jump to navigation

Samin nikkarointinurkka Monday, September 25, 2006

Posted by Sami Oinonen in tee-se-itse.
trackback

sami-nikkaroi-ok.jpgTuntuu siltä, että blogiini eksyy joka ainoa päivä joku, jolla on leikkimökin rakentaminen tapetilla. Varsinkin nyt kun alkaa olla viimeiset hetket saada jotain aikaan vielä tämän syksyn aikana. Blogissani hakusana “tee-se-itse leikkimökki” on jopa suositumpi kuin “SEX”, “SEX und bikes” tai “naisia kumisaappaissa“. Valitettavasti minulla ei ole tähän mennessä ollut yhtään kättä pidempää neuvoa etsiville. Olen ainoastaan ruotinut luksus-puumajoja, ei muuta.

No, koska äititeresa-vaihde iski päälle niin minäpä korjaan tilanteen, sillä olen itsekin joutunut viran puolesta perehtymään asiaan. Alla kokemusperäisiä vinkkejä ja havaintoja möksän rakentajille. Olkaa hyvät.

1) Leikkimökin valinta

A) Jos haluat ostaa täysin valmiin tai koota jonkin valmiin leikkimökkipaketin, jossa vähintäänkin seinät tulevat elementteinä, niin kartoita tarjonta ensin webistä. Kannattaa tsekata rautakauppojen websaitit, jos sieltä löytyisi mieluinen malli. Huomasin itse, että esim. Luoman Oy toimittaa monille (mm. Kesko, Starkki) ihan näpsäkän näköisiä leikkimökkejä. Jos muumimalli viehättää, niin Puutuote Hovilla on ainakin yksi nätin näköinen malli. Niin ja naapurustoa kiertämällä sitä löytää innoitukseksi vaikka minkälaista leikkimökkiä.

B) Jos haluat rakentaa itse ja vaikuttaa puumateriaaleihin, mutta edetä valmiista piirustuksista, niin rakentaja.fi:stä löytyy yksi hyvä perusmalli. Jos jenkkihalpistyyli viehättää, niin sitten tämä DIY Networkin möksä on sinun. “diy playhouse” -haulla törmää helposti kyllä muihinkin “open hardware”-henkisiin piirustuksiin.

C) Jos haluat suunnitella ja rakentaa itse
Onneksi olkoon, sinulla on ilmeisesti rajattomasti aikaa. Ottaen huomioon, että leikkimökki kiinnostaa jälkikasvua keskimäärin yhden kesän, niin mieti tarkkaan haluatko todellakin panostaa tähän vaihtoehtoon. Googlen SketchUp on mielestäni hyvä suunnittelutyökalu, koska sillä voit simuloida miten mökki toimii pihapiirissäsi ja mitkä värit toimivat talon, ruohonleikkurin tallirakennuksen ja viktoriaanisen puutarhamaailmasi kanssa. Tämä vaihtoehto on kyllä kieltämättä houkutteleva, sillä silloin voit suunnitella leikkimökin silmällä pitäen sen tulevaisuuden pääkäyttötarkoitusta eli ulkovarastoa.

2) Kokoa “Dream team”

Valitse itsesi/muu asiasta tietävä työnjohtajaksi. Käskyjä helposti tottelevia työmiehiä on hyvä olla 3-4. Vähemmällä homma menee nylkyttämiseksi ja enemmällä paikalla on liian monta työnnäennäisjohtajaa ja piirustusten tulkitsijaa ja rakentelu suistuu kollektiiviseen juputtamiseen ja lapion nojailuun kuin kunnan projekteissa kuunaan.

3) Mitkä rakennusluvat?

Rakennuslupia ei tarvitse, jos mökki on alle 2m x 2m ja jos se yli 4m päässä naapurin rajasta. Tosin kuka niitä lupia hakee tai kyselee. Meillä Kirkkonumella on ainakin vahva perinne rakennella ensin ja kysellä sitten.

4) Naapurisopu

On erittäin tärkeää kysyä myös mahdollisten naapureiden mielipidettä, jos mökki nyt sattuu juuri heidän ilta-aurinkonsa linjalle. Ei ole mitään pahempaa kuin yhdestä leikkimökistä alkanut (tai pahentunut) sanaton naapurikauna. Toisaalta, mökkiä on aika helppoa siirrellä muutaman miehen voimin, jos nyt naapurin herneinen nenä niin vaatii.

5) Kustannukset

Itse päädyin rakennusvaihtoehtoon A. Mökki oli Maskusta hankittu “Satu”, jossa seinät tulivat valmiina elementteinä. Kattohuovat ja harkot hankin K-raudasta. Kaiken kaikkiaan kokonaiskustannukset olivat siten n. 500 euroa pl. maalit ja omalle ja sukulaisten työlle laskettu hinta. Aikaa kului kuvan pisteeseen kuutisen tuntia, vaikka välillä kahviteltiin, korjattiin kuljetuksessa hajonnutta seinäelementtiä (grr…) ja taivasteltiin virheellisiä piirustuksia.

Päivitys 06.06. 2007:

Tänä keväänä sain vihdoin maalattua leikkimökin loppuun asti. Viime syksyllä homma jäi hieman kesken legendaaristen “ilmojen” takia. Pinotexin ulkomaalia kului kahteen kerrokseen kaiken kaikkiaan noin vajaa kuutisen litraa, puolet valkoista ja puolet vaaleanvihreää. Lisäksi lakkaa lattiaan ja puunsuojaa kyllästetylle kuistille. Maaleihin, tarvikkeisiin jne. kului vajaa 100 euroa ja aikaa paloi maalarinteipillä kikkailuun ja pensselöintiin noin 12 tuntia. Hain vielä Ikeasta (!?) leikkimökkiin pöydän ja kaksi tuolia (19,90€). Nyt möksä näyttää vihdoin ihan säpäkältä.


Ja ensi kerralla Samin nikkarointinurkassa rakennetaan sitten ilmasilta Kirkkonummen ja Helsingin välille.

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: