jump to navigation

No jopas sattui, Herra Pii Poo jäi junan alle Thursday, September 21, 2006

Posted by Sami Oinonen in taide.
trackback

psychedelia-in-the-afternoon.jpgKansallisteatterin Willen Saunassa pyörii Kirsi Kunnaksen Tiitiäisen Satupuuhun perustuva lastennäytelmä. Minua ilahdutettiin viestimällä ykskantaan, että osanottoni olisi välttämätöntä jälkipolven eheän ja traumavapaan kehittymisen kannalta. Siispä jupisten raahasin itseni teatteriin.

Tiistai-alkuillan esitys oli, käsittämätöntä kyllä, loppuunmyyty. Kymmenet lapset kirmasivat innoissaan teatteriin, ja odottelimme jännittyneinä esityksen alkua. Ihmettelin kovin, miksi minun lisäkseni yleisössä oli tasan kaksi muuta miestä – toinen oli kaltaiseni kanssakärsijä ja toinen oli tn. täysin vapaaehtoisesti vaimonsa kanssa paikalle saapunut vanhempi herrasmies. Olisihan minun pitänyt tajuta, että jotain oli hyvin, hyvin oudosti.

Se mitä seurasi, oli kaikkein psykedeelisintä teatteria, mitä olen koskaan nähnyt. Minulla ei ollut yhtään hauskaa. En saanut mistään kiinni. Missä oli juoni? Missä draaman kaari, nousut ja laskut? Missä hovimestari? Kuka murhasi kartanon pyylevän lady Sinjin-Smythin ? No ei kukaan. Vaan kirjava tiitiäisposse ja mikälie omituisten otusten kerho hokivat joitain päättömiä riiminpätkiä yhdessä ja erikseen seuraavat kokonaista 54 minuuttia ja 27 sekuntia. Kuten esimerkiksi:

Vanha Jaakko Vaakko Vesirotta
on – aivan totta –
vanha hieno herkkä rotta,
joka kärsii ammattinsa vuoksi
kuhanuhaa, vesiköhää, ryskäyskää.

Siis eihän tuo runo edes rimmaa kuin väkisin, missä on tyylikkäät loppusoinnut? Tai entäs sitten kuvan peace and love-henkinen beatnik-taikuri Herra Pii Poo:

Herra Pii Poo
ajoi asemalle.
Hän huusi: hii hoo!
ja vespaa polkaisi
ja jäi junan alle.

Kuolen,
huusi Pii Poo,
liian aikaisin!
Hän huusi: hii hoo!
ja kuoli myöhemmin.

Todella mieltä ylentävää ja positiivista. Tiitiäisen satupuussa ei ole mitään tolkkua, ja teatteriesitys vain pahensi asiaa. Mistä lähtien on teatteriin mennessä tarvinnut opetella joitain lastenruno-opuksia, että tajuaa mitä hiivattia siellä stagella tapahtuu? Eihän tässä mistään oopperasta nyt sentään ole kysymys.

Taistelin siinä sitten selkäruoto lyijykynänä ja naama mukamas-näkkärillä (joo, joo hauskaa on) unen mustaa viittaa vastaan. Laskin kellosta sekunteja, kikkailin kännykällä ja kuuntelin omaa rahisevaa hengitystäni. Yritin epätoivoisesti ruumiista irtautumista ja vierailua puffetissa kahvikupposella. Ei auttanut.

Onneksi nukahdin sentään taktisesti kypsästi silmät auki, ja herkesin loppuaplodien aikana sitten ylistämään Kunnaksen Tiitiäisen satupuun visionääristä nonsense-lyriikkaa, joka modernistista kirjallisuuskäsitystä myötäillen on edelleen puoli vuosisataa ilmestymisensä jälkeen yhtä ajankohtainen kuin Hanhiemon tarinat kuunaan. Jyrkkä ei ennalta-arvattaville loppusoinnuille ja holhoavan opetukselliselle lastenkirjoille. Eläköön psykedelia, surrealistinen satirii ja hölynpöly.

***
Sarjassamme Lastenkirjallisuuden Suonsilmä ja Rasvatyyni Huominen aiemmin vuodatettu:

Mikko Mallikas on arveluttava

Advertisements

Comments»

1. sannika - Thursday, September 21, 2006

Kokemuksesi taisi olla aika lailla samanlainen kuin mun miehellä. Hän ei myöskään varsinaisesti hakeutunut esitykseen eikä ollut tutustunut alkuperäisteokseen, ja kyseli jälkikäteen kotona, mikä se juttu oikein oli. Jälkipolvi (7, 5 ja 3 v) nautti, joskin 5-v pelkäsi Jaakko Vaakko Vesirottaa aivan kauhuissaan. No olihan se vesirotaksi aika valtava 😉 3-v kyseli jatkuvasti “Missä on herra Pii Poo? MISSÄ ON HERRA PII POO?” kunnes Pii Poo lopulta ilmaantui. Onneksi.

Kunnaksen runothan kyllä on loistavia. Ei pahaa sanaa niistä.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: