jump to navigation

Lampun henki Wednesday, November 15, 2006

Posted by Sami Oinonen in überkuul, design, innovaatiot.
trackback

flower-lamp-by-static-2.jpg
Vuosi lähestyy loppuaan. On siis kaikkien top-listausten aika. TIME on listannut tämän vuoden parhaimmat keksinnöt. YouTube on vuoden tapaus, mutta sivuilta löytyy monia muitakin mielenkiintoisia innovaatioita. Tykein kaikista on mielestäni Protea-lampun kaima, ruotsalaisen Static!:in ekolamppu, joka tarkkailee kotitalouden kokonaisenergiankulutusta. Kun kulutus on alhainen, lamppu aukeaa kuin kukka auringonvalosta. Ja jos kaikki releet on kämpässä päällä, lamppu pysyy itsepintaisesti kiinni.

Static! on ruotsalainen tutkimusohjelma, joka kehittää lähinnä prototyyppejä ja konsepteja ja pyrkii näin auttamaan ihmisiä tiedostamaann jokapäiväisten valintojen vaikutusta energiankulutukseen. Static!:in muutkin hankkeet ovat aivan ässiä. Miltä kuulostaa esimerkiksi ajanmyötä kuvioituva tapetti tai ärhäkkä “Erratic Radio“, josta kanava napsahtaa pois päältä, jos huoneessa on liian monta himmeliä päällä? Mahtavaa.

Satunnaisesti aukeava ja nupulle menevä Flower Lamp ei välttämättä käy lukulampusta, mutta on tunnelmavalaistukseen oiva keksintö. Ja jos lampun aukeamiseen saisi ympättyä vielä jonkin ääniefektin, linnunlaulua tai orangin mylvintää, niin vielä parempi. Tuntuu aika luonnolliselta, että lampun käyttäytymisen seuraamisesta saattaisi tulla hyvinkin addiktiivista.

[Static! via TIME Best Inventions 2006]

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a comment