jump to navigation

Tuskallisen turvallista Tuesday, June 27, 2006

Posted by Sami Oinonen in musiikki, status quo.
trackback

tuska-on-passe.jpgHyvät Tuska-heavyrockfestivaalin järjestäjät,

Te olette varmasti konservatiivisimpia ihmisiä mitä olisin koskaan tavannut jos olisin teidät joskus yhyttänyt. Mutta onneksi minun ei tarvitse, sillä minä en kestäisi teidän vakavanhoillisessa seurassa sekuntiakaan. Olisihan minun pitänyt ymmärtää kun näin mainontaanne ja luin lehtijuttuja että olette patavanhoillisia metallinhinkkaajia, jotka pelaavat varman päälle ja jatkavat festivaalia samalla tavalla kuin aina ennenkin.

Minä en ymmärrä miksi te ette ratstasta metallinnosteella ja laajenna kuulijakuuntaanne niin, että festareilla kävisi muitakin kuin metallin aktiivikuluttajia. Nyt olisi oiva tilaisuus iskeä pajavasaralla alasimeen ja saada kaikki kaappimetallistit ja rajan tuolla puolen vaappuvat käännynnäiset haaviinne. Mutta ei. Kun katson mainontaanne, huomaan että tämänvuotiset orkesterit eivät sano keskiverto-wannabeelle yhtään mitään. Celtic Frost, Venom, Sodom, Sisters of Mercy…. Mitä bändejä ne nämä ovat? Jos todella haluaisitte laajentaa kuulijakuntaa 25-35v gubeista, sillä se on kaikkien metalliin uskovien tehtävä, markkinoisitte esim. ko. bändejä hieman toisella tavalla. Festarijulisteessa pitäis lukea:

-Kelttiläistä kylmyyttä tarjoilee aina ketterä Celtic Frost…
-Myrkyllisen metallin sihinää paiskoo lauteille Venom… -Gomorran hekumaa ja lätinää Sodom-yhtyeeltä…
-Armonsisaret Sister of Mercy paahtavat sydämet kyllinä…

Vähän enemmän kuvausta peliin niin satunnainen rajalla hoippuva henkilö voi jopa tullakin katsastamaan tarjontaanne.

Ja mitä tulee festarinne visuaaliseen ilmeeseen ja tämän vuoden teemaan “luoti silmään ja henki pois”, niin se on kyllä sitten mitä vanhoillisinta metallitematiikkaa. Olette ilmeisesti niin epätoivoisia että yritätte kaapata 70-luvun poliisileffojen visuaalien kielen ja naittaa metalliin vielä muskeliautoja, blaxploitationia ja poliisintappajavärinää. Tämä ajatus on läpikonservatiivinen, sillä aivan niinkuin republikaanit ja muut kokoomuslaiset haluavat hallita akselilla koti-uskonto-isänmaa haluatte te metallikonservatiiveina hallita akselia tuska-aggressio-kuolema. Te aiotte ilmeisesti varastaa gangsta rapilta aggression ja poliisintappamisen. Ensi vuoden julisteessa on varmasti sitten tangokuningas, tenori Mikko Kilkkinen mustassa maskissa, sillä seuraavaksi aiotte varastaa suomalaiselta iskelmältä keski-ikäisen miehen tuskan kuvauksen.

Ja eikös teidän pitänyt järjestää vielä Metallimessu Temppeliaukion kirkossa . Jumalanpalvelus metallipoljennolla, jep jep. Voi pyhä sarvipää miten taantumuksellinen ajatus. Tottakai virret ja metallimusiikki ovat kuin samasta muotista, kaikkihan sen Totuuden Henkeä veisanneet ja Black Sabbathia kuunnelleet tietävät. Ei siitä sen kummemmin messuta tarvitse.

Teidän kaikki liikkeenne ovat läpeensä ennalta arvattavia. Miksette pysähdy miettimään mihin metallin todella kannattaisi laajentua. Olisi lähes vallankumouksellista jos tuska-aggressio-kuolema -teemojen sijaan yrittäisitte laajentaa vaikkapa akselilla onni-rakkaus-elämä. Sillä eikös 99% metallimusiikista kumpua juuri noiden kolmen puutteesta? Ruokkikaa siis sitä mihin pitää pyrkiä, eikä sitä mitä metallimiehen taival on. Olen varma että positiivisuudella saisitte haaviinne kaikki nuo mainitut ja muuten festareille tulematta jäävät.

Tuska-organisaatio, te olette todistanut että metallimusiikin kuuntelijoita vielä konservatiivisimpia ovat tahot jotka järjestävät metallifestareita. Teillä ei ole mitään syytä innovoida, sillä nykyinen turvallinen menestys riittää teille. Te olette metallin laiskaliikkeinen ryhävalas. Te olette metallin politbyroo. Tämä ajattelutapa on oleva tuhonne. Ei ihme että Kaisaniemessä jotkut asukkaat valittavat vuodesta toiseen festaristanne. Eivät he siitä möykästä valita vaan siitä, että eihän kukaan järkevä ihminen jaksa katsoa vuodesta toiseen Kaisaniemessä kesähelteellä mustissaan laahustavia apaattisen näköisiä ihmisraunioita. Siinähän masentuu väkisin, vaikka olisikin oman elämänsä marcobjurström. Uskokaa nyt että metalli on ilon musiikkia. Teidän käsissänne se on tuskaa.

Advertisements

Comments»

1. kervå - Tuesday, June 27, 2006

Kun ei enempää väkeä mahdu, niin on kai aika turha alkaa laajentaa kuulijakuntaa. Olisi vain enemmän pettyneitä ulkopuolelle jääneitä.

Mitä nyt noita järjestäjätyyppejä tiedän, niin ei tuossa mitään ideologiaa sinänsä ole takana. Onpahan vain selkeästi metallidiggareille räätälöity, eikä jokaiselle jotakin -tyylinen.

Mun mielestä siellä on aika hassun näköistä porukkaa.

2. Sami Oinonen - Tuesday, June 27, 2006

metallifestarit ovat samasta tuskasta veistetty, voisi kai sitä jotain välillä muutakin keksiä ja kokeilla, tätä ajoin takaa.

mustikkamaa?

3. Jusa - Tuesday, June 27, 2006

Maaahtavaa! Hyvä Sami! Aukaisit juuri silmäni nihkeän, konservatiivisen, “mennään-siitä-mistä-aita-on-matalin” ja luovuustasoltaan köyhän päivän jälkeen. Sitä kiireessä ja stressissä unohtaa katsoa ympärilleen ja tekee varman päälle. Kiits.

Ja noista Tuska-festivaaleista. Minä tykkään hevistä (kuten sinäkin), mutta en vaan mitenkään kykene samaistumaan tuohon mustiin pukeutuneiden 90-luvun hevijäänteiden joukkoon.

4. Tanja - Tuesday, June 27, 2006

Ei kai Sami tuossa paasauk… anteeksi, kirjoituksessaan kaivannutkaan mitään jokaiselle jotain -linjaa, vaan positiivisen reipasta uutta asennetta metallifestarien brändäykseen. “Valitse iloinen elämä, vaikka sitten tuskainenkin sellainen” voisi olla yksi esimerkki uudenlaisesta sloganista sen sijaan, että nyt jurnutetaan toisteisesti “Valitse kärsimys ja kuolema, saat tuskan kaupan päälle”. Eli enempi sävyjä ja kerroksia peliin. Samat nevaribändit voisivat näillä utooppisilla Riemu-festareilla hinkata sen minkä hinkkaavat.

Jos oikein tulkitsen — tosin varmaankaan en, ja mitäs minä nyt muutenkaan tällaisena kaapin taakse vaappuvana keskiverto-wannabena näistä hommista mitään tiedän — niin tekstin taustalla kiiluu hinku saada Suomeen oikeasti kovatasoinen, linjastaan kiinni pitävä, tyylistään tinkimätön, sävykäs ja raa’anraju metallitapahtuma, jonka markkinoinnissa voisi vaikka mutkan kautta nostaa esiin noita perinteisiä “ammun itseäni jalkaan” -hevariuden muotoja, mutta sen lisäksi vitsailla vaikka vähän muillakin tavoilla tästä “parhaat ystäväni Tuska & Ahistus” -teemasta. Ja olishan se vaan tyylikkäämpää, jos ideologia olisi tietoisen harkitusti mukana eikä ketään kiinnostamattomien kierrätyskierrosten kautta.

5. Sami Oinonen - Tuesday, June 27, 2006

jusa: tästä alkaa siis muutos.
tanja: jep, oikeaan meni. riskejä pitää ottaa, uutta pitää kokeilla.
jusa & tanja: olette selkeästi visionäärejä niinkuin minäkin. jos me järjestäisimme hevifestarin, siellä ihmiset hymyilisivät spontaanisti ventovieraille, pysähtyisivät turinoimaan maidenin innoittamana alekstanteri suuresta, ehkä jopa larppaamaan, heli laaksonen resitoisi runojaan metallimäiskeen säestyksellä ja perheen pienimmätkin moshaisivat pomppulinnassa lakritsijädet naamallaan muumipeikon kanssa.

6. Tanja - Tuesday, June 27, 2006

Sovittu! Paitsi että minä en astu jalallani paikkaan, jossa on mahdollisuus nähdä tai kuulla Heli Laaksosta. Mieluummin organisoin vaikka show’n, jossa Tommy Tabermann esiintyy Teräsbetonin säestyksellä. Ja oheissymposiumin, jossa pohditaan hevariuden syvintä-synkintä olemusta ja metallin vääntömomentteja (kertokaa joku mulle mitä ne on). Lapsille voisi tapahtumassa järjestää lisäksi anarkismin alkeiskurssin: värjätkää yhdessä muumipeikko lakujätskillä mustaksi!

7. Kuraattori - Tuesday, June 27, 2006

Jos yrittää miellyttää kaikkia, lopulta ei miellytä ketään. Mielestäni Tuskasta ei ole tarkoitus tehdä hevimainstream-tapahtumaa, pikemminkin kaventaa nykyistäkin tarjontaa. Silloin Tuskasta pitävät pitäisivät siitä, sen sijaan että nyt melkein pitää.

Kahtena vuonna paikalla olleena, vasta, olen nauttinut kovasti, mutta tänä vuonna Italian reissu vie voiton. Tuskassa lähes pitää paikkansa sanonta, “Älä korjaa ehjää”. Kokeileminen ja uudistuminen ei ole aina oikea reitti jos aiempikin toimii.

Goottipoijut ja angstaajat eivät toki ole ainoaa Tuskassa viihtyjää, mutta jos sitä alkaa keventämään, niin musta ei enää olisi festarivärinä vallitseva.

Tämäkin mielipide nyt syntyi hieman pakkauskiireiden keskellä, joten varmasti jäi asiani vajaaksi ja epäkoherentiksi.

Ja jos “tuska-aggressio-kuolema”-teemasta poikkeaminen saisi lisää väkeä alueelle, niin eikö jo riitä että ties monettako vuotta peräkkäin 3-päivän liput ovat lähes loppuun myytyjä.

Nyt sinne tulee ne ketkä haluavat, ei Tuskan mielestäni ole tarkoituskaan kalastella muita kuin sinne haluavia laajentamalla tai kokeilemalla.

Ja disclaimer tähän perään, toinen siis jo, mielummin olisin jättänyt epäsekavan kommenttini pois kokonaan, mutta en kyennyt siihen. Pahoittelut, huomenna on KUUMA.

8. Jusa - Tuesday, June 27, 2006

Juu kyllä ei. Itse olen jo NIIIIIN kyllästynyt suomalaiseen ankeuteen. Kotiteollisuuden joku video palkittiin kuulemma tossa jokunen hetki sitten. Kuulin sen kässärin. Että otti kaaliin, sitä samaa harmaassa rännässä konttaamista ja lopussa humalassa turpaan, phuh huh.

Tässä on kyllä toinenkin puoli, jos sattuu olemaan eurooppalaisittain normaali, suomalaisittain poikkeuksellisen iloinen ja vilkas henkilö, niin siitä tuomitaan välittömästi adhd. Että sillä lailla. Kossu naamaan ja jojoon.

Tanja: Mistä lienet kotoisin, kun et ymmärrä Heli Laaksosen päälle?

9. Sami Oinonen - Wednesday, June 28, 2006

tanja: kommentti #6. olemme hieman eri linjoilla, jos nuori nainen revittelee runoja murteellaan, niin se jos mikä on runouden progemetallia – ihannemetallifestarin ainesta siis. Sen sijaan Tommy T ja Teräsbetoni sekä erikseen että yhdessä ovat valitettavasti mielestäni juuri sitä mitä Tuska-festivaalin järjestäjät ehdottaisivat.

kuraattori: jep, jos kaikkea hamuaa ei mitään saa. tätä en kuitenkaan tarkoittanut, vaan sitä että kokeillaan jotain sellaista että ne jotka ihan kiikun kaakun miettivät lähtevätkö vai ei, lähtisivät. ihmiset kuten minä. tärkeintä että kehitystä tapahtuisi. esim. ensiaskel voisi olla hieman Tanjaa lainaillen sellainen että Tuskasta tulisi Tuska & Riemu. Mustaa millamagiaa Mustikkamaalla ja metallin gospelia Kaisaniemessä. Toimii. Ajattele, maailman suurin metallifestari. Helsingistä metallin suurlähettiläs. Voi sitä iloisten Lordi-hahmoisten polttariseurueiden määrää. Ja metallituristien.

jusa: j-lauta justiinsa, polvia myöten suossa rämmitään mustikkakeitto rinnuksilla niinkuin ammuvainaat on aina tehny. ei kiinnosta ei.

10. Tanja - Wednesday, June 28, 2006

Siis ette kai te ihan tosissanne intoile Heli L:sta!? Voihan… Joo eikun mulla on tämmönen vähän angstinen suhde kotiseutuuni eli Länsi-Suomeen, tai siis köh, sanotaan nyt sitten suoraan että Turkuun. Turun puhujia ei tosiaankaan mielestäni tarvita yhtään enempää, tai ainakaan julkisuuteen heitä ei pitäisi päästää (tiedän kyllä, että Heli on Laitilasta ja puhuu lähinnä ugilaista, mutta you got the point?). Noh, ehkä olen vain hieman liian lähellä tätä murreskeneä osatakseni arvostaa sen ilmaisullisia finessejä…(ja kerroinko jo, että aion ottaa Jani Sievisestä oppia ja puhua tulevalle lapselleni kotioloissa ainoastaan englantia.)

Siis tarkoititko Sami, että Tuska nykyisessä muodossaan esittäisi itselleen vaihtoehtoisille festareille esiintyjäksi Tommy and the T-betonis, vai että Tuska voisi nykyisellään ottaakin tuon kokoonpanon ohjelmaansa? Koska en ikinä usko, että nykyisellään ainakaan ottaisi. No okei… ehkä joku yllättävämpi yhdistelmä… Keskusteluun tarvitaan kohta proge(metalli)n määritelmää! (oman viestintätoimistonsa kautta myytäväksi?

11. Tanja - Wednesday, June 28, 2006

Hei mitä, sensuroitiinko viestiäni… jo ennen kuin kukaan ehti sitä lukeakaan? Nyyh. Lopussa yritin siis kysellä, että mitähän ihmeen progea se on, että perinteisen kustannuskonsernin megabudjetilla lanseeraama julkkisrunoilija kaupallistaa runoutensa viime pisaratkin oman viestintätoimistonsa kautta.

12. Sami Oinonen - Wednesday, June 28, 2006

tanja: heli l kuulostaa hienolta, oli sitten mitä murretta tahansa. / jos Tuska innovoisi niin Tommy & Teräsbetoni olisi parasta mihin pystyisivät. Sitä tarkoitin. / ei täällä sensuroida, se olisi liian työlästä

13. Jusa - Thursday, June 29, 2006

Aikaa säästääkseni sensuroin itseäni. Kiits.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: