jump to navigation

Euroviisuvoittajan haastattelu Sunday, December 31, 2006

Posted by Sami Oinonen in musiikki.
trackback

Ote Euroviisuvoittaja Richard-Teijo Korpikadon radiohaastattelusta elokuulta 2007.

Juontaja: Tänään Miten Minusta Tuli Ken – sarjassamme viiltäviä henkilökuvia aikamme neroista, on vuorossa kaikkien rakastama ja tuntema Richard-Teijo Korpikato, tunnelmallinen pianofalsettischlagertähtemme Orivedeltä. Euroviisuvoittaja vuosimallia 2007. Richard on tullut tutuksi lukuisten herkkien ja atmosfääristen pianohittiensä tunteellisena tulkkina. Richardilla on täysin omaa luokkaansa oleva androgyynimäinen ääni – paikoin vahva ja tumma ja paikoin hauraana vibraattona värisevä.

Tämä ei kuitenkaan tee Richard-Teijosta mielenkiintoista. Vaan se, että hän on yksinkertaisesti loistava säveltäjä ja sielukas tulkitsija. Hänen uusin albuminsa “Touch Me at the end of the rainbow” on erittäin vahva kokonaisuus herkkiä, rehellisiä ja paikoin tuskaisia otoksia identiteetin ristiretkistä ja menetyksistä. Richardin dramaattinen ääni, maalaileva piano ja pelkistetyt kamaripop-orkestraatiot luovat edeltäjäänsä “Fondle me, du Motorzoom, Ja?” intiimimmän äänimaiseman.

Levyllä vierailevat Godenauer Stompklaven ja Man Hesekiel Multiplikatorin lisäksi Antony Evinrude ja Tephanius Williams, jonka sielukas duetto “You Are My Sister, I am Your Haubentaucher” nousee pakahduttavan nimibiisin ohella levyn herkimmiksi kannanotoiksi.

Toimittajamme Roy-Peter Linko vieraili taiteilijan kotona Pahakalajärvellä.

Toimittaja:
Olemme tänään täällä Richardin oriveteläisen manssionin työhuoneessa, josta avautuu upea näkymä suoraan Pahakalajärvelle, aurinko liplattelee kesäillan tyvenessä, kerrassaan upea hetki, upeassa seurassa ja uskonpa upean henkilökuvan kera. Tervetuloa Richard-Teijo Korpikato.

Richard:
Kiitos, otan todella nöyränä vastaan tämän odottamattoman ilon että olette päättäneet minun vaatimattomasta habituksesta veistää kuvaa, kiitos tästä…

Toimittaja:
Niin. Sinullahan menee nyt todella hyvin Euroviisuvoiton ja levysi “Touch me at the end of the rainbow”n valtaisan menestyksen ansiosta. Mutta aina ei ole ollut niin…

Richard:
Ei, ei, ei , ei ole ollut ei …

Toimittaja:
Ensilevysi “Fondle me, du Motorzoom, Ja?” sai erittäin ristiriitaisen vastaanoton, kriitikot eivät ymmärtäneet herkkyyttäsi, aistillisuuttasi ja vibraattosi herkkää värinää …

Richard:
Niin, se oli minulle koettelemusten aikaa, totisesti …

Toimittaja:
Muun muassa Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus otti sinut maalitaulukseen ja käytännössä ristiinnaulitsi sinut arviollaan, jossa he kutsuivat muun muassa albumiasi termein “Kammottavinta pateettista paskaa mitä olen koskaan kuullut” ja “Antakaa minulle pesäpallomaila, niin käyn hakkaamassa tämän homopellen kädet ja pianon palasiksi” …

Richard:
No minähän en koskaan lue kritiikkiä, kriitikot eivät ymmärrä sitä prosessia ja sitä tahtoa jonka luova prosessi vaatii taiteilijalta. Sinä, artisti istut tässä valkoisen flyygelin takana, yksin, alastomana, katsot laineita ja annat inspiraation tulla kuin mesi täyttäen sinut voimalla joka välittyy käsiesi kautta nuottiviivastolle merkistöiksi ja ajatuksiksi minusta, sinusta ja…meistä kaikista.

Mutta kun kuulin siitä myrkyllisestä panettelusta ihmisiltä jotka välittivät minusta …masennnuin, luulin etten pääse siitä yli, minä jouduin valkoisen kauhun tilaan, värisin ja oksentelin, en pystynyt syömään, laihduin olemattomiin, turvauduin huumeisiin, irtoseksiin, haukuin äitiäni puhelimessa, lähetin keikkapaikoille paskapaketteja, minusta tuli hylkiö…

Kunnes sitten seuraavana iltapäivänä tajusin että hei, minä olen suurempi kuin mikään kritiikki, minä kestän, minä nousen, minä tulen takaisin, ja sitten se tuli kuin salama, “Touch me at the end of the rainbow”n teema alkoi soimaan päässäni, ryntäsin flyygelini ääreen ja annoin tuskan tulla….

Toimittaja:
“Touch me at the end of the rainbow” nosti sinut tuhkasta kuin Phoenix-linnun, ja kappaleella saavuttamasi Euroviisuvoitto teki sinusta koko kansan “Riken”. Kuten mm. Helsingin Sanomien kulttuuritoimitus arviossaan ja jutuissaan ylisti “Herkintä pianoballadia sitten Richard Claydermanin “Romance in Bavaria” ja “Antakaa minulle laakeriseppele, niin käyn seppelöimässä Teijomme sillä hän on totisesti kansakuntamme syvien tuntojen herkin tulkki” …

Richard:
Kyllä, kyllä..koen olevani vasta raapaissut luovuuteni rajoja, olen kuin tutkinut vasta pohjoisnavan, ja seuraavaksi aion tutkia etelänavan!

Toimittaja:
Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä seuraava häivähdys taivaasta, jos näin voi sanoa, pitää tuleman.


[Richard-Teijo Korpikato: Touch Me at The End of The Rainbow]

Advertisements

Comments»

1. XJ - tuo juontaja - Sunday, December 31, 2006

RUHHAAHHAAA!

Hyvää ja kaunista!

terv. XJ

2. helanes - Monday, January 1, 2007

Niin että Mämmilästä mäjähtää! Lapsuuteni kotikunta.

3. Sami Oinonen - Monday, January 1, 2007

XJ:Kiitos, se oli tarkoitus…tarkoitan siis tuota biisia 🙂

helanes: Eikohan jokainen pikkupitaja ole oma Mammilansa.

4. kervå - Monday, January 1, 2007

Tanakkaa mättöä ja kovin saksalaismyönteistä sanastoa siellä Kapalaha… Kapakal… jossain järvellä.

Onko ttoi sinä?!?!?!?!

5. Sami Oinonen - Monday, January 1, 2007

kervå: kuvan herra on Richard-Teijo Korpikato, niin kuin minä olen hänet mielessäni mieltänyt. Hänessä on häivähdys Tomi Metsäketoa, Richard Claydermania ja ruotsalaisen humppabändin syntsavelhoa…eli kuva on ns. kollaasi.

Mutta koska noiden kolmen miehen synteesiä oli mahdotonta saada materialisoitumaan, niin jouduin tekemään tuon kappaleen itse pienin kätösin. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulin oman lauluääneni. Mahtava kokemus. Kaikkien pitäisi tehdä vastaava ainakin kerran.

Biisi on siis Euroviisubiisini, joka ei sitten kelvannut levy-yhtiöille jne jne.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: