jump to navigation

New New York Wednesday, June 14, 2006

Posted by Sami Oinonen in kuluttaminen, taide.
trackback

new york roofs.jpg
Kaunista. Mikä olisikaan parempaa kuin viettää kuumaa toimistopäivää, ei kylmäkaapiksi ilmastoidussa konttorissa, vaan nurmikolla toimiston katolla. Erä futista, ehkä hivenen grillausta kyytipojaksi, pari gepardia ja lopuksi vaikka vesijohtoveden tasting-sessio ja silmänruoaksi ruohonleikkureiden kiihdytyskilpailut. Kyllä olisi kuuma kesäinen päivä toimistolla aivan uudella tavalla kiehtova.

Kattopuutarhoissa on paljon muitakin positiivisia puolia. Mitä tulee New Yorkiin, Garden Visit visioi toimisto-antibanalismuksen, ilman puhtauden ja muiden ympäristöaspektien lisäksi myös muitakin välttämättömiä hyötyjä:

fitter and healthier New Yorkers, because exercise facilities can be made available on rooftop greenspace;

hmm… no koska valtaosa ihmiskunnasta arvostaa ihan luonnostaan omaa henkeään, en usko että kattopuutarhoja on järkevää tällä argumentillä myydä. Lehtiuutinen "Hän putosi katolta lenkillä" ei rimmaa. Entäs sitten:

a more beautiful city, because everyone loves greenery

Ihan hyvä pointti. Jos siis satut olemaan lintu ja arvostamaan kattojen vihreätä ilmettä. Eihän niitä ruohomattoja muut näe, ellei sitten satu olemaan sillä korkeimmalla katolla. Tai, onkohan se vihreys jotain ambienttia ja jokainen kaupunkilainen tuntee sen kattojen kauneuden vaikkei mitään välttämättä näkisikään. Tämä on ollut ehkä myös Chicago Apple Storen suunnittelun lähtökohta. Ja sitäpaitsi, vaikka kaikki rakastaisivatkin vehreyttä, ei se tarkoita sitä että sen johdosta jokin olisi välttämättä kauniimpaa. Vehreys tunnetaan meillä Suomessa toisella nimellään "rehevöityminen".

[Gardenvisit.com]

Advertisements

Comments»

1. q - Wednesday, June 14, 2006

Nykyisin pilvenpiirtäjien katoilla on vallan saatanallisen kokoisia ilmanvaihtopropelleja (3-5 metrin lavat). Miten ne otetaan huomioon garden-skenaariossa?

2. Sami Oinonen - Wednesday, June 14, 2006

Aivan. Tuossa kuvassa taiteilija on ilmeisesti omia tarkoitusperiään edistääkseen photoshopannut nämä pikku detaljit pois. Mutta kai niitä lapoja voisi käyttää vaikkapa rämevenesimulaatioissa sellaisilla katoilla joiden teemana olisi “Vehreä Florida”.

3. Kriisi - Wednesday, June 14, 2006

Vuosia sitten vierailin Tokiossa, jossa katot oli hyötykäytetty monin eri tavoin. Tietysti hirveästi baseball-kenttiä. Olipahan vihreätä kuitenkin. En tiedä mikä siellä on meininki nykyään, mutta silloin 1984 se sykäytti.

4. Sami Oinonen - Wednesday, June 14, 2006

veikkaan että google maps tietää. pikaliitely New yorkin yllä kertoi että ei sinne roottoreiden sekaan mitään juuri mahdu. hyvä utopia kaikesta huolimatta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: