jump to navigation

Puskan Ykä Juvalta Saturday, September 9, 2006

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

say-again.jpgSukututkija Matti Höök laukoo järisyttävän päättelyketjun jälkeen, että Yhdysvaltain presidentti George Walker Bushilla taitaa olla suomalaiset sukujuuret (HS Mielipide, “Onkohan Bush Taustaltaan savolainen intiaani?”, 8.9.).

Ruotsalaiset sukututkijat ovat ensinnäkin kiistattomasti todistaneet että muuan Värmlannista kotoisin oleva Måns Andersson on Bushin esi-isä kymmenennessä polvessa. Höök sitten aprikoi, että tämä Måns voi itse asiassa olla Juvan Halttulasta verorästejä paenneen Anders Halttuisen poika, Mauno Antinpoika. “Ei mahdoton ajatus.”

No ei tosiaan, kaikkihan on mahdollista. Sehän oli jo ennestään selvää, että Bushin suvulla on suonissaan intiaaniverta. Siihen ei tarvitse mitään sen suurempaa sukututkimusta. Ei tarvitse kuin vain vilkaista Bushin perhepotrettia, verrata suvun vanhempien klyyvareita vaikka Daniel Day-Lewisin (Viimeinen Mohikaani) vastaavaan ja johtopäätös on selkeä. Bushit ovat punanahkoja.

Mutta savolainen mestitsi? Sukututkija Höök näyttää rakentavan päättelyketjunsa turhan monen oletuksen varaan. Tätä “Assumption is a mother of all fuck-ups“-metodia käyttämällä meistä kuka tahansa voisi olla Georgen, tai näin meidän kesken Ykän, sukulainen. Tai yhtä hyvin Bush voisi olla samoalainen tšetšeeni.

Vaikka uskonkin, että sukututkija Höök tekee hyvin arvokasta työtä ja että oletukset saattavat jopa muuttua faktoiksi suuntaan tahi toiseen, olen kuitenkin sitä mieltä, että ehkä tämä tapaus kannattaisi jättää ratkaisematta. En ole siis samaa mieltä kuin Höök sanoessaan:

Ruotsalaiset ovat tietenkin sitä mieltä, että kaikki Ruotsista muuttaneet ovat olleet ruotsalaisia, mutta tällaista tulkintaa me suomalaiset emme voi hyväksyä.

Valitettavasti minä komppaan sveduja tässä suhteessa mielelläni. En juurikaan välittäisi että Bushilla on mitään tekemistä pyhien suomalaisten arvogeenien kanssa. Voin jo nähdä mielessäni sen skenaarion, jossa Georgie-boy istuu kasikymppisenä kiikkustuolissa myöntäen tv-haastattelussa ensimmäistä kertaa suurimmat virheensä eli käytännössä kaikki mitä hän teki kahden kautensa aikana. Kaikki oli hänen suomalaisten sukujuurtensa ansiota:

Yeah, I reckon ’twas the dam filthy finnish blood in me… those simple and short-fused dwarfs have always haunted me…

Toisaalta, ehkä olisi savolaisille ihan oikein jos heidän vävypojakseen paljastuisikin tämä teksasilainen johtohahmo ja modernin aikamme yksi karismaattisimmista ajatusten majakoista. Ja sen sijaan, että näemme nyt Asen-kokouksen alla kokosivun teennäisiä mainoksia, jossa toivotetaan sydämellisesti tervetulleeksi Etelä-Korean presidenttiparia, niin jatkossa ainakin savolaiset paikallislehdet (kuten Länsi-Savo, Suur-Savo, Itä-Savo, Meidän Savo ja Suomi-Savo) voisivat hehkutella Bushin kotiinpaluulla vuosikaupalla:

“Juva lahjoittaa Ykälle rantatontin”, Tykkääkö Ykä muikuista?”, “Ykästä Juvan Shellin virallinen suojelija”, “Lörtsyjen alkuperä jäljitetty Bushien ranchin alta kaivettuun muinaiseen mestitsikaupunkiin.”

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: