jump to navigation

Henkilökohtaisen soittoäänen syvempi merkitys Monday, January 15, 2007

Posted by Sami Oinonen in musiikki.
trackback

ornette-coleman.jpg
Kiitos Marjutille ja Terolle innoituksesta:

Kännykän soittoäänen valinta ei ole triviaali tehtävä. En nyt puhu mistään mono/polyfoni/truetone/kilikalihässäköistä, jotka tulevat yleensä puhelimen mukana tai joita saa ostaa operaattoreilta ja muilta innokkailta käsittämättömän, suorastaan absurdin, korkeata kertakorvausta vastaan.

En ole koskaan ymmärtänyt miksi ladata noita soittoääniä, jotka saattavat kuulostaa alkuperäisen sävellyksen kaukaiselta sukulaiselta ainoastaan hyvässä seurassa, kunnon valaistuksessa ja tuulettomassa ympäristössä. Nämä “soittoäänet” ovat musiikin irvikuvia, jotka ovat syntyneet ainoastaan siitä syystä, ettei aiemmin mobiiliteknologian kivikaudella ollut mahdollista tunkea kännykkään suurikokoisia mp3-tiedostoja oggvorbisflacvawaiff-tiedostoista puhumattakaan.

No onneksi ei tarvitse enää pohtia noita dinosauruksia, sillä nyt on kännyissä tilaa kahmalokaupalla ja kunnon aitoja biisejä mahtuu soittoääniksi kymmenittäin. Ihanaa.

Mutta mikä on sitten täydellinen aito soittoääni? Omasta musiikkirjastostani vain harva biisi, niin kuin kai yleensäkin, soveltuu soittoääniksi. Täydellisen soittoäänen tulee mielestäni täyttää kaksi ja vain kaksi kriteeriä. Ensimmäinen on ns. tekninen vaatimus ja toinen on se olennaisempi, se joka tekee soittoäänestä henkilökohtaisen.

1) Soittoäänen tulee olla soittoääneksi sopiva, siis hyvin kuuluva. Niinhän se on, soittoäänen täytyy olla selkeä teema, jossa soi vain yksi suhteellisen kirkasääninen instrumentti oli sitten kysymyksessä kuulas kitarariffi, saksofonin kujerrus tai Tarja Turusen lyyrinen sopraano. Muu on liikaa ja johtaa vain sellaiseen taskusekametelisoppaan, ettei soittoääntänsä tunnista yleisen urbaanin kakofonian keskeltä vaikka kuinka pinnistäisi.

2) Soittoäänen täytyy herättää keskustelua, joka korostaa omaa ylivertaisuuttasi. Ei ole mitään parempaa kuin pystyä valistamaan kanssaihmisiä oman eklektisen ja elitistisen musiikkimakunsa jalokivistä. Oman egonsa pönkittäminen on musiikin suurimpia tehtäviä ja tokihan soittoääntenkin pitää siihen pystyä. Keskustelua kannattaa herätellä esimerkiksi alla kuvatulla tavalla:

Soittoääni hellii naapurustoa: “skriiksrkrääkuiuhuikatröötkäzäkäzäkruukröötsiktsik”

– Sullapas oli “kiva” soittoääni Sami
– No mutta tottakai, olenhan musiikinsaralla aika besserwisser ja minusta on suorastaan elintärkeää, että muutkin ovat samaa mieltä minusta
– Päläpälä Oinonen, mitäs helvetillistä saksofonin kidutusta, jota musiikiksi kutsut, tuo oli?
– No se oli Ornette Colemanin Civilization Day hänen ylivertaiseltaan Science Fiction-albumilta
– Ai jaa.
– Ai? Vai ai? Tyhjä ilmeesi paljastaa, ettet ole koskaan kuullutkaan herrasta. Kuules, Ornetten Science Fiction, vuodelta 1971 muuten, on maailman kaikkien aikojen paras albumi. Jos rakastat elämää niin kuin ihminen vain voi, niin kehotan sinua hankkimaan tuon klassikon hetimiten, vaikkapa Amazonista tai Digeliukselta Helsingistä.
– No enpä taida…
– No niinpä et tietenkään, mutta houkkahan sinä olet jos et jaskasta tykkää!

Advertisements

Comments»

1. Vincent - Tuesday, January 16, 2007

Meill on soittoäänenä Suuri ja Mahtava Neuvostoliitto – kaikki tuntee, se kuuluu eikä muilla sitä juuri kuule ,Z

2. Angela - Tuesday, January 16, 2007

Minä otin kännykkään soittoääneksi Juanes-hurmoksessani La camisa negra-biisin, mutta kun kaveri matki heti, olen nyt vakavasti harkinnut vaihtamista. Pitääpä oikein ruveta miettimään mikä olisi hyvä soittis! Saksofonimusa kyllä miellyttäisi…

Muuten Sami, kerrottakoon tässä kaikkien kuullen, että näin unta noista sinun SNAP-tooltipeista (vai mitä nyt ovatkaan). Ne ovat hienoja. Kaikki eivät tykkää tuon tyylisistä herkuista, mutta minusta ne ovat hauskoja. Mulla oli siinä unessa jokinlainen superälynväläys, mutta se unohtui samantien aamutuimaan. Voi hitsi.

3. Sami Oinonen - Tuesday, January 16, 2007

Vincent: Hyvä valinta, jos olet tykästynyt mahtipontiseen messuun, niin kokeile ihmeessä myös DDR:n “Die Partei” – kappaletta. Sillä muuttuu apeakin päivä ilonkirjavaksi
[audio src="http://blogfiles.wfmu.org/LG/DDR/Ernst_Busch_-_Lied_der_Partei.mp3" /]

kirjoitin siihen myös taannoin suomenkieliset korporaatiohenkiset sanat, joita voi trallatella kaveriporukassa.
https://uberkuul.wordpress.com/2006/11/03/tyomotivaatio-ja-musiikki/

Angela: Mikä vaan kunhan se ei ole Lynyrd Skynyrdin Sweet Home Alabama…

noi SNAP-pikkuikkunat tulivat minullekin yllätyksenä, näköjään wordpressiin liitetty uusi omainaisuus johon en voi vaikuttaa. Kai.

4. helanes - Tuesday, January 16, 2007

Ajatteli puolivakavissani vaimolle virttä Eijaa, Eijaa (perusteena nimi), kun hän ihmetteli jossain Stockmannilla, mikseivät myyjät vastaa puhelimeen. Olikin oma.

5. Sami Oinonen - Tuesday, January 16, 2007

helanes: Hyvä idea. Tuotantoon!

Pitääköhän joku yllä jotain soittoääniksi soveltuvien biisien saittia, sinne voisi tuikata nämä ideat ja skrivailla henkilökohtaisia kokemuksia …”olin pälkäneellä -66 kun eka kerran kuulin…”

6. joonaskokko - Tuesday, January 16, 2007

Olen miettinyt jonkinverran myös, mitä järkeä on maksaa useitakin euroja soittoäänistä. Edes biiseistä. Itseasiassa nykun tarkemmin muistan, niin pda-mobiili blogissa tätä jo jokin aika sittten pohdittiinkin.

Joka tapauksessa vituttaa aivan helvetisti ne, ketkä tilaavat kunkin ajan “trendi”biisin soittoäänekseen. Se on aivan älytöntä. Bussisakin saattaa kuulla monellakin ihmisellä saman biisin, jonka kaikenlisäksi ei kuullosta yhtään miltään, kun kaupalliset radioasemat ovat työntäneet sitä pääntäyteen jo aiemmin.

Toinen uusi ilmiö on tuo mp3-soittarijuttu. Mikään ei ole huvittavampaa, kuin kuulla jollakin pelkästään jonkun tietyn biisn alku. Useimmiten vain ne kipaleiden alut eivät ole niitä mitä käyttäjä ehkä haluaisi biisistä kuulla…

7. Sami Oinonen - Tuesday, January 16, 2007

joonaskokko: jep, itse haluaisin ostaa musiikkia vaikkapa niin, että maksan kk, vuosi, elinikämaksun ja saan sitten musiikin vaikka missä formaatissa haluan. kait siinä sivussa voisi soittoääniäkin latailla, mutta muuten en kyllä.

8. jazmanaut - Wednesday, January 17, 2007

Se on kyllä veikeää, että jotkut ovat tosiaankin valmiita maksamaan soittoäänistä ihmeellisen paljon kuukaudessa, mutta sitten nämä samat räkänokat imuttavat netistä kaiken kuuntelemansa musiikin.

9. Sami Oinonen - Wednesday, January 17, 2007

jazmanaut: En ole ihan varma ovatko ko. kuluttajryhmät täysin samoja. Mutta sinänsä absurdia kyllä.

Jos musan ostaminen olisi yhtä helppoa netissä kuin kännyllä, niin kyllä ne laittomat latauksetkin sitten vähenisivät… ja jos eivät niin lisää oikeusjuttuja ja inkvisitiota ÄKT:n toimesta, niin johan tokenevat, parasiitit

10. Pajari - Friday, September 14, 2007

Koetin etsiä netistä soittoääniä ja kuinka ollakaan, löytyihän Ornetten koko Science Fiction -levyn kappaleista sottoääniversiot (se oli vähän ennen kuin päädyin tänne kommentoimaan)… Mutta voi! tilaus taitaa toimia vain ameriikkalaisiin puhelimiin! Onko vinkkejä mistä saisi esmes free jazzia soittoääninä…?

11. Sami Oinonen - Friday, September 14, 2007

Pajari: Hmm… no itse olen käyttänyt ihan vain mp3:sia kännykässä, eli kännykän mp3-soittimesta muutenkin kuuntelemiani biisejä vaihtelen vuoroin soittoääneksi,

12. Pajari - Monday, September 17, 2007

Joo, kiitos Sami O… kysymys oli tyhmä. Enpähän vaan vielä ole uuteen kapulaani hankkinut niitä vietävän lisälaitteita (microSD-muistikorttia ja kuulokeadapteria) joiden avulla hienot mp3-soitinominaisuudet saisi käyttöön, FM-radiosta puhumattakaan… Ehkä olisi fiksumpaa sijoittaa niihin turhakkeisiin kuin metsästää soittoääniä, vielä turhempia turhakkeita, netistä. Muutaman kuvan olen sentään saanut jo näpsittyä puhelimellani (jossa on soittoäänenä tällä hetkellä “nostalgia” eli “ring ring!”). [Ja tähän tulisi aika monta “noloa” hymiötä jos niitä harrastaisin.]

13. Sami Oinonen - Monday, September 17, 2007

itse asiassa aika monella tuntuu olevan oma henk.koht soittoäänensä, eli eihän se perinteinen perussoittoääni ole sitten niin paha, ainakin erottuu joukosta


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: