 16 lähes mullistavia visioita. Koska teflonina väistän vaikeita tehtäviä on blogini siis jo aivan alkumetreiltä suistunut helppojen heittojen kategoriaan. Leijonanosa näiden viiden kuukauden aikana moottorisormin suoltamistani 350 postista hurmeista tajunnanvirtamässäilyä on vain muistuttamassa minua siitä että ne todella tärkeät ajatukset ja mullistavat visioni, joita nyt on 56, ja joihin tämä itsetutkiskeleva terapiakirjoitukseni omasta loputtomasta vitkuttelustani kuuluu, kerääntyvät ja kasvavat niin, että vuoden lopussa lista on varmasti jo yli sadan mittainen. Sillä aina löytyy jotain mukamas tärkeämpää jota pohtia. Tai näin ainakin vakuutan itselleni.

Onneksi en ole yksin, muitakin vitkuttelijoita löytyy. John Perry, filosofian professori Stanfordista, tunnustaa hänkin olevansa kuoliaaksi vitkuttelija. Mutta hän on sitä mieltä että kaltaisillani vitkuttelijoilla on tulevaisuus. Hän kutsuu harjoittamaani edistyksellistä vitkuttelua termillä "structured procrastination". Hän toteaa:

Structured procrastination is the art of making this bad trait work for you. The key idea is that procrastinating does not mean doing absolutely nothing…the procrastinator can be motivated to do difficult, timely and important tasks, as long as these tasks are a way of not doing something more important…

Structured procrastination means shaping the structure of the tasks one has to do in a way that exploits this fact. The list of tasks one has in mind will be ordered by importance. Tasks that seem most urgent and important are on top. But there are also worthwhile tasks to perform lower down on the list. Doing these tasks becomes a way of not doing the things higher up on the list. With this sort of appropriate task structure, the procrastinator becomes a useful citizen. Indeed, the procrastinator can even acquire, as I have, a reputation for getting a lot done.

Tämä on niin totta. Hän antaa minulle analyysissaan toivoa, sillä minä en ole vajonnut vitkastelun ja saamattomuuden alimpaan helvettiin eli sohvaperunaksi. Minä teen sentään jotain, minä bloggaan. Mutta ehkä koko bloggaamiseni, vaikka tärkeää mielestäni onkin, on kohdaltani vain sijaistoimintaa, jolla vältän sitä vääjämätöntä päivää jolloin minun tulisi tehdä jotain todella hyödyllistä, jotain mitä minun olisi pitänyt tehdä tai saattaa alulle jo ajat sitten. Kuten esimerkiksi perustaa muutama yritys, säveltää laulu Jonna Tervomaalle, kirjoittaa kirja, osallistua Euroviisuihin, rakentaa kansallisromanttinen hirsihuvila, caferacer-moottoripyörä ja puuvene, käydä hammaslääkärissä tai ihan vain hankkia elämä. Ns. tuotteliaat ja väärin perustein mainetta hankkineet vitkuttelijat, kuten minä ja John, elämme itsepetoksessa. Uskottelemme itsellemme että ne tehtävät joita juuri nyt teemme ovat todella tärkeitä ja välttämättömiä. Mikäs sen mukavamapaa, ainakin saan jotain tehtyä. Huomenna.

[Structured Procrastination via digg.com]

Advertisements

Comments»

1. Kuraattori - Friday, June 9, 2006

Tämä oli kuin minua varten kirjoitettu. Joskus saan siivottua vain siksi, että minun pitäisi “oikeasti” tai jopa “oikeammin” tehdä jotain vielä ikävämpää ja sitten se sijaistoiminta on sitä siivoilua.

Muutenkin on kovin tuttua paneutua juuri sen tärkeän asian vieressä olevaan asiaan.

2. Tero Heiskanen - Friday, June 9, 2006

Niin erittäin tuttua kuin voi olla. Draft-jono on kasvava minullakin ja listan yläpäähän käsiksi pääseminen on toivotonta. Jos tähän niin inhimilliseen käyttäytymismalliin yhdistetään Kemppisen tämän päiväisen postauksen http://kemppinen.blogspot.com/2006/06/pottuhousu.html yhteisöllisyyden ja uuden teknologian teemat, niin syntyy loputtomiin vitkuttelijoiden yhteisöllinen palvelu, jossa käyttäjät konvergoivat enemmän tai vähemmän mullistavat raakileideansa yhdeksi interaktiiviseksi listaksi, josta he voivat poimia mielenkiintoisempia jatkokehitykseen ja julkaisuun. Kun kaikkien ajatuslistat yhdistetään niin samansisältöiset tipahtavat pois ja samaa aihetta käsittelevät yhdistyvät summaten 1+1>2 kaavalla. Kaikkien oma lista supistuu ja ajatukset pääsevät esille yhteistyön avulla. Eli lisää ajatus: “luo loputtomiin vitkuttelijoiden yhteisöllinen ja interaktiivinen palvelu” suuren prioriteetilla tärkeiden ajatusten listalle. Mutta olikos tässä jotain muuta tehtävää ennenkuin päästään siihen käsiksi…

3. Sami Oinonen - Friday, June 9, 2006

Tero: Hyvä idea, ja tuo ajatusmalli on varmaan kaikkien open source- ja open innovation-hankkeiden taustalla, vaikkei sitä kukaan myöntäisikään. Laitan ajatuksesi muistiin ja palataan siihen tuonnempana.

4. Tanja - Friday, June 9, 2006

Ymmärränkö nyt oikein: strukturoitu prokrastinointi on tapa järjestää oman elämän asiat mielessään kategorioihin, joista tärkeimpiä ei nyt juuri ”tule oikein tehtyä” ja vähemmän tärkeitä tulee hyvinkin tehtyä. Eli koko systeemin kauneus perustuu asenteelliseen itsesuggestioon?

Loistava teoria, kuvaa oivasti myös minun sielullista tilaani. Se on tämän leppoisan elämänasenteen varjopuolia, kun ei pelkää jumalan kostoa eikä julkista häpeärangaistustakaan tarpeeksi: saadakseen jotain aikaan on kerta kaikkiaan manipuloitava itsensä maaniseen suorittamiseen tai sitten turvauduttava viimehetken paniikin eteenpäin potkivaan voimaan.

Mutta nyt opin, että tuottavuuden ja kunniallisuuden salaisuus on tehtävien tehtävien runnominen sinne ei-niin-fataalien asioiden keskelle, jossa niihin tulee tartuttua ihan huomaamatta tai välttääkseen viimeiseen asti tärkeisiin asioihin koskemisen. Eläköön sijaistoiminnot!

Ja bloggaus, tuo jumalan lahja meille saamattomille! Vaikka en olekaan hra Oinosen kaltainen moottorisormi (vielä?), olen koukussa ko. toiminnan tarjoamien mahdollisuuksien miettimiseen. Bloggaan, olen siis olemassa.

5. Sami Oinonen - Friday, June 9, 2006

jep. tervetuloa joukkoomme. Hiiteen protestanttinen työn etiikka, hiiteen vielä hakkerietiikkakin, tervetuloa lupsakka vitkuttelu. Petän itseäni, olen siis hyödyllinen.

6. Kuraattori - Friday, June 9, 2006

Piti tähän vielä jollain tapaa ottaa kantaa, mutta laitankin vain sattumalta Winampin soittaman biisin, Uriah Heep – Easy Livin’

Mielestäni sopii tähän prokrastinointiaiheeseen.

7. Tanja - Friday, June 9, 2006

No Uriah’han sopii tähän tilanteeseen kuin sarvi poskeen! Minäkin olen hengaillut tässä netin ääressä jo jonkun aikaa aloitellen oikeiden töiden ajattelemista. Eli nyt pitäisi enää vaientaa tuo hevijytke, hypätä pois sähköpostivirrasta, kirjautua ulos erinäisistä keskusteluista, lakata lukemasta näitä perhanan blogeja ja vaientaa takaraivosta kuuluvat äänet (“keittiössä on muuten avattu viinipullo”, “pitäisikö tänä iltana mennä vielä lenkille?”, “eikös tv:stäkin tullut tänään joku leffa” ja “kai nyt vielä tsekkaan äkkiä uutissaiteilta ettei maailmassa yhtäkkiä tapahdu mitään yllättävää”). Voi perkele, taas tätä.

8. Sami Oinonen - Friday, June 9, 2006

rockmuusikot ovat vitkuttelijoiden roskasakkia, lähes yhtä tuottamattomia kuin sohvaperunat. skebojen skulaaminen, virvelin hinkkaaminen ja bändärien vonkaaminen on heille sijaistoimintaa, jolla he välttävät tarttumasta siihen todelliseen haasteeseensa eli opettelemaan oikeasti soittamaan ja ymmärtämään soittamaansa, ja sitten vetämään tiukan pingviinin päälle ja hakemaan rso:n ensiviulistin paikkaa.

9. Tanja - Saturday, June 10, 2006

Tuo on siis to-del-la virheellinen mielipide. Luuletko, että sinfoniaorkesterin muusikot kelaavat jotain ylväitä aatoksia tuottaessaan ilmoille sulosointuja? Nehän ajattelee sitä, miten niitten elämä on voinut mennä niin persiilleen että ne on nyt siinä missä on: pienellä kuukausipalkalla jotain viulujaan hinkkaavia pellejä. Jotka kaipaa äidin apua joka käänteessä. Nysveröt!

Kyllä rokkarit on tosimiehiä, jotka tuntee palavasti munaskuissaan sen musan, jota ne tekee. Ne antaa kaikkensa sille raastavalle tunteelle, joka panee ne menemään eikä meinaamaan mennä. No okei, rock voi olla sijaistoimintaa sille, että pääsee keikan jälkeen vetämään perseitä – siis kaikilla mahdollisilla tavoilla – mutta onhan se nyt helvetin kunnioitettavaa varsinaisen työnteon välttelyä, se.

10. Sami Oinonen - Saturday, June 10, 2006

olet oikeassa, uskon että kaikki haluavat sisimmissään olla esim. Jussi 69:n kaltaisia jänteviä ja taitavia rockmuusikoita. Myös jokainen sinfoonikko. Nyt tiedän mitä minunkin pitää tehdä.

11. maurelita - Sunday, June 11, 2006

Minä kun luulin olevani ainoa joka pihtaa drafteja blogissaan… Tämä on hienoinen ongelma koska postauksille tulee numero avausjärjestyksessä, ja joudun jonglaamaan copy-paste toiminnolla ettei menisi aivan poskelleen. Kaikkea sitä joutuukin tekemään kun ei saa aikaiseksi viimeisteltyä aiheitaan. Aiheita siis riittää täälläkin erittäin mullistavasta melko mullistavaan.

Lohdullista kuulla muidenkin procrastinaattoreiden porskuttelusta. Taidanpa tästä pomppia viimeistelemään virtuaaliblogiblogitukseni joka on odottanut n kuukauden – aika tuore aihe siis vielä !

=D

12. Sami Oinonen - Sunday, June 11, 2006

ällös huoli, se copy-paste jonglööräily on mitä parhainta sijaistoimintoa. draftien uudelleenjärjestelemisessä saa aikansa kulumaan oikein mallikkaasti.

13. Kuraattori - Tuesday, June 13, 2006

Tuli muuten nyt vasta mieleen itselläni jo toista tai kolmatta kertaa käynnissä oleva, hyödyllinen vitkuttelu, nimittäin polkupyöräni takakumi on edelleen luttana, ja koska en jaksa sitä paikata, kävelen. Mielestäni aivan oivallinen tapa päästä kävelemään.

Ja Maurelita, mitähän väliä sillä on mikä numero niissä postauksissa on?

14. Sami Oinonen - Tuesday, June 13, 2006

Mutta entäs jos kenkäsi hajoavat, jäätkö sohvalle katsomaan mm-futista. karmea kohtalo.

15. Kuraattori - Tuesday, June 13, 2006

Siinä tapauksessa paikkaan kyllä sen polkupyöränkumin. Lähes mikään ei saa minua katsomaan futista, varsinkaan mm-sellaista.

16. Tanja - Tuesday, June 13, 2006

Kamoon kaverit, täälläkö te vieläkin jaksatte jauhaa tästä samasta aiheesta? Kuka edes lukee näitä keskusteluja enää!? En minä ainakaan.

Ohjauduin vain ihan sattumalta tsekkaamaan, joko olette päättäneet perustaa sen draftikerhon. Minulla on tosin varastossa vasta viisi pahaista juttuideaa, mutta eiköhän tilanne tästä vielä korjaannu kun työt koko ajan lisääntyvät eli kasautuvat. Palatkaamme siis asiaan. Huomenna?

Kuraattori: sympatiani ovat puolellasi. Kuulun myös VF- eli Vihaan Futista-kerhoon. Hirvittävää, miten tv:n katselustakin voidaan tehdä näin vaikeaa.

17. Sami Oinonen - Tuesday, June 13, 2006

Tanja, retorinen kommenttisi kertoo ihimisestä joka on oivaltanut että tämän postin kommentointi on sijaistoimintoa jollekin muulle.

Futiksesta: No en minäkään kova fani ole, mutta siinä on laji jonka konteksti on ehkä jopa mielenkiintoisempaa kuin substanssi. Ainakin jos katsoi eilisillan Italia-Angola-matsia.

18. Anssi - Tuesday, June 13, 2006

Hei, minä olen Anssi ja minäkin jemmaan drafteja. Ja tässä meille oiva vitkuttelijan kesäpaita: http://www.threadless.com/product/487/Procrastinators_leaders_of_tomorrow

19. Tanja - Tuesday, June 13, 2006

No onpa tosissaan kiva! Olemme ihan johtajia kaikki. Minä ainakin tilaan yhden. Kunhan tästä kerkiän.

Voi Anssi, minä asun kuule ihan naapurissasi. Laitapa vähän Stam1naa soimaan niin tulen sanomaan moi 🙂

Ouch. Taas täällä. Sami, aja minut pois.

20. Sami Oinonen - Tuesday, June 13, 2006

Hei Anssi! Aivan loistava paita. “Procrastinators – Leaders of tomorrow” . Threadlessistä löytyy muutenkin hienoja paitoja. Mutta tämä on paras.

Oli jopa parempi kuin Despair.comin alkuperäinen legenda:
http://www.despair.com/proc24x30pri.html

Tuo dräftikerho pitäisi kyllä perustaa, ohjelmassa voisi olla agendan muokkausta uudelleen ja uudelleen, siis sen jälkeen kun möte muutaman kymmenen peruutuksen jälkeen saataisiin kasaan, ja sitten hevikaraokea viidennentoista yön sijaistoimintona. Tästä vaikkapa “Vitkuttelijat – Huomisen Majakat” kerhosta voisi kehittää aivan omaa luokkaansa olevan thinkless tankin. Tosin kyllä siinä vakavasti puhuen voisi olla tuo Teron mainitsema open source-aspekti myös alajaostona.

21. Tanja - Tuesday, June 13, 2006

Despair.comista bongattua: “Hard work often pays off after time, but laziness always pays off now.” (Procrastination lithograph)

Niin totta.

Oluenjuonti voisi muuten ratkaisevasti edesauttaa thinkless tankin muodostumista.

22. Sami Oinonen - Tuesday, June 13, 2006

Tanja, hoida sinä tuo kerho pystyyn. Minun pitäisi pyykit levittää. Kokouskutsua odotellen. Sami

23. Anssi - Tuesday, June 13, 2006

Tanja: Kotona kun soittaa Stam1naa niin aina tulee sanomista ja välillä niin käy töissäkin, jos kappaleiden välissä on turhan pitkään hiljaista.

Mutta kuinka hienoa, että vitkuttelijat ovat löytäneet kokoustilan kommenttiboksista. Ei sellaista fyysistä tilaa kukaan ikinä saisi varattua.

24. Tanja - Tuesday, June 13, 2006

No jopas, tämmöinen haaste asetettiin. Ja juuri kun minun piti kahvia juoda.

Hyvä on sitten. Sovitaanko niin, että jokainen voi tulla, kunhan tuo mukanaan vähintään yhden sikspäkin, seitsemäntoista drafti-ideaa ja kaikkien aikojen parhaimman kasarihevilevyn. Voin hommata paikalle Guitar Hero -pelin (jos muistan), kun kukaan ei kuitenkaan jaksa tuoda mukanaan mitään levyjä. Ja nää tapais sitten Samin kantisbaarissa. Ensi viikonloppuna? Tai niillä paikkeilla. No, kesän aikana kuitenkin?

Perusteilla olevalla vitkastelija-yhdistyksellämme on jo useita sloganeita, kuten “kaikki maailman prokrastinaattorit, yhtykää – jos jaksatte.”

25. Kuraattori - Tuesday, June 13, 2006

Jokainen voi tulla… ja minne? Tulisin kyllä mutta luultavasti tuota draftikasaa hankkiessa keksisin sijaistoimintaa ja … aah. Ja onhan noita drafteja muutama ehkä jo valmiina. Siis niin joo, missa on Samin Kantisbaari?

Ja tuohon sloganiin, “Yhtykää ellei ole sijaistoimintaa” 😀

Hieno idea muuten, olisin valmis perustamaan draftipohjille perustuvan multi-author-blogin. Luulisin. Luonnostelisin sen ainakin tehokkaasti. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, onko huonosti suunniteltu puoliksi tekemättä?

26. Tanja - Tuesday, June 13, 2006

No tehdäänpä sellanen multi-draft-blogi, joka näyttää ulospäin täysin toimimattomalta mutta jonka kulisseissa käy kuhina. Siellähän me mietiskellään, mitä niille drafteille tehtäisiin vai alettaisko kuitenkin puuhaamaan jotain ihan muuta. Vai viitsitäänkö me kuitenkaan…

Huonosti suunniteltuun kannattaa luultavasti asennoitua niin, että se on kokonaan tekemättä, koska kun se kerran on huono, sen voi joutua suunnittelemaan lopulta uudelleen. Ja sitten kun sitä ei kuitenkaan enää jaksa tehdä, lopputuloksena on pyöreä zero.

27. Sami Oinonen - Tuesday, June 13, 2006

näyttäisi siltä että näiden kommenttien perusteella tästä blogista on jo kehkeytynyt vitkuttelijoiden kohtauspaikka, kävijämäärät ovat ihan tapissa kun varmaan sadat refressaavat tätä sivua että josko joku olis jotain kuolematonta sanonut.

Mutta asiaan. Vanhana tölikänkundina kantikseni on joko Vastis tai Janoinen Lohi. Viihdyn myös Kallion trendimestoissa kuten Kola, koska ne ovat niin cool. Mutta harmittavasti yhdessäkään noista ei ole karaokelaitteita. Mutta jos jonkinlaiset kannettavat ja kokoontaitettavat jostain saisi. Sillä hevikaraokea pitää olla. Länsi-Suomi ei ole kohtauspaikkana poissuljettu sekään, sillä olen aina halunnut kokeilla miltä tuntuu ajaa lossilla Aurajoen rannalta toiselle ja huudella "toispualjokke". Paita pitäisi vielä suunnitella, Anssilla tuntu olevan kontakteja. Sloganeitahan meillä oli pari tarjolla. Ehdotan omaani, koska muut olivat huonoja tai enhän minä enää tuosta kilometrin mittaisesta kommenttijonosta niitä ehdotuksia löydä kun on muutakin tärkeämpää tekemistä kuin esimerkiksi tämän virkkeen kirjoittaminen.noin. Kuraattori voisi tosiaan sen blogin perustaa, osallistun mielelläni "Vitkuttelijat" toimisi nimenä ja sloganiksi, taas uusi, "Kun mikään ei enää etene" (Toim.Huom: Levottomat-kopio selkeästi.tsot tsot.)

suunnitelma lienee klaari ja dokumentoitu. Mutta mikä tärkeintä, kyllä hyvin suunniteltu on yhtä puoliksi tehty kuin tekemättä.

28. kuraattori - Tuesday, June 13, 2006

No ei tietty tarvitse jos on muutakin tekemistä, mutta tein nyt tuollaisen aikani kuluksi, siis kun en jaksanut aikaa tappaa muuten.

http://prokrastinaattorit.wordpress.com/

29. kuraattori - Tuesday, June 13, 2006

No tuota juu, tuo Samin kommentti oli paiskattu sillä aikaa kun ahe..siis vitkuttelin muualla. Pahus, olinpa hidas vitkuttelija.

Ai karaokea oltava, ai samperi.

30. Tanja - Tuesday, June 13, 2006

..malauta se mikää lossi ole, se on FÖRI! Itse hengaan sekä Åbossa että Stadissa oikeastaan koko ajan, joten varmin tapa kohdata minut on rantaradan junassa.

Tämä on nyt kyllä ihan julmettu top blog of the day. Sami ei kohta pysty enää hallitsemaan kaaosta ja suitsimaan yhtyvien vitkuttelijoiden ylitsevuotavaa tulvaa. Niin paljon tekemättömiä töitä, niin monituisia ihmisiä jotka välttelevät töiden ajattelemista!

Joo ja hevikaraoke ehdottomasti. Pelottaa jo ajatellakin sitä, mutta siksi valitsenkin ajattelemattomuuden.

31. Anssi - Tuesday, June 13, 2006

Pian alan puhumaan turkua, että tämä kommenttivyöry tukehtuu. Mutta top blog of the day ehdottomasti.

Paitaahan tämä selkeästi vaatisi, täytyypä kattella jos saisi jotain aikaiseksi, heh heh. Salaseuraperäisiä alisuorittajapaitoja mulla ois ihan varastossakin, mutta ne nyt ovat ihan hiukan eri juttu vaikka samalla elämän sektorilla liikkuvatkin.

Tuonne prokrastinaattorit-blogiin voisi kyllä laittaa joko juoksevan luvun drafteista konehuoneessa tai sitten ihan rajusti niitä drafteja julkisiksi, mutta anonyymeina tietty – ettei mene vitkuttelijan maine.

Niijoo ja Tanja, ihanko täällä idyllisessä Itä-Turussa vai muuten vaan obosessa majaasi pidät?

32. Tanja - Wednesday, June 14, 2006

Ehdotan, että laitamme sinne draftinpoikasia joko ideatasolla tai sitten idea+sen kommentointi -tasolla. Tai sitten idea+sen kommentointi +edelleenkehittelyideat -tasolla. Aih, meneepä monimutkaiseksi. Mutta pitäisikö niihin kuitenkin tulla joku nimimerkki, jotta tietää sitten keneltä varastaa? Eikun että, joo no kyllä te tiedätte.

Prokrastinointi on kyllä sukua alisuorittamiselle, mutta ei ihan läheistä. Katsokaa vaikka tuota Samia: äijähän pukkaa palstalle tekstiä jatkuvalla syötöllä. Ja mitä tavaraa – mamma mia! Lisäksi mies moderoi vasemmalla kädellä samaan aikaan tuhansia incoming-viestejä. Laatu ja määrä ovat kyllä niin huipussaan tällä foorumilla että heikompaa huimaa.

Jeps, tarkoituksenani oli muuttaa Hälsinkiin kesäksi, mutta en sitten saanut sitä vielä aikaiseksi. Josko tässä vielä aktivoituisi, tiedä häntä. Sitä odotellessa asun kyllä mm. Old Millin naapurustossa.

33. Sami Oinonen - Wednesday, June 14, 2006

tanja: mitä tulee alisuorittamiseen se ei mielestäni liity viivyttelyyn, alisuorittajat eivät vain onnistu yksinkertaisimmassakaan tehtävässä. Vitkuttelijat suoriutuvat erittäin hyvin ainakin vitkuttelussa, he ovat tehneet siitä taidetta, “tulin, näin, vitkuttelin”. Ja parhaimmat vitkuttelijat kuten me kaikki, olemme hyödyllisiä. Vitkuttelu on hyve, alisuorittaminen ei koskaan. Oikein motivoituna vitkuttelijat ovat tulevaisuuden johtajia. Kuten Seppo Räty toteaisi “Viissataatonnia käteen ja keihäs lentää 100 metriä.”

Ja mitä tulee Sami-äijän tekstin pukkaamiseen, kun aloitin tämän blogin minulla oli tavoitteena että vuoden lopussa teen blogistani itselleni ja sukulaisille kirjan joululahjaksi. Loppuisi se puhe selän takana. Mutta tajusin tuossa maaliskuussa jo, että tästä on tulossa päätalomainen iijokisarjan kaltainen eepos, ainakin siis sivumäärän suhteen, varmaan sisällönkin. käytän kymmensormijärjestelmää, sitä on syyttäminen.

34. Tanja - Wednesday, June 14, 2006

Aivan niin! Vitkutellakseni tässä vielä hetken ennen töihin palaamista minun on pakko jatkaa vielä aiheesta “vitkuttelun filosofia”. Kiitos, Sami, annoit minulle äsken suuren oivalluksen: vitkutteluhan on itse asiassa kovaa työtä ja monenlaisten tekojen tekemistä! Vitkuttelijat eivät koskaan mene helpoimman kautta (mikä tarkoittaisi yleensä vitkastelun lopettamista ja homman suoraviivaista hoitelua) vaan he kerta kaikkiaan elävät vitkuttaen. Kyseessä on siis kokonaisvaltainen elämäntapa ja maailmankatsomus. Vitkuttelulla ei ole kerrassaan mitään tekemistä laiskottelun – tai kuten totesit, alisuorittamisen – kanssa. Pois se meistä!

Voi jumpe! Sä olet Sami siis iskemässä viisastenkiveen ja ratkaisemassa suvun kaikkien jäsenten (mukaan lukien itsesi) joululahjapulmat kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Voin vain kuvitella mielessäni ne kerta toisensa jälkeen aina yhtä riemastuneet ilmeet, kun sukulaisesi avaavat kovia paketteja ja arvuuttelevat samalla leikillisesti, “Mitäköhän kivaa se Samitsu on tällä kerralla keksinyt!” Siis voiko olla tyylikkäämpää ideaa.

35. Sami Oinonen - Wednesday, June 14, 2006

Kiitos kannustavista sanoista. He tulevat rakastamaan säteilevää persoonaani entistä enemmän. Voin jo sieluni silmin kuvitella lukevani jouluyönä koko suvulle otteita vaikkapa tästä postista, joka alkaa pikkuhiljaa olemaankin jo novellin mittainen.

Jos saan aikaiseksi summeeraan tämän postin ideat lyhyeen kilometrin mittaiseen blogipostaukseen, olkoon se vaikka yhdistyksemme perustamiskirja ja avoin kutsu liittyä joukkoon tummaan. Pääsyvaatimuksena vain rehellinen tunnustaminen “Minäkin vitkuttelen”, sekä hevikaraoke-laulunäyte jostain Scorpionsin kultaisesta biisistä kalevalalaisessa runomitassa ja sanoina oma tekemättömien töiden lista, saamen (eng.sami) kielellä.

36. Tanja - Wednesday, June 14, 2006

Aamen! Ajattelinkin juuri että sellaisen manifestin voisi punkea myös tuonne prokrastinaattorit-blogin “about”-kohtaan. Vähän niinkuin AA-kerhoideologian tyyppisesti (tai siis mitä kuvittelisin sen olevan): tule sellaisena kuin olet, ongelman tunnustaminen on oma häpeäsi, vaadimme vitkuttelijoille työrauhaa, olemme johtajia kaikki. Ja muuta sensellaista.

Sami, olet guru.

37. Anssi - Wednesday, June 14, 2006

Täytyy tässä muiden puuhien ohessa tarkentaa sen verran, että tuossa mainitsemassani alisuorittajaseurassa ei tarkalleen ottaen ole kyse siitä kasvatustieteen (?) määrittelemästä toiminnasta. Seuramme on ylisuorittamisen vastaliike, jossa asioita ei todellakaan jätetä tekemättä. Ne kyllä tehdään ja ollaan ylpeitä lopputuloksesta – kävi miten kävi.

Mutta tuohan menee jo aiheen viereen. Ja kirja senkun venyy.

38. kuraattori - Thursday, June 15, 2006

MInä kyllä joudun tekemään itsestäni jäävin tuolla Samin toisella pääsyvaatimuksena, minä kun en ikinä koskaan laula, en varsinkaan karaokea, olkoot sitten vaikka hevisellaista. En edes huumorimielessä. 🙂

39. Anssi - Thursday, June 15, 2006

Minäkin laulan hevini silloin kuin haluan ja se ei yleensä ole mikrofonin ääressä. Voin kyllä liittyä moshpittiin.

40. Sami Oinonen - Thursday, June 15, 2006

kuraattori ja anssi: hevikaraoke kuten kaikki tässä tulevassa ylevässä yhdistyksessämme on sijaistoimintaa ja vaikkakin tärkeää on, ei tarvitse olla kenenkään toimesta sitä parhainta euroviisutasoa. Karaoken laulamisessa ei ole kyse laulamisesta vaan itsensä voittamisesta, eli samasta asiasta kuin vitkuttelun tunnustamisessa.

mutta kuten sanottua tuossa kommenttissa #35 hoidan kutsun himaan jahka kerkeän….

41. Valikoivasta kuulosta ja muistista « ÜBERKUUL. - Saturday, August 26, 2006

[…] Itse käytän tehtävien priorisoinnissa enemmän tai vähemmän tehokkaasti yksinkertaista tekstipohjaista tiedostoa, joka pitää majaansa Googlen hoteissa ja sitä sitten siirtelen webin ja kännykän välillä. Olen luonut yksinkertaisen ykkösestä kolmoseen menevän tehtävien priorisointiasteikon, jossa: […]

42. Säätöä: tiedote lukijoille « ÜBERKUUL. - Monday, November 6, 2006

[…] Tämän päivätahdin tulen vähintään pitämään, ei pelkästään sen vuoksi, että absurdin sarkasmin ja ironian kyllästyttämä havainnointi ja ajatusten jäsentely on edelleen hauskaa vaan myös siksi, että alkuperäisen suunnitelmani mukaan aion tehdä blogistani vuosikirjan ja antaa sen jälkijättöisesti tutuille ja itselleni tänä vuonna joululahjaksi. Joka päivästä jotain mielenkiintoista-periaatteella. Aiheistahan ei ole pulaa, vaikka olenkin ilahduttavasti saanut ikiliikkujan kaltaisen draft-jononi pienentymään kymmeneen. Jihuu!!! […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: