jump to navigation

Armahda meitä Digijumala! Friday, November 10, 2006

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

the-apostle.jpgPetteri Järvinen, kävelevä kansallinen tietokonekirjamme, jylisee viime sunnuntain Aamulehdessä tuomiopäivän virkaatekevänä apostolina. Täytyy kyllä nostaa hänelle hattua, sillä hän se vain jaksaa polkea urkuharmoniaan digitelevision apokalyptisestä huomisesta.

Tuntuu siltä, että Järvisen mukaan töllöt kautta Suomenmaan pimenevät ja ydintalvi koittaa syksyllä 2007, kun analogiset tv-lähetykset loppuvat.

Hän pauhaa: “Suomalaiset alistettiin kymmenen vuotta sitten ihmiskokeeseen omissa olohuoneissaan”, “Osa katsojista suunnittelee lopettavansa television katselun kokonaan” jne.

Järvinen siteeraa kirjoituksessaan erittäin järkyttävää Viestintäviraston tuoretta tutkimusta: “noin 60 prosentilla kotitalouksista on ollut ongelmia laitteiden käytön kanssa. Ylen kanavien tekstitykset takkuilevat, kanavat häviävät ja boksit jäävät jumiin.”

Digitalisoituminen seis ja takaisin tulusten tuikkeeseen. As if… Järvinen unohtaa kuitenkin mainita, että samaisen Viestintäviraston tutkimuksen mukaan kotitalouksien tyytyväisyys digibokseja kohtaan on lisääntynyt:

63 prosenttia digisovittimen hankkineista talouksista antoi laitteen käytettävyydelle arvosanaksi hyvän tai erinomaisen. Toukokuussa vastaava luku oli 60 prosenttia ja vuotta aiemmin 56 prosenttia.

ja että valtaosalla ei käyttöönotto ole pykinyt:

Digisovittimen käyttöönotto on sujunut suurimmalta osalta ilman hankaluuksia: käyttöönottoon liittyviä vaikeuksia ilmeni 17 prosentilla kotitalouksista, kun keväällä vastaava osuus oli 20 prosenttia ja vuosi sitten 24 prosenttia.

Järvisen väärin siteeraama “60 prosenttia kotitalouksista…” kerrotaan niinkuin se on eli:

Noin 60 prosentilla kotitalouksista on digi-tv:n katseluun tai käyttöön liittyviä ongelmia. Noin joka neljännessä taloudessa ongelmat liittyvät tekstitykseen, kuvanlaatuun tai laitteen jumiutumiseen. Harvemmin mainitaan kanavien häviäminen, ongelmat äänessä tai teksti-tv:ssä.

Summa summarum: Vaikka ongelmia on, trendi on kuitenkin parempaan päin. Järvisen artikkelista saa aivan täysin toisenlaisen kuvan.

Voi Petteri, tietokirjailija kun olet, niin luulisi sinun tietävän että ihan faktoilla pärjäisi pitemmän päälle varmasti paremmin. Artikkelisi pureutuu varmasti moneen olennaiseen asiaan, mutta ainakin meikäläisen into lukea lopahti alun faktoilla jojotteluun. En ole enää varma, mitkä muut väitteistäsi ovat totta vai tarua.

Vaikka digiaikaan siirtyminen onkin kerrasta poikki niin väksinkin sitä miettii, että kuinkahan monella oli ongelmia aikoinaan vesijohto- tai sähköverkon käyttöönotossa, kuinka monella itse television? Kuinkahan moni kamppailee edelleen postinjakelunsa kanssa? Teknologia teknistyy, mutta ongelmia uusien asioiden omaksumisessa on aina.

Ja sitten on vielä meikäläisen kaltaisia toopeja, jotka aiheuttavat omia ongelmiaan. Olen käyttänyt digiboksia jo kolme-neljä vuotta ja kaikki ongelmat ovat olleet täysin itseaiheutettuja. Nytkin minulla on jumanklavita kaapeliverkossa terrestriaali-digiboksi. Ja pelittää. Ei takkuile tekstitykset, ei häviä kanavat eikä mene boksit jumiin ja bitit poikittain.

Advertisements

Comments»

1. Ms Zepander - Friday, November 10, 2006

“Osa katsojista suunnittelee lopettavansa television katselun kokonaan”
No jopa on katastrofi, iik. Voiko elämä muuta kuin parantua jos telkkari sanoo heipat?

2. Sami Oinonen - Friday, November 10, 2006

En ehkä noin jyrkkä olisi. Kyllä mun mielestä YLE Teema on vallan mainio kanava. Tosin eihän sen katsomiseen teknisesti ottaen perinteistä tv-vastaanotinta tarvita, kolhojahan ne on muutenkin. (Macciin vain USB-digisovitin ja menoksi jne)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: