jump to navigation

Roskatestin analyysi Tuesday, July 11, 2006

Posted by Sami Oinonen in kuluttaminen.
trackback

Sunnuntain Hesari oli pyhittänyt koko sivun tärkeälle asialle. Roskaaminen on lisääntynyt ja jotain pitäisi tehdä. Sakottaminen*, asennekasvatus ja “kerää roska päivässä”-liikkeet ovat tapoja vaikuttaa roskaamisen vähentymiseen. Roskaamis-teeman yhteydessä lehti oli testannut kahdeksassa kaupungissa, Helsingistä Ouluun, miten kaupungissa käyskentelijät suhtautuvat näkyvälle paikalle syötiksi jätettyyn kaljamäyräkoiran paperikuoreen. Lopputulema oli, että eipä juuri kansalaisia edes toisten roskien kerääminen kiinnostanut. Mitä tästä voidaan päätellä?

No ei juuri mitään. Koko testiasetelma oli täysin väärä. Jos keskellä puhtoista puistokatua on suuri pahviroska, niin kyllä jokainen järkevä ajattelee (ja varsinkin tämän testin jälkeen), että siinä on vähintään koira haudattuna. Että kiitos vain Hesari, ansiostanne roskaaminen on nyt todella tiedostettu ongelma. Nyt varmasti tuhannet Hesarin tilaajat miettivät vainoharhaisesti jokaisen roskan kohdalla, että minkähän lehden tai partisaanikyttäpartion swat-tiimi on siellä puskassa jotain myyräntyötä tekemässä.

Ainoa merkittävä löydös testistä oli se, että mäyräkoiran ympärille ei alkanut pesiytymään mitään muita roskia. On huojentavaa tietää, että ihmisillä löytyy sen verran itsekuria, etteivät nakkaa omia roskiaan jo maassa olevan vierelle. On varmasti maita, jossa maassa oleva roska on kutsu ja lupa roskata lisää.

*) Sakottaminen olisi ainakin pistänyt eilen Suomenlinnassa erään piittaamattoman nuorisojoukon ajattelemaan enemmän tekemisiään. Heiltä hajosi lähes keskelle vilkkainta kulkureittiä muutama kaljapullo saarelle saapumistohinoissa. Noin sekunnin hölmisteltyään he jatkoivat reippaan iloisessa laitamyötäisessä matkaansa eteenpäin. Lasinsirut jäivät maahan.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: