jump to navigation

Valikoivasta kuulosta ja muistista Saturday, August 26, 2006

Posted by Sami Oinonen in bizarre, taide.
trackback

benoit-maubrey-audio-peacock.jpg
Näppärää. Tällainen kaiutinriikinkukko olisi yliveto varsinkin tilanteissa, joissa keskustelukumppani ei kuule aina sitä kaikkea tärkeää mitä hänelle yritän viestittää. Kääntäisin vain mikrofonin päälle ja pamauttaisin kajareistani viestini vastaanottajalle selkokielisesti artikuloiden, tosin ryyditettynä sellaisella suunnatulla äänenpaineella, joka putsaisi hänen poskiontelonsakin tehokkaasti.

Tämän luomuksen takana on berliiniläisen taiteilijan, Benoît Maubreyn, Die Audio Gruppe. Ryhmä, joka on vuodesta 1982 rakentanut liikkuvia ääni-installaatiota kuten Audio Ballerinas. Audio Geishas, Audio Steel Workers…

Tällainen härveli, vaikkakin hieman kömpelö esimerkiksi julkisessa liikenteessä, on omiaan toimimaan eräänlaisena näpäytysinstrumenttina niille, joilla on ns. valikoiva kuulo. Useinhan väitetään, että miehillä on valikoivan muistin lisäksi valikoiva kuulo, mitä ainakin tulee vaimon ja etenkin anopin lähettämiin signaaleihin. Valikoiva kuulon ja muistin yhteisvaikutusta kutsutaan usein myös pyhäksi yksinkertaisuudeksi, ja syndroomaa kantavaa miestä naispopulaation toimesta saamattomaksi naisvihaaja-vetelykseksi.

Mutta onko miesten valikoiva kuulo tai valikoiva muisti sittenkin pelkkä myytti? Onko kaikessa loppujen lopuksi kysymys vain asioiden priorisoinnista ja miesten omahyväisyydestä? Esimerkiksi yllämainitun naispopulaation edustajien sanomiset priorisoidaan miesten toimesta yleensä alimpaan luokkaan.

Itse käytän tehtävien priorisoinnissa enemmän tai vähemmän tehokkaasti yksinkertaista tekstipohjaista tiedostoa, joka pitää majaansa Googlen hoteissa ja sitä sitten siirtelen webin ja kännykän välillä. Olen luonut yksinkertaisen ykkösestä kolmoseen menevän tehtävien priorisointiasteikon, jossa:

1 = Tämä sinun olisi pitänyt tehdä jo viime vuonna
2 = Tämä sinun olisi pitänyt tehdä eilen
3 = Tee tämä, kun kaikki 1+2 on saatu loppuun

Ei liene vaikea arvata, mihin vaimon ja anopin sanomiset yleensä miehillä napsahtavat. Tietysti kolmoskategoriaan. Mutta tähän ei tietenkään ole syynä se, etteikö heidän sanomiset olisi tärkeitä. Päinvastoin, mutta normaali omahyväinen mies ei voi myöntää, että joku tärkeä asia sikiää muulta kuin häneltä itseltään.

Näin tyypillinen mies siis omii myös lähinaistensa ajatukset omikseen, muokkaa ne ymmärtämäänsä muotoon ja laittaa ne top of the tops-priorisoinilla hetimiten suoritettavaksi. Esimerkiksi, kun vaimo sanoo, että

Olis muuten kiva, jos mulle hankittais sellanen ihan pikkunen auto, jolla pääsisin sinne sun tänne kun on tuota menoa ja muuta ja (päläpäläpälä)…

niin mies ottaa kyllä ajatuksesta kiinni, mutta muokkaa sen mielessään omakseen ja omia tavoitteitaan palvelevaksi. Näin:

Sellainen pikkuauto olisi kyllä näppärä, tai voisihan se olla vaikka isompi, ja siihen peräkoukku ja kuomullinen peräkärry, niin kulkisi sutjakkaasti moottorikelkat, enduropyörät ja muut paikasta toiseen…toisaalta aika iso sen auton pitäisi olla, että olis raskaalla kuormalla vääntöä…kesämökilläkin on iso mäki että ei millään vinkuvalla japsiritsalla menis kyllä..niin ja koska Jörgenillä on se Porschen Cayenne, niin vähintään sellainen sitten, mutta jotain ekstraa siihen, että näyttää tiukemmalta…jos vaikka ihan sysimustan, tummenetut lasit ja kaikkea. Vau, kylläpäs tämä onkin jännää, ryhdynkin heti kartoittamaan automarkkinoita. Tämä on selkeästi ykkösprioriteetin juttu. Selvä pyy. Ja vaimo voi sitten ajaa tuolla vanhalla keinuvalla muovilaatikolla. Loppuupahan se ainainen rutina siitä omasta autosta. Ja jos nykykosla ei kelpaa, niin tuubääd. On se kumma kun mikään ei kelpaa. Siis, kaikkensa sitä yrittää, mutta mikään ei riitä.

Ja jos mies joskus muistaa, hän laittaa ne alkuperäiset anopinsukulaisilta läpsähtäneet nakit sitten alimpaan pit of the pits-kategoriaan, joka (kuten kaikki miehet tietävät) on yhtä pitkä kuin pisin “long tail”.

Advertisements

Comments»

1. Reynold - Sunday, August 27, 2006

Hi!

I don’t understand Finnish but it’s a very nice collection of photos.

Cheers,

Reynold


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: