jump to navigation

Toista elämää ei tullutkaan Thursday, December 14, 2006

Posted by Sami Oinonen in trendit, web.
trackback

sad-clown.jpg
Voi ei, juuri kun olin saanut itselleni veivattua Second Life-tilin, luonut avatarin ja sille siistin nimen (TheOrchestratorUberSupreme Wind)…

Ja juuri kun olin valmis liitelemään kilometrin korkuisena samolaisena banaanipuuna tai korttelin kokoisena vaahtokarkkimiehenä läpi kyberavaruuden ja tapaamaan muita kiinnostavia kasveja, haltijoita ja eläimistöä. Kasvattamaan sosiaalista pääomaani…

Ja ennen kaikkea, juuri kun olin valmis pitämään kokouksia virtuaalineukkarissa virtuaalitiimini kanssa. Innovoimaan vireässä ympäristössä…

Niin nyt tämä kaikki ilo on ohi ennen kuin se edes osaltani alkoikaan. Ei hyvä. Second Life on höpöhöpöä, sillä Clay Shirky sanoo niin yhdessä tämän vuoden parhaimmista kirjoituksista. Ja minä uskon häntä, sillä hän on harvinaisen viisas näkijä. Yksi parhaista, ellei paras. Lukekaa, lukekaa.

Clay vetää jutussaan Second Life-hypeltä tylysti jalat alta. Hän toteaa vielä, ettei tämä suinkaan ole ensimmäinen kerta kun maailma olisi lehdistön rummuttamana virtuaaliseksi muuttuva. Harva muistaa vuosia 1996-1997. Vuodet, jolloin VRML, avatarit ja Snow Crash takataskussa olivat sitä kuuminta shittiä. Myös silloin kohistiin:

August 1996 may well go down in the annals of the Internet as the turning point when the Web was released from the 2D flatland of HTML pages.

Krhm. Ei ihan niin käynyt. Harva muistaa, mutta minä muistan jotain. Tasan kymmenen vuotta sitten joulukuussa olin todistamassa 1996 Fall Internet World-seminaarissa New Yorkissa kuinka VRML:n isähahmot kinastelivat paneeleissa itsensä läkähdyksiin. Jo silloin näki, ettei siitä mitään ollut tuleva. Second Lifen ympärillä on samaa perusteetonta kohinaa ja tohinaa kuin mitä jo tuolloin. Shirky niittaa artikkelinsa lopuksi:

There’s nothing wrong with a service that appeals to tens of thousands of people, but in a billion-person internet, that population is also a rounding error…we should adopt a considerably more skeptical attitude about proclamations that the oft-delayed Virtual Worlds revolution has now arrived.

Asiat oikeisiin mittasuhteisiin. Ja kukas muu siellä näyttäisi kommentoivan Clayn juttua kuin itse Mark Pesce, mies VRML:n takaa. Hän komppaa:

Let me just say – as the inventor of VRML – amen, brother.

Clay kommentoi vielä kirjoituksensa herättämää mahtavaa keskustelua:

I am not a skeptic of the _technological_ success of SL, but of its social success. WoW long ago proved that the tech scales to many passionate users; the difficulty is in creating many passionate users.

Mutta olisikohan siellä Second Lifessa sittenkin elämää? Kyllä kai siinä jotain hyvää on? Ehkä kokeilen. Vai päädynkö vain huutelemaan virtuaalitoreilla kolmimetrisille kärpäsille, jotka jorisevat minulle jonninjoutavia?

Vai kiduttaisinko itseäni vain turhaan vaikeuttamalla Internetin käyttöäni pukemalla sen äärimmäisen epäkäytännölliseen kolmiulotteiseen maailmaan? Aivan kuten silloin kauan sitten tein ja tuskastuin.

Kiitos ja näkemiin. Seuraava hype olkaa hyvä.

Advertisements

Comments»

1. Kriisi - Thursday, December 14, 2006

Pakko kompata: “Amen”

Mut käyn mäkin siellä salaa joskus iltakävelyllä.

2. Sami Oinonen - Thursday, December 14, 2006

niin, ehkä tavataan siellä sitten

3. J. Ahlroth - Thursday, December 14, 2006
4. Sami Oinonen - Thursday, December 14, 2006

No mutta hienoa!

5. Tino - Thursday, December 14, 2006

Pappa muistaa kun koulussa väännettiin Kari Hintikan johdolla VRML-maailmoja koska “nää on se seuraava iso juttu”. Kuuminta hottia (tai se oli varmaan in se sana silloin (nykyään on in sanoa pop, ennen oli pop sanoa in)) oli VRML 2.0 jolla sai liikkuvia asioita aikaan.

Näpräsin jonkinlaisen temppelin jossa oli klikkaamalla aukeavat ovet. Sitten laitoin sen verkkoon ja odotin innolla että joku olisi siellä käynyt ovia avaamassa. Interaktsioonia!

Minulla on vieläkin jonkun koulukaverin Sigraphi messuilta tuoma “Are ready to next step?” jossa oli Mark Pescen kuva. Aijai kun sillä voisi hämmästyttää ihmisiä (tarkemmin ottaen ehkä hieman virnistyttää noin kolmea ihmistä jotka tietäisivät mistä on kysymys)

6. Sami Oinonen - Thursday, December 14, 2006

Jep, tuli muutama vrml-maailma tehtyä, niissä oli hienoa käyskennellä…yksin…tietokoneen yskiessä viimeisiään,

olisikohan sellaista webbishoppia, mistä saisi ostella retropaitoja viimeisten kymmenen vuoden internethuumasta. sellainen VRML 2.0 -paita olisi aika kova.

7. Timo - Thursday, December 14, 2006

Hehkutus myy lehtiä ja odotukset on varmasti niillä kirjoittajillakin kovat, kyllähän jo 60-luvulla oli mainostettu Cobolin tekevän ohjelmoinnin niin helpoksi, että siihen pystyvät kaikki ja sama jatkuu edelleenkin. Ja eihän tuo tyyli edes alkanut 60-luvulla vaan oli silloinkin vain samaa kuin ennenkin… hulluja nuo inhimilliset. 🙂

8. Sami Oinonen - Thursday, December 14, 2006

jep, on toisaalta hienoa että hypeä tulee ja menee, sillä ne herättävät keskustelua ja niistä poikii aina jotain arvokasta


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: