jump to navigation

Eurooppalainen kulttuuriperimä Thursday, July 13, 2006

Posted by Sami Oinonen in brändit.
trackback

Näin kesällä on aikaa lukea jopa Hesaria. Se ei oikeastaan ole kovin kaksinen lehti. Mutta ilman on vaikea elää. Ei lehden hyvyyden, vaan enemmänkin sen muodon ja tarjoaman kontekstin. takia. Sillä mitä on päivä ilman hetkeä, jolloin kahvikupposen äärelllä kiistellään kuka lukee mitäkin osiota, silmäillään ja taivastellaan otsikoita*, painostetaan toisia luovuttamaan panttaamansa lehden osio ja yritetään saada lehden aukemia mahtumaan pöydälle ja jopa luettua maitopurkkien huteran tuen avulla.

Tämä rituaali toimisi vallan hyvin ilman Hesaria. On loppujen lopuksi melko yhdentekevää mikä se lehti siinä kädessä on. Tärkeintä on jonkin lehden selailu, sanailu, kahvi ja keskustelu.

*) Kuten keskiviikon Hesarin Kaupunki-palstan jutulle “Helsinki on tyly paikka patsastella”. Siinä puolalainen “katupatsas” Lukasz Post taivastelee miksi helsinkiläiset ovat niin kylmiä kun eivät hänen patsasteluilleen lämpenene. Jutun kuvassa mies seisoo lyijykynänä Aleksilla munkinkaapun pukeutuneena ja ohikulkijoilta ropon saatuaan tekee jotain munkkimaisia rituaaleja, oletan. Ko. katutaiteilijan olisi kannattanut tutustua suomalaiseen kulttuuriin hieman tarkemmin, sillä meille munkit eivät merkitse juuri mitään. Herra Postin nosferatumaista ilmestystä vieroksuu kuka tahansa selväjärkinen suomalainen.

Mutta Helsinki ei ole varmasti tyly paikka patsastella. Pitää vain tajuta jotain suomalaisuudesta. Jos patsaina olisivat vaikka Isontalon Antti ja Rannanjärvi kuuluisassa kahlekuvassaan, voisi ohikulkijoiden kuvitella lämpeävän ehkä jopa tuttavalliseen jutusteluun häjyjen kanssa heidän kuuluisimpien puukkohippastensa tiimoilta.

p.s. Muuten, sitten kun näemme Venetsiassa ensimmäisen Lordi-patsastelijan, olemme me suomalaiset vakiinnuttaneet paikkamme eurooppalaisten suurhenkilöiden vahakabinetissa lähtemättömästi.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: