jump to navigation

Nuoren miehen puuhahetki Saturday, January 13, 2007

Posted by Sami Oinonen in tee-se-itse.
trackback

the-young-mans-book-of-amusement.jpgToista se oli ennen. Siltä tuntuu kun selailee valloittavaa “tee-se-itse kepponen jos toinenkin”-kirjaa “The Young Man’s Book of Amusement” vuodelta 1854.

Opus listailee monia erittäin arveluttavalta kuulostavia tiedekokeiluja ja kikkoja arki-iltojen iloksi kuten kuinka tehdä keinotekoinen tulivuori, kuinka herättää kärpänen kuolleista, kuinka tirskauttaa raatoa sähköllä, kuinka laittaa sähköiskun hyvät vibat kiertämään pitämällä toisia kädestä, kuinka puhua vatsasta, kuinka varastaa jäämättä kiinni jne.

Kirjaa lukemalla saa sellaisen vaikutelman että onpas viktoriaanisen ajan Lontoossa ollut seurapiiriherrasmiesten elämä varsin mielenkiintoista ja …outoa. Vai mitä muuta voi päätellä esimerkiksi seuraavasta kokeesta.

“Galvanic Experiments on a Dead Body of a Criminal” eli “Kuolleen murhamiehen sähköshokkihoito on ihan ok”.

The following interesting experiments, illustrative of the amazing power of Galvanic operations, will be highly acceptable to the reader…on moving the second rod from the hip to the heel…the leg was thrown out with such violence as nearly to overturn one of the assistants…

Aika makaaberia. Näin kikkailivat Glasgown yliopiston herrat Ure ja Jeffray vuonna 1818. Liekö tuohon kokeiluun ollut innoittajana Mary Shelleyn Frankenstein, joka julkaistiin aiemmin samana vuonna. No onnneksi kirjassa on jotakin kevyempääkin. Koska sähkö oli tuohon aikaan sitä kuuminta hottia, niin ei liene yllättävää että kotieläin+sähkö ovat kiehtoneet kirjoittajia.

Testi “Method of receiving the Electrical Shock from a Cat” toimii varmasti nykykissoillakin:

Place the left hand under the throat, with the middle finger and the thumb slightly pressing the bones of the animal’s shoulder, then gently passing the right hand along the back, sensible electrical shocks will be felt in the left hand, and very distinct discharges may be obtained by touching the tips of the ears, after applying friction to the back: the same may be obained from the foot

Oho! Täytyy kokeilla heti naapurin kissalla.

Olipas pojilla ennen huvit. Onneksi meillä on nyt Internet ja digi-tv, niin ei tarvitse kikkailla kellarissa tai salaseuroissa kaikenlaisia kummia steampunk-henkisiä kepposia.

[Lateral Science via Brass Goggles]

Advertisements

Comments»

1. iidis - Sunday, January 14, 2007

Vanhat elämäntapa- ja niksioppaat ovat kyllä kiistatta huvittavia. Joskus kirpputorilla töissä ollessani kulutin aikaa selailemalla esimerkiksi vuoden 1920 lastenhoito-opasta, ja täytyy kyllä sanoa että ihmettelen kovin, miten omasta isoäidistäni on tullut niinkin selväjärkinen niillä kasvatustrendeillä.

2. Sami Oinonen - Sunday, January 14, 2007

iidis: totta, nyt tuntuvat lähinnä koomisilta. Aivan samoin kuin kymmenien vuosien kuluttua meidänajan tarinat.

Kaveri sai synttärilahjaksi lehtisen joka on nimeltään “Järkevien Miesten Opas” taisi olla jotain 30-luvulta. Huvittavia vinkkejä. Mummon vanhoja Suomen Kuvalehtia on myös aina hauska selata. Uskomattomia revittelyjä.

3. iidis - Sunday, January 14, 2007

Jeips, omalle ajalleen on niin sokea, että vaikea sanoa mikä omia lapsenlapsia tulee joskus kiherryttämään,

60-luvun jallut ovat muuten aivan mahtavia. Eräs kahden sivun artikkeli kertoi koko Euroopan seurapiirejä kuohuttaneesta tapahtumasta, kun martini-drinkistä suullaan oliivin poiminut nainen oli muistaakseni ollut tarpeeksi julkea pudottamaan sen erään miehen paidankauluksesta sisään. Kyseinen mies valmisteli tapahtuneesta kirjaa artikkelin julkaisuhetkellä.

Myöskin Jallu-artikkeli “Hakkailu kuuluu myös parisuhteeseen” oli hymyilyttävä, kun tuohon aikaan hakkailu-sana oli ihan yleisesti käytössä synonyymina flirttailulle ja seikkaperäinen selostus oman vaimon hakkailusta kuulostaa nykykorvaan vähintäänkin absurdilta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: