jump to navigation

Kohti Euroviisuja – kansalainen S yllättyy Tuesday, November 14, 2006

Posted by Sami Oinonen in musiikki, status quo.
trackback

at-the-end-of-the-rainbow.jpg
Euroviisu-saagani
jatkuu.

Suomen euroviisuedustajakandidaatit on siis julkaistu. Listan perusteella ei taida meikäläisen biisillä olla mitään saumaa jatkoa ajatellen. Voi mikä yllätys. Suomen artistiehdokkaat ovat Beats and Styles, Hanna Pakarinen, Humane, Jani & Jetters, Jukka Kuoppamäki, Lovex, Laura Voutilainen, Kentala, Jann Wilde & Rose Avenue, Johanna Kurkela, Katra ja Thunderstone.

Koska tunnistan joukosta hyvin vain Jukka Kuoppamäen, epäilen, että hän olisi se henkilö, joka voisi tulkita tunteikkaan pianoschlagerini. Olin nimittäin ajatellut esittäjäksi vesamattiloirimaista karismaattista hahmoa, siis esimerkiksi, nimenomaan ja ainoastaan Vesa-Matti Loiria. Pistin biisiin vielä kujeilevan huilunkin ihan häntä varten. Ja taustalle eeppiseen c-osaan olin hahmotellut Alamaailman Vasaroiden kaltaista torvipauhua ja ehkä jotain Mieskuuro Huutajat does Furious Pig-tyyppistä kuoroa. Ajattelin, että jo pelkkä VML:n karisma kyykyttäisi muiden maiden edustajat jo alkutahdeilla.

No, Sony BMG vastasi tähän visiooni suhteellisen selkeästi “Vesa-Matti Loiri ei ole meidän artistimme.” He eivät myöskään diganneet biisistä kuten ei myöskään Warner. Heillä “ei ollut tälle biisille käyttöä.” Ymmärtämättömät. Miten tässä voi kukaan säveltää yhtään mitään pysyvää, jos kohteena on joku Lovex tai Hanna Pakarinen.

Euroviisut ovat elämää suurempien tunteiden mahtipontista vyöryä, tai niin ainakin näin oli ennen. Sellaisten artistien esiinmarssia, jotka ovat aitoja tunteiden tulkkeja. Ja jos Euroviisut ovat kansallinen projekti, on nimenomaan Vesku se suomalaisuuden järkähtämättömän peruskallion ilmentymä, jonka tulisi markkinoida jylhää suomikuvaa maailmalle. Älkäämme siis muovatko Euroviisuja verovaroilla tuetuksi poikabändien breikkaamisvälineeksi.

Mutta en luovuta vielä, sillä “kilpailukappaleet tekijätietoineen julkistetaan viimeistään tammikuun ensimmäisellä viikolla 2007.” Eli teoriassa minulla on siis vielä mahdollisuus saada koko maailma tuta sävelkynäni jyrkät kaaret. Ja miksei, kyllähän Jukassa on eletyn elämän tuomaa karismaa. Ja toivottavasti hänen äänensäkin on vielä kondiksessa. Ehkä hän pystyisi jopa Veskua paremmin vetämään falsetissa eeppisen c-osan kliimaksin. Ehkä, ehkä.

Advertisements

Comments»

1. Angela - Wednesday, November 15, 2006

Luin nyt vasta aikaisemman saagasi sävellyksesi riemukkaasta synnyttämisestä ja kipeähköstä taipaleesta euroviisuareenoille. Waaau. Hattua nostan. Älä anna periksi! Minä ainakin haluaisin ehdottomasti kuulla tuon balladisi…pidän peukkuja. Jos ei nyt onnista niin laita se kuultavaksi tänne vaikka!

Loiri on upea artisti ja uusi Ivalo-albumi on ostoslistallani. Siinähän on ihan Johnny Cashimainen tunnelma. Hieno.

2. Sami Oinonen - Wednesday, November 15, 2006

angela: joo, pistän biisin jenkkaversiona sitten joulukuun alussa jonnekin. videota en lupaa tehdä.

jep, Loiri on suosikkejani, Junnu Vainio-levyt olivat hienoja. Kannattaa käydä Kotkan Kaunissaaressa, sen jälkeen kun on kuunnellut Junnun biisit “Kauan Sitten” ja “Kaunissaari”.

Niin, ja John Cashin livelevy “Live at San Quentin, Complete….” on paras livelevy koskaan.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: