jump to navigation

Kannen tarina Sunday, August 6, 2006

Posted by Sami Oinonen in taide.
trackback

jesus-helguera-amor-indio.jpg
Vanhemmillani on pieni, mutta sitäkin merkittävämpi vinyylikokoelma, ainakin minulle. Sieltä löytyvät Jimi Hendrix, Slade, Herb Alpert and The Tijuana Brass, Alice Cooper, Top of the Pops, Beatles, Elvis, Gloria Gaynor, Paul Anka, Simon & Garfunkel jne. 60-70-lukujen mielenkiintoisia vinyylejä, joita tuli pikkusällinä jonkin verran kuunneltua. Mutta ennenkaikkea ihastuin noiden vinyylien kansiin, ne ovat syöpyneet mieliini ainaiseksi. Ja aina kun heillä tulee vierailtua, huomaan jostain kumman syystä selailevani niitä kansia aina uudestaan ja uudestaan.

Yksi parhaimmista kansista on tämä San Franciscolaisen Malo-yhtyeen kansi (1972), joka on alunperin meksikolaisn Jesus Helgueran maalaus Amor Indio vuodelta 1954. Muistan kehittäneeni pikkusällinä traagisen Romeo ja Julia-henkisen tarinan, missä maalauksen naisintiaani on kuollut rakastettunsa,azteekkien parhaimmistoa olevan soturin, käsivarsille lumisateen hiljaa hyväillessä heitä. Ihanaa.

Myöhemmin tajusin, ettei nainen ollutkaan kuollut, vaan hän odotti vain sankarinsa suudelmaa. Samoin oivalsin, että lumihiutaleet olivatkin vain levynkannen kulumia. Ja kyllähän nuo Helgueran työt ovat nykysilmilläni katsottuna aikasmoista kitschiä. Voi minkä teki. Onneksi pienempänä ei realiteetit rajoittaneet mielikuvituksen laukkaa.

Advertisements

Comments»

1. Kaisa - Sunday, August 6, 2006

Minä juuri tänään ihailin lp-levyjen kansia kirpputorilla ja mietin, miten niihin on panostettu ihan eri tavalla kuin nykyään cd-kansiin. Ihan huikeita piirroksia löytyi. Ja tietenkin myös kaikenlaista liikuttavan kömpelöä ja viatonta. Joka tapauksessa, helppoa aikamatkustusta – pinon selaamisen jälkeen kesti taas hetken orientoitua 2000-lukuun.

2. Kriisi - Sunday, August 6, 2006

Oih juu. Pienenä sai ihan itse, ilman häpeää, päättää mikä oli hienoa. Nykyään se juliste kuunvaloa vasten takajaloilleen nousevasta hallavaharjaisesta yksisarvisesta pitää pitää visusti piilossa ulkopuolisten katseilta.

3. Sami Oinonen - Sunday, August 6, 2006

Jee…pitanee joskus kuvatakin kaikki kannet, oli ne ennen vaan niin hienoja


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: