jump to navigation

Tanssin ja suurien tunteiden taikaa Wednesday, August 16, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul.
trackback

kabhi_khushi_khabie_gham_big.jpg
Eilen YLE Teema teki jälleen kulttuuriteon. Illalla tuli ei enempää eikä vähempää kuin kolme ja puolituntinen Bollywood-filkka Kabhi Khushi Kabhie Gham (Sometimes Happiness, Sometimes Sadness, Intia, 2001).

YLEn esittelytekstin mukaan se oli:

Värikylläinen, tunteita ja musiikkia vyöryttävä Bollywood-spektaakkeli isästä, pojista ja perheestä

Siis Bollywoodin perusromeojajulia-konseptilla suuria tunteita, kastien välisiä juopia, näyttäviä joukkokohtauksia, verhoiltua erotiikkaa. Uuh…

KKKG on Bollywoodin menestynein elokuva ulkomailla. Mm. briteissä se kipusi 3. katsotuksi leffaksi heti ilmestyttyään. Onpa se dubattu jopa saksaksi (kauhistus!). Ei ihme, sillä leffahan oli varsin moderni. Se tapahtui osin Lontoossa, jossa leffan päähenkilöitä opiskeli ja tanssikohtauksissa vilisi länsimaisia tanssijoita. No, eihän leffa sokerisuudessaan poikkea millään tapaa meille tutummista saippuaoopperoista. Nimikkobiisin esitti ei vähempää kuin sisarensa Asha Boshlen ohella tunnetuin intialainen laulajatar, Lata Mangeshkar, nainen, jonka ääni soi vieläkin yhtä heleänä kuin joskus vuosikymmeniä sitten.

Elämäni parhain (ja yllättävin) elokuvateatterikokemus oli nimenomaan Bollywood-leffan parissa. Ensimmäistä kertaa Intiassa lomaillessani otimme yhdeksi teemaksi käydä katsomassa jokaisessa uudessa kaupungissa bollywoodia. Udaipurissa menimme ensimmäistä kertaa paikallisen elokuvateatterin (joka oli noin 10 kertaa suurempi kuin suurin Tennispalatsin sali) iltapäivänäytökseen. Leffa oli Naache Nagin Gali Gali, teatteri oli täynnä ja enimmäkseen miehistä koostunut yleisö seurasi hievahtamatta draaman kulkua. Puolentoista tunnin jälkeen leffa tuntui loppuneen ja väki alkoi virrata ulos, siispä lähdimme riksalla kaupungille. Hieman ihmetytti leffan outo loppu ja vasta seuraavana päivänä leffan soundtrackia riksassaan huudattavalta riksakuskilta ymmärsimme, että olimme lähteneet väliajalla pois. Tajusimme, ettei se ole leffa eikä mikään jos alle kolmen tunnin jää.

Bollywood-leffat ovat vuosien varrella imeneet paljon länsimaisia vaikutteita, niin hyvässä kuin pahassa. Typerryttävät räiskintäleffat eivät putoa meikäläiselle, romantiikkaa sen olla pitää. Sinänsä leffoja on mukava seurata, sillä siitä ymmärtää välittömästi, mitkä teemat ja trendit ovat Intiassa tapetilla.

Mutta niinkuin Hollywood jäi Bollywoodille määrän suhteen, niin Bollywood häviää Nollywoodille, Nigerian voodoo-henkiselle elokuvateollisuudelle, josta on vuosikymmenessä kehittynyt yli 2000 elokuvan vuosituotannolla maan toiseksi suurin toimiala maatalouden jälkeen.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: