jump to navigation

Oletko inessiivissä-testi Wednesday, October 4, 2006

Posted by Sami Oinonen in design.
trackback

la-cucina-alessi-valcucine.jpg
Lokakuun Koti & Keittiö listaa tuliaisina Milanon Eurocucina-messuilta keittiötrendejä. Kuvan La Cucina Alessi (Valcucine) on oiva esimerkki siitä, mikä on nyt IN: Avokeittiö, selkeys ja altaat. Ajattomia linjoja, suuria yksiköitä, kaikki oven taakse…

Ja ei pidä unohtaa vaakaviilua. Afrikkalainen mystisen tribaalihenkinen zebrano-puu villitsee kuulemma Milanoa kuumina sorjasääristen senegalilaisnaisrumpalien aaltoina jo toista vuotta ja etenkin voimakkaana vaakaviilupintana. Imutuskategoriassa taideteosmaiset ja huomaamattomat liesituulettimet ovat korvanneet pönöttävät kartanokuvut. Väreissä korostuvat luumu, aina aistikas myyränharmaa ja “back to seventies hell holes”-henkinen tummanruskea.

Koska keittiö on kotielämän sykkivä keskus, on se näin oiva mittari sille miten näin tyylitajumielessä IN tai OUT kukin on, sillä kuka sitä haluaisi viettää aikaansa keskellä tyylittömän mauttomuuden keidasta. Kyllä sitä köksään pitää panostaa, vaikka muuten kämppä olisikin täynnä taistelevia metsoja, poljettavia urkuharmoneja ja valkopäämerikotkajalkaisia lasipöytiä.

No, miten pärjää kansalainen S? Olenko inessiivissä, ajan hermolla? Tiedänkö tilanteet, tunnenko merkistöt? Kriteeristöksi valitsen lehden antitrendikkään OUT-listan, johon on polttomerkitty viisi keittiösuunnittelun kuolemansyntiä:

 1. Kirsikka ja pähkinä – LÖYTYY.
  Siis noita tuo hiivatun luola on ihan täynnä. Kaikki tasot leipäveitsen kahvaa myöten on kirsikkaa tai pähkinää. Ja piti vielä itse tehdä kirsikasta himmelit.
 2. Erillisistä, liikuteltavista moduleista koostuvat keittiöt – EI OLE.
  Kubistisen jykevää keittiötilaani hallitsee tosin lähinnä trukilla liikuteltava saareke, jonka ääressä voi pilkkoa ja siivuttaa sormensa ja samalla jutella pöydän virkaa toimittavan vaneriviritelmän ääressä istuvien myötäkärsijöiden kanssa. Muttei sentään monia moduuleita onneksi.
 3. Yläkaapit – LÖYTYY.
  Voi kuinka ajattelematon olen ollutkaan, sillä nyt näyttää siltä että keittiöni kantavia ei-ajatuksia on ollut ylähyllyjen maksimointi. Olisihan minun pitänyt tajuta, että kaikki astiat pitäisi upottaa joihinkin seinistä singahtaviin kiskohyllyihin.
 4. Avohyllyt – EI OLE.
  Ha-haa. Siis kellä on vielä avohyllyjä. Todella kammottava ajatus. Niin passe.
 5. Vetimet – LÖYTYY.
  Keittiöni on vetimien paratiisi. Niitä näyttäisi olevan noin sata. Niin, kuka niitä oikein tarvitsee romumetallin kerääjien lisäksi. En ymmärrä.

TUOMIO: 3/5. Olen tyydyttävästi pihalla, siis melko uncool.

Myönnettäköön, että tuosta saarekkeesta ja noista hermafrodiittisten vetimien multiploitumisesta voisi tiukemmalla seulalla ehkä saada ekstrapenaltia. Mutten halua olla ankara tyylitajuttomalle itselleni. Haluan uskoa, että pienellä trendimuilutuksella minulle ehkä avautuu mahdollisuus palata hyväksyttyjen keittiöhaukkojen kirjoihin.

Huomenna soitan siis lähinnä kotaa muistuttavan keittiöni suunnitelleelle yliaktuaari oto-sisustusarkkitehdille ja kyseenalaistan hänen trendivainunsa ja visionsa. Minä haluan myyränharmaita tiloja, suuria altaita ja vaakaviilua pitkin poikin. Ajattomuutta, suuruutta, elämää!!!

Advertisements

Comments»

1. Kaisa - Wednesday, October 4, 2006

Tuohan on leikkuusali eikä keittiö. Itkettää ihan!

Millaista ruokaa tuollaisessa tilassa tehdään? Ei ainakaan lettuja tai pipareita tai improsörsseleitä.

2. Sami Oinonen - Wednesday, October 4, 2006

kaisa: kommenttisi paljastaa, että olet ehkä alimmalla uncool-tasolla. otan osaa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: