jump to navigation

Kohti Euroviisuja – kansalainen S hämmentyy Monday, August 28, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul, musiikki.
trackback

Kun muuan Lordi voitti Euroviisut kirposin välittömästi voitonhuumassa mansionini alakertaan flyygelin ääreen, katsoin tovin laineiden liplatusta ja annoin inspiraation tulla. Huumasta värisevät käteni loihtivat koskettimilla sulosävelmän, jolla olenkin sitten piinannut kotoväkeä siitä lähtien.

Koska olen sitä mieltä että Euroviisuihin osallistuminen on nyt jokaisen suomalaisen tehtävä, ajattelin minäkin siis laittaa valloittavan pianoschlagerini eteenpäin. No, aikani YLE:n webbisaitilla pörrättyäni minulle valkeni, että ensi vuoden kilpailukappaleiden viimeinen jättöpäivä on 1.12. 2006.

Jokaisesta kilpailukappaleesta tulee lähettää YLE Viihteeseen perjantaihin 1.12.2006 mennessä laulettu demo

Näin siellä viisujen säännöissä siis seisoi. Ei siis mitään huolta, ajattelin, aikaahan olisi vaikka kuinka paljon demon tekemiseen. Mutta kun tavasin sääntöjä tarkemmin huomasin niissä lievää epäloogisuutta:

Syksyn 2006 aikana YLE valitsee yhteistyössä levy-yhtiöiden kanssa kutsuartistit ja kilpailusävelmät alkukarsintoihin

Olin hämmentynyt, dedis biiseille on joulukuussa, siis talvella, mutta jotenkin mystisesti biisit valitaan jo ennen sitä. En voinut käsittää. Siispä kontaktoin YLEä tiedustellen sääntöjen karkeaa epäloogisuutta. Sieltä vastattiinkin siten kevyen viikon vitkastelun jälkeen että:

Kutsuartistit ja heidän levy-yhtiönsä ja muuta taustavoimat etsivät varsinaiset kappaleet kilpailuun, joten kannattaa lähettää demoja levy-yhtiöihin

No kylläpäs on monimutkaista. Salaliittoteoreettikona minulle juttu alkoi haiskahtamaan pahasti siltä, että monikansalliset levy-yhtiöt ehdottavat omia artistejaan ja omia säveltäjiään totuttuun sulle-mulle-tapaansa. Ilmankos se SonyBMG:n Valtanen oli niin helvetin hyvää kaveria Lordin kanssa Euroviisujen finaaleissa.

Olin musertunut. En voinut uskoa, että YLE oli ulkoistanut kansalaisten Euroviisuihin osallistumismahdollisuuden ylikansallisille verenimijälaitoksille. Just joo. Mitenkäs sitä koskaan kansan rivijäsen pääsee näyttämään osaamistaan, kun portinvartijana ovat kasvottomat hittitehdaskorporaatiot. Kiitos YLE, kiitos.

En kuitenkaan lannistunut, vaan kontaktoin viikko siten neljää suurinta eli Warneria, Universalia, SonyBMG:tä ja EMI:ä ja tiedustelin miten prosessi etenee ja millä aikataululla he päätöksiä tekevät. Jätin Spinefarmin listaltani, sillä siellä varmasti hukutaan eteläpohjanmaalaisten demohevibändien euroviisubiiseihin. Samoin jätin listaltani pois kaikki muut levymerkit, joista minulla ei nyt muutenkaan mitään käsitystä ole. Kuvasin norsunluutorneille kappalettani seuraavasti:

Biisini on herkästä pianoballadista dramaattiseksi pauhuksi kehittyvä tunteellinen voimaschlager. Artistiksi olen ajatellut sellaista miestä, jolta taittuu niin lähes mattisalmismainen basso, tomimetsäketomainen kujeilu, kuin myös justinhawkinsmainen falsetti. Taustabändiksi olen ajatellut Alamaailman Vasaroita + pianistia jolla sateenkaarenvärinen (koska biisissä tämä on metafora) flyygeli.

Olin lähes varma, että tuskin vaivautuvat edes vastaamaan, mutta yllätyksekseni kaikki paitsi EMI vastasivat suht’ ripeästikin vielä mihin demo kannattaa lähettää. Tosin SonyBMG:llä sisäinen koordinaatio pyki sen verran, että ensin minua kehotettiin lähettämään demo postitse, ja hetikohta sen jälkeen ihan oikea tuotantopäällikkö, joku Halmkrona nimeltään, kehotti minua seuraavasti:

Lähetä mp3-tiedosto osoitteeseen perkkaa@gmail.com. Päätöksen artististamme teemmen syksyn aikana.

Siis, jos sähköpostiosoite on “perkkaa”, jolla viitataan johonkin espoolaiseen nomanslandiin, niin eihän sitä kukaan voi ottaa vakavasti. Ja vielä gmail. tsot tsot. Kaikkihan sen tietävät, että gmailia käytetään yritysten asiakaspalautelaatikkona, sillä yhden gmail-laatikon limiitti on jo lähempänä kolmea gigaa. Eli kyllä tuohon roskalaatikkoon muutaman sadan mattimeikäläisen demot mahtuvat oikein kivasti. Eli siis juuri ne biisit, joita ei koskaan tulla kuuntelemaankaan.

Päätin uhmata kuitenkin kohtaloa ja rykäisin biisin ns. nauhalle. Koekuuntelutin sen eilen kaverillani, joka on sattumoisin muusikkomies. Hän antoi asiantuntijan elkein kommenttinsa napakasti:

Uskomatonta… menin sanattomaksi. Vaikka kyseessä on ensijulkaisu, niin kuulostaa siltä, etä tulkinta on erittäin kypsä. Elämänmakuinen. C-osa on huikea, eeppinen. Euroviisukamaa…Rummut on ohjelmoitu tylsästi.

Hänen kommenteistaan rohkaistuneena tuuppasin kilpailukappaleeni nyt viikon kauniiksi aluksi Sonylle, Warnerille ja Universalille. EMI:ä en nyt viitsi kiusata kun eivät vastanneet alkuperäiseen viestiini mitenkään. Tai jos vastasivat, meni se automatico gmailini spam-kansioon. Sinänsä harmi, sillä olen aina digannut yhtiön logosta.

Nyt sitten odottelen sitä vääjäämätöntä “Kiitos ja näkemiin” – viestiä. Mutta jos noin ihmeellisesti sitten käykin, niin julkaisen biisistä vaikkapa tässä blogissa Country Shuffle Dubthrub Trip Hop Renegade Shake Your Booty & Sweat with me -remixin. Takaan, että sillä lähtee arkiaamut trallatellen käyntiin.

Advertisements

Comments»

1. Marinadi - Monday, August 28, 2006

Loistavaa, näin pääsee seuraamaan seuraavan voittoisan Suomi-viisun syntyä!

2. Sami Oinonen - Monday, August 28, 2006

sanos muuta, tai sitten sitä miten valtakoneisto tukahduttaa pienen luovan kansalaisen pyrkimyksen jättää itsestään jotain jälkiä, jotain muistikuvaa tuleville polville 🙂

3. kervå - Tuesday, August 29, 2006
4. Sami Oinonen - Tuesday, August 29, 2006

jep. en ihan hahmotanut mistä on kyse. mutta ei sitä kaikkea pieni ihminen voi ymmärtää.

5. Sami Oinonen - Tuesday, August 29, 2006

ai niin, onhan noita antisaitteja muitakin, The Cool Hunterista on mainio The Uncoolhunter. http://www.theuncoolhunter.com/


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: