jump to navigation

Sinä olet syypää, sori! Friday, September 8, 2006

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

you-are-the-error.jpg
Erään nimeltä mainitsemattoman virussoftan epäonnistunut viruspäivitys tervehtii käyttäjää kuvan kirpsakalla virheilmoituksella, joka tuntuu aluksi erittäin kryptiseltä. Äkkiseltään luettuna ilmoitus kuulostaa epätäydelliseltä, sillä se ei juurikaan kerro mikä virhe oli ja miten sen voisi käyttäjä mahdollisesti itse ratkaista. Mutta sehän on lähes täydellinen. Täydellinen virheilmoitus kuuluisi

ERROR: There was an error

Tuo on täydellinen, koska se siirtää vastuun täysin käyttäjälle. “There was an error”-rimpsun voisi suomentaa epätäydellisesti sanoen “Tapahtui virhe”. Mutta ei ei, eihän näin tietenkään softatoimittaja olisi ajatellut. Vaan hän nimenomaan tarkoittaisi että “Siellä tapahtui virhe”. Siis “siellä” eli käyttäjä mokaili jotain, ei siis “täällä” eli itse softassa. Näin vastuu on aina käyttäjällä, joka nyt vain sattuu kämmäämään omilla käsittämättömillä toimillaan ja kyykäyttämään briljantin softan prosesseja. Aina.

Sillä eihän mikään softatalo halua myöntää että heidän ohjelmistossan mitään vikaa olisi. Jos niin mahdottomia tapahtuisi, niin silloinhan virheilmoitus voisi olla vaikka muotoa:

WE ARE VERY SORRY: Our shitty program screwed up your computer. To insult us please call our product support at: 1-800-WE-SUCK

Se virheilmoitus, jota kukaan ei halua nähdä ruudullaan olisi tietenkin muotoa:

ERROR: Here is the error

Tuo “Tässä on SE virhe” kuulostaa niin apokalyptisen pahaenteiseltä, että silloin kannattaisi lopettaa komputerointi vähänhetiäkkiä ja paeta paikalta. Minä en ainakaan halua olla paikalla näkemässä mikä se virheiden virhe olisi. Kaikkiin tulevaisuuden “kone naputtaa ihmisestä ilmat pihalle”-skenaarioihinhan kuuluu lähtemättömästi visio tietokoneruudusta, johon koneiden kollektiivinen mieli jyskyttää ihmispoloille viestin, jossa Halmaisesti todetaan evoluution siirtyneen luonnon valinnan kautta ihmisistä koneisiin. “Here is the error” kuuluu eittämättä samaan kategoriaan.

Kaikilla softatoimittajien error managereilla tulisi kyllä olla ihan työn puolesta t-paita jossa lukisi edessä THERE WAS AN ERROR ja takana ERROR MANAGER. Tätä paitaa olisi sitten hyvä pitää yllä kaikissa asiakastapaamisissa, ettei nyt kenellekään jäisi epäselväksi kyseisen softatoimittajan asennoituminen omiin tuotoksiinsa ja siihen kenen syytä kaikki loppujen lopuksi on. Sinun.

Advertisements

Comments»

1. Schizo-Janne - Friday, September 8, 2006

Kuka kumma Mac OS X:ään asentaa virussoftaa, kun käyttikselle ei ole viruksiakaan?

2. Sami Oinonen - Friday, September 8, 2006

🙂 tai paremminkin: Kuka hoopo tekee virussoftia käyttikselle jonka neitseelliseen pintaan eivät virukset tartu? Kuka voisi kuunapäivänä edes valmistautua siihen mahdollisuuteen, että maailmasta löytyy joku, jolla on niin hapan elämä, että tämä alkaa uhmaamaan maailman seksikäintä brändiä ja sen vannoutuneita faneja virusajatuksin?

3. Schizo-Janne - Friday, September 8, 2006

Itse olen vannoutunut tietoturvan puolustaja, mutta niin kauan kuin Mac OS X:lle ei ole viruksia, niin viruksen torjunta on aika turhaa. Hyvä ilmainen turva on ClamXav. Mac-virusten helppous on siinä, että ne eivät (vielä) leviä niin nopeasti, ettei blogeista ehtisi niistä lukemaan ennen kuin iskevät koneeseen.

Siitäkin huolimatta tuollaiset virheilmoitukset ovat jotain, joista pitäisi rangaista sakoilla tai jotain.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: