jump to navigation

Mies Teksasin Saturday, January 20, 2007

Posted by Sami Oinonen in tee-se-itse.
trackback

readymech-strip.jpg

Advertisements

Comments»

1. Petja Jäppinen - Saturday, January 20, 2007

1500 hehtaaria ei ole tila Teksassissa, vaan tontti.

Vanhana talonpoikaissuvun jälkeläisenä minua luokkaa kun joku palstaviljelijä, uhoaa 200 hehtaarin palstaltaan miten sitä ollaan isäntä.

Eihän sellaiselle perspaikalle pitäisi antaa edes lohkomislupaa maalaiskunnissa, rakennusluvasta puhumattakaan.

2. Sami Oinonen - Saturday, January 20, 2007

Petja: Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että en minä tuota keksinyt, vaan tuo dialogi on suoraan jostain 60-luvun roskaromaanista, jonka nimeä en nyt muista. Selailin sitä jossain, olisko ollut Naantalissa yhdessä ravintolassa. Mutta jäi mieleen koska kuvasti kai sen ajan asennemaailmaa, ja sitä aikaa milloin öljyllä oli jotain merkitystä Teksasissa.

Niin, ottaen huomioon, että Teksas on suurempi kuin Ranska niin tuollainen tilus on erittäin, erittäin pieni.

3. Petja Jäppinen - Saturday, January 20, 2007

Eräs omaiseni oli vuoden verran töissä tilalla, jossa viljeltyä oli kaikkineen 38 000 hehtaaria, tosin vuorovijelyssä, niin että oikeasti satoa kerettiin vain 8000 hehtaarilta vuodessa.

Meidän perheemme maat eivät suurimmillaankaan ole ollut tuosta kuin noin kolmannes, eikä pinta-ala suurimmilaankaan kuin joitakin prosentteja. Metsä- ja viljelykulttuuri ovat eriasioita.

Olen eräässä käsikirjoituksessa (Huoria, varkaita ja murhamiehiä jo vuodesta 1554) pohtinut tätä Suomen pohjoista asemaa, jyvälukua ja sen vaikutusta meidän yhteiskuntajärjestelmäämme.
Suomessa kannattavan maanviljelynraja on kulkenut koko tunnetun historian ajan Noin ja suunnileen, Kokkolasta Laatokalle. Sen toisella puolella on poikkeus alueita, mutta sen eteläpuolella taas on poikkeusalueita toiseen suuntaan.

Toinen raja on ollut meri. Sen eteläpuolella on jyväluku ollut sen verran suurempi, että se teki feodalismin kannattavaksi. Suomi ei ollut kiinnostava Saksalaisen ritarikunnan kannalta, koska varmuus peltoviljelyn tuomasta tasaisesta verotulosta puuttui ja suomaitten kaskiviljely oli sekä taloudellisesti että hallinnollisesti ritarikuntalaitokseen sopimaton.
Ritarikunta teki tänne eräitä tiedusteluretkiä ja ilmeisesti suomalaista alkuperää olevia tulkkeja toimi ritarikunnan palveluksessa, mutta ritarikunta ei saanut tällä puolen sijaa.
Vasta kirjanpitojärjestelmän ja rahajärjestelmän kehittyminen teki Suomesta oikeasti Ruotsin vallan kannalta merkittävän, ja tämä johti sitten Kustaa kuninkaan lisääntyneeseen hallintokoneistoon ja otteen tiukentamiseen Suomesta.

Kun oppii näkemään historian verkoston, ymmärtää aika paljon enemmän tämän päivän ilmiöistä.

4. JuuZo - Tuesday, January 23, 2007

Lol


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: