jump to navigation

There’s something Vichy about the French Friday, January 5, 2007

Posted by Sami Oinonen in status quo.
trackback

racoon-by-axb500-via-flickr.jpg
Minulla ei ole mitään ranskalaisia eikä Ranskaa vastaan. Ranska on kaunis maa, ja Pariisi on rakastavaisten ja toivottomien minun kaltaisten omanelämänsä scarlettoharamaisten romantikkojen kaupunki.

Kaupunki, johon aina palaan. Latinalaiskorttelin olkapäät mustelmille rynkyttävä kuhina, Montmarte, tuo Pariisin boheemin kainalon keuhkot, sieraimet ruskeiksi pöllyävä Luxemburgin puisto ja burritoksistaan kuulu Disneyland Paris. Ja se Louvren kätköissä hymyilevä Mona Lisa odottaa minua ain’ eikä katoa huomiseen tai ylihuomiseenkaan mennessä. Nuo kaikki viipyvät haavenunissani pitkät Suomen talvet.

Vielä muutama kuu ja sitten on aika nousta ja lähteä, aika pysähtyä ja turista niitänäitä katutaiteilijoiden kanssa tai vain kävellä Seine-jokien siltojen alla kirpeän virtsanhajun viipyillessä rakastavaisten sieraimissa. Hetki katukahvilassa, kuppi kuumaa kuparijuomaa ja kupsakkaa croissantia marmeladin kera. Hetki kaupungissa joka huokuu asukkaidensa lailla “You’re Most Welcome”. Ranska ja ranskalaiset, niinpä.

Niin kuin Samuel Johnson-vainaa jo totesi.

What I gained by being in France was learning to be better satisfied with my own country

Tai kuten hänen kolleegansa Gore Vidal terävästi havainnoi

France is a nation devoted to the false hypothesis on which it then builds marvelously logical structures

Miksei Suomesta ja suomalaisista ole lauottu mitään yhtä imartelevaa? Tärkeintähän on, että puhutaan ja aivan sama mitä.

[Guy Kawasaki: France and the French]

Advertisements

Comments»

1. Angela - Friday, January 5, 2007

Muistan Pariisista ystäväni pariisilaisen poikaystävän Alainin rämän rättisitikan, katutaiteilijat ja patongin. Toki Louveressakin käytiin katsomassa Mona Lisaa. Siitä on niin kauan. Oih niitä Inter Rail-aikoja 🙂

“If you are lucky enough to have lived in Paris as a young man, then wherever you go for the rest of your life, it stays with you, for Paris is a movable feast.” -Ernest Hemingway

ja kuten Audrey Hepburnkin sanoisi: “Paris is always a good idea.”

Enkä millään malta olla sanomatta lemppariani: “We’ll always have Paris.” Senhän Bogie ja me kaikki tiedämme. Oui.

2. Kriisi - Friday, January 5, 2007

Ai sinäkin! Täällä päässä enää kourallinen päiviä lähtöön.

3. Sami Oinonen - Friday, January 5, 2007

angela:

Everything is on such a clear financial basis in France. It is the simplest country to live in. No one makes things complicated by becoming your friend for any obscure reason. If you want people to like you, you have only to spend a little money. Ernest Hemingway

kriisi: no ei ihan vielä, muutaman kuun päästä

4. Angela - Friday, January 5, 2007

Toisen noista lauseista H on sanonut pienessä sievässä parin viskipaukun nosteessa ja toisen karmeassa kankkusessa.

5. Miss Pligaa aka Maurelita - Saturday, January 6, 2007

Jopas tänne tulee blogijulkkuja !!!! Norkoilen rapojanne kieli pitkällä ; en olekaan itse leikkinyt turistia ikuisuuksiin – se on shoppailun ohella haaveammattini.

“En France, le provisoire est éternel, quoique le Français soit soupçonné d’aimer le changement.”
(Ranskassa väliaikainen on ikuista, vaikka ranskalaisten voitaisiinkin epäillä pitävän muutoksesta.)
Honoré de Balzac

6. Ms Zepander - Saturday, January 6, 2007

Kuva on kiva, teksti on kiva. Onnistun missaamaan niiden yhteyden. Auttaisiko hahmotuksessa, jos olisin käynyt enemmän kuin kerran Pariisissa?

7. Angela - Saturday, January 6, 2007

Muuten tiesitkö Sami, että Papa kävi plokkaamassa puluja Luxemburgin puistossa, aina kun poliisin silmä vältti. Väänsi puluparkojen niskat nurin ja piilotti lastenvaunuihin…silloin hän ei kai tienannut vielä kovin hyvin, mutta hätä keinot keksii kun on nälkä 😉 Pariisissa hän aloitti myös romaaninsa Jäähyväiset aseille.

8. Sami Oinonen - Saturday, January 6, 2007

Ms Zepander: Halusin kuvalla vain sanoa, että niin kuin pesukarhu puolustaa ruokaansa, niin ranskalaiset käyvät itsepintaisesti puolustaistelua kulttuurinsa puolesta jne. Viittaus tuohon Gore Vidalin lainaukseen.

Ja tuossa kuvassahan oleellista on se, että tuo pesukarhun ruoka ei alunperin ole ollenkaan sen omaa, vaan se on sen viekkaudella itselleen kaapannut. Tai vaikka olisi ollutkin, se on ehkä muuttunut joksikin muuksi. Voimme vai arvailla.

Täytyy myöntää, että eihän tuo nyt ihan itsestäänselvä yhteys ole, kun en sitä tekstissä suoraan maininnut, mutta minulla on läppärilla vain muutama kuva, joten tuo sai kelvata koska mielessäni yhteys oli vähintäänkin kymmenen aasinsillan kautta klar.

9. Sami Oinonen - Saturday, January 6, 2007

angela: en tiennyt. mutta ehkä tämän vuoksi Jäähyväiset Aseille jäi minulta kesken kun sitä tavasin. Olin silloin 5-vuotias.

Luxemburin puisto on hieno paikka, pl. se hiekka.

10. Lisalisa - Monday, January 15, 2007

Kävin Pariisissa turistina ja työasioissa itsenäisyyspäivän jälkeen. Kun katselin kaikkea sitä upeaa historiaa – merkittävimmät rakennukset ja niiden tarinat ovat ainakin 100-150 vuotta vanhoja – mietin, millainen onkaan Ranskanmaan nykyhetki ja entä tulevaisuus. Onko sitä edes – nuorten tyytymättömyyden ja siirtolaisvirran alla? Onko kaikki se ihailu, mikä Pariisiin kohdistuu, vain kaipuuta itse kunkin ihailijan loistavaan menneisyyteen?

11. Sami Oinonen - Monday, January 15, 2007

lisalisa: varmaan osittain noin, ei kovin montaa modernia kulttuuri-innovaatiota tule Ranskasta mieleen. Osin vaillinainen yleissivistykseni vaikuttanee asiaan


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: