jump to navigation

Täydellistä läppärilaukkua etsimässä Saturday, January 20, 2007

Posted by Sami Oinonen in design.
trackback

laptop-bags.jpg
Olen pitkään etsinyt itselleni passiivisaktiivisesti läppärilaukkua. Eli lähinnä sillä periaatteella, että jos täydellinen sattuu kohdalle joko jostain liikkeestä tai webistä, niin sitten…mutta muuten olen antanut itseni kituuttaa oksettavan tyylittömällä mustalla Samsonite-laukullani.

Häpeän itseäni joka jumalanpäivä, kun retuutan laukkua paikasta toiseen. “Ei, en se ole minä joka tämän laukun omistaa, vaan päinvastoin.” Se on antiteesi kaikesta mitä edustan ja olen. Laukku hidasliikkeisten korporaatiojyrien taivaasta, jossa ajaton on mustaa ja laukun lokeroiden määrä korreloi rintataskussa olevan mustekynäarmeijan ja kravaatin lyhyyden kanssa.

Olin hullu kun sen aikoinaan hankin, mutta silloin ne tuhannet lokerot, nuo seireenit, saivat minut pauloihinsa. Silloin uskoin, että enemmän on enemmän, mutta nyt olen kasvanut ja uskon, että vähemmän on vähän enemmän kuin enemmän.

Vaatimukseni täydelliselle läppärilaukulle ovat mielestäni hyvin yksinkertaiset, mutta valitettavasti en ole yhtään speksejäni vastaavaa laukkua vielä tavannut.

Minä haluan, että:

  1. Laukun tulee näyttää yksinkertaisen kauniilta ja tyylikkäältä – siitä tulee huokua ns. “understated cool” eli peitelty ylivertaisuus niin ettei kellekään jää epäselväksi, että laukunkantaja on tärkeä ja erikoislaatuinen henkilö. Laukun on oltava hienovarainen julkilausuma, jonka pöydälle laittaessani kanssaihmisten katseet vääjämättä nauliintuvat siihen, ja vasta sen jälkeen kellooni, silmälaseihini ja koko habitukseeni. Sellainen kuin ylhäällä vasemmalla oleva Escama-laukku, joka on ekopisteidenkin keräämisen näkökulmasta ok, sillä se on tehty juomatölkkien aukaisimista.
  2. Laukun tulee olla kestävä ja vahvarakenteinen. Sen tulee kestää niin mahdolliset sinkoutumiset moottoritien pientareelle kuin kevyemmänkin jatkuvan kulutuksen. Aivan niin kuin ylhäällä oikealla oleva Alchemy Goodsin sisärenkaasta valmistettu laukku. Muttei missään tapauksessa sellainen kuin vaikkapa aaltopahvista valmistettu ekolaukku.
  3. Laukun tulee olla oivaltavan käytettävä. Sellainen kuten vasemmalla alhaalla oleva Mike and Maaiken laukku, jossa ripa on sisäistetty ja läppäriä voi käyttää laukusta käsin.
  4. Laukun tulee olla muunneltava. Sellainen kuten oikealla alhaalla oleva Ready for Designin Diagonal-laukku. Eli jos välttämättä haluan ottaa mukaani kaikkea turhaa roinaa, niin lisäisin laukkuun vain moduulityyppisesti lokeron virtalähteelle, toisen kännylle jne.
  5. Laukkua tulee olla mahdollista kantaa selkäreppuna. Eli laukussa tulisi olla kiinnikkeet kahdelle selkäremmille sekä vyöremmille. Moottoripyöräillessä ehdoton lisäominaisuus.

Ei kuulosta kovin vaikealta toteuttaa, mutta mistä löytäisin noiden neljän laukun yhdistelmän selkä- ja vyöremmein? Kuka sellaisia laukkuja valmistaa ja missä niitä myydään? Olisi edes joku.

Advertisements

Comments»

1. Mari Koo - Sunday, January 21, 2007

Tuollaisen laukun minäkin tahtoisi, koska se toimisi myös muulloin kuini tietokonetta kanniskellessa. Ja sitä jopa oikeasti haluaisi pitää mukanaan, vaikkei olisi sille roinallekaan tarve.

2. Petja Jäppinen - Sunday, January 21, 2007

Minä olen miettinyt, että kun tulee ajankohtaiseksi, teettäisin mieleiseni.
Punavalkoinen, hieman HMQ Official Box:in oloinen, mutta linjoilta pyöristetty.

3. PA - Sunday, January 21, 2007

Olen ollut tyytyväinen 12″ PB:n kokoiseen Tucano Cobraani, mutta se ei täytä ehdoistasi ainakaan viimeistä. Taitaa se olla vähän arkinenkin, kun niitä näköjään myydään jo Suomessakin…

4. Sami Oinonen - Sunday, January 21, 2007

Mari Koo: Jep, sellainen se ideaalilaukku olisi, kanniskelisi vaikkei olisikaan tarvetta

Petja: Teettäminen lienee yksi vaihtoehdoista, jos siis osaisin visualisoida tuon ihanteeni jollain tavalla

PA: Kiitos vinkistä. Tucano Cobra on ihan perusok, mutta meikäläisen näkökulmasta ei täytä yhtäkään noista kriteereistä täysin, ehkä hivenen kriteereitä 2-4.

Tuo mopoiluvaatimus vaatii käytännössä sen, että laukun ja remmien tulisi olla jäykkärakenteisia.

Olen visioinut mielessäni, että läppärin voisi ottaa myös pois laukusta ottamatta laukkua pois selästä. Eli kaksin käsin vain laukun yläreunasta kiinni, ja hieman ulosponnahtanut läppäri siten irti. Oleellista mopoillessa jos päättää vain piipahtaa kaffella ja surffata läppärillä webissä hetken blogimerkintöjä lukien tai tuottaen. Repun tulisi näin muodoltaan toimia myös selkää tukevana selkänojanakin.

5. PA - Sunday, January 21, 2007

Adobe Messenger Bag ainakin yrittää kovasti täyttää vaatimuksen 1.

6. Sami Oinonen - Sunday, January 21, 2007

PA: Niin yrittää, mutta jos jonkin laukun tagline on “Ultimate design bag for the creative professional” niin voidaan olla aivan varmoja, että se on silloin kovin kaukana siitä 🙂

7. Angela - Monday, January 22, 2007

Naisena mulla pitäisi olla tietenkin monia läppärilaukkuja, mutta tällä hetkellä on vain James Harvest-reppumalli. Se on ollut hyvä ja riittävä vielä toistaiseksi. Sitten kun ryhdyn kirjailijaksi tai joksikin, ostan laukkuja joka lähtöön 😀 sitten.

8. P.A.A. - Tuesday, January 23, 2007

Mulla on sikaruma Targus-reppu (täyttää mopoiluvaatimukset ja sinne mahtuu roinaa), joka viestii samoja asioita kuin Samin tämänhetkinen. Mulla on myös Dakinen sporttihenkinen olkalaukku, mutta hyvästä kantohihnasta riippumatta sen kantaminen tuntuu tosi raskaalta. En tiedä miksi.

Mää haluaisin viileän sporttihenkisen laukun, josta ei mene vesi läpi ja jota voi käsitellä ronskisti. Sinne pitää mahtua paljon roinaa, koska mulla on sitä aina, ja sen pitää näyttää erilaiselta kuin muiden läppärilaukut. Laukusta käyttäminen tuntuu hyvältä idealta, samoin sopiva määrä lokeroita erilaisille tavaroille.

Konsumeristinen ehdotus: osta monta laukkua 🙂

9. Sami Oinonen - Tuesday, January 23, 2007

Angela: Ei välttämättä monta laukkua, tuossa kuvassa oikealla alhaalla oleva modulaarinen malli ehkä kelpaisi sinullekin. Toiseen kone ja toiseen muuta tavaraa. Tuo James Harvestin webbisaitti oli niin käyttämätön, etten sieltä mitään reppuja jaksanut etsiä
http://www.james-harvest.com/

P.A.A: Totta, Targus-reppu näyttää todella rumalta. Ehkä rumempi jopa kuin musta Samsoniteni. Perinteiset reput ovat mopoilussa kyllä vihonviimeisiä, kaikki ne hihnat ja muut narut räplättävät tuulessa. Tämän vuoksi läppärilaukkuni tulisi olla hyvin yksinkertainen ilman mitään ulokkeita. Sama periaate kuin suksibokseissa.

10. Angela - Tuesday, January 23, 2007

Mutta eikös ollutkin kova jäpikkä se Harvestin James ;)?

11. Sami Oinonen - Tuesday, January 23, 2007

Angela: Ehkä, noita webbisaittien korporaatiointroja en kyllä sääntömääräisesti jaksa tuijotella. Sen olen havainnut, että mitä komeampi introsivu, sen vähemmän saitilla on sisältöä. 🙂

12. Angela - Tuesday, January 23, 2007

Saaaaami, en minä webbisaittia tarkoittanut, kun Jamesta, sitä baseball-pelaajaa…! 🙂

13. Sami Oinonen - Tuesday, January 23, 2007

Angela: Auts, no wikipedia ei tunne hemmoa, joten hän ei ole herättänyt juurikaan suuria tunteita. Sen sijaan wikipedia tuntee tapauksen nimeltä Barclay James Harvest, joka näyttäisi olevan brittiläinen psykedelialuomutrallallaa-bändi. Kuulostaa mielenkiintoiselta bändiltä.

Tulee mieleen, että onkohan tuota James Harvestia siis ollut olemassakaan? Olisi hauskaa luoda joku fiktiivinen hahmo ja rakentaa sen ympärille vaikka mitä, ehkä vaatebrändinkin? “Jorge Morel, etruskien sukua oleva espanjalainen flamencohai, joka tuli tunnetuksi Valencian Moottorisormena…..”

14. Angela - Tuesday, January 23, 2007

Sinäpä sen sanoit. Keksitty on koko heppu! Tämäpä melkoinen piina…ei löydy Jamesta mistään nimittäin. Minua on huijattu! Olisi ollut NIIN hienoa kantaa legendaarisen baseballtähden James Harvestin nimiin brändättyä reppua.

No hemmetti Björn Borg on ainakin olemassa!

15. Sami Oinonen - Tuesday, January 23, 2007

No jos hekin, niin sitten minäkin, pläjäytän kasaan Jorge Morel -brändini ja miehelle kivan kehystarinan loppuun ….

16. -jp- - Wednesday, January 24, 2007

Yksi laukkuvaihtari voisi kenties olla tämä: http://www.freitag.ch. Väsäävät laukut vanhoista rekkojen pressuista (kestää ainakin veden). Kuosiin voi vaikuttaa myös itse, leikkimällä pienellä flash-kikkareella.

17. Sami Oinonen - Wednesday, January 24, 2007

jp: Totta Freitag on samaa kategoriaa kuin tuo AG, mutta vaikka onkin kestävä jne., niin en sellaista koskaan ostaisi. Nimittäin, jos laukku on tehty vanhasta rekanpressusta, niin se haisee pahalle, siis TODELLA pahalle. Näin voisin väittää sillä minulla on Freitagin luottokorttikukkaro, ja sen paikka on kyllä minulla visusti taskussa, sillä muuten se turskanlöyhkä tainnuttaa virkeämmänkin mielen 🙂

Lisää tuolla: http://kulutusjuhla.com/?p=180

18. -jp- - Wednesday, January 24, 2007

Okei kiitos tiedosta! Lienee parasta jättää laukku kauppaan muita varten. Mutta koska tässä on mielenkiintoinen aihe meneillään heitän toisenkin ehdotuksen Lomo Sidekick Bag. Onko tuosta mitään kokemuksia (käyttää sumeilematta tietoja hyväksi)? Laukku on suunnattu kameramiehille, mutta koon puolesta sinne saattaisi mahtua isompikin läppäri.

19. Sami Oinonen - Wednesday, January 24, 2007

jp: Jep, kannattaa käydä kuitenkin haistelemassa ainakin tuolla Fiskarsilla missä niitä on myytävänä, voihan olla, että jotkut ovat jopa siedettävän tuoksuisia.

Tuo Lomo Sidekick näyttää muotonsa puolesta oikealta, eli enemmän portrait kuin landscape. Muutenkin mukavanoloinen.

20. Petja Jäppinen - Wednesday, January 24, 2007

Haluaisin sen olevan selkäesti salkkumaisen, vaikka sen muotoilussa vaikuttaisi modernin pyöräilyrepun ja perinteisen Royal Office Boxin vaikutteet.

Siinä pitäisi olla tasainen pohja, niin että se pysyy pystyssä lattialla, ja samaan aikaan sellainen perusrakenne, että se pysyy myös sylissä auki ja sen voisi laskea pöydälle toimimaan sinällään aputasona. Lattialla pystyssä ollessaan se voisi kaveta ylös kaikilta sivuiltaan.

Sen on oltava nahkaa, mieluiten punainen tai musta, mutta hätätilassa hunajankeltainenkin kävisi. Valkoinenkin voisi menetellä, mutta se likaantuisi helposti.
Ruskea ei käy, sillä olosuhteet missä sellaista voisi käyttää ovat hyvin rajalliset ja kuka tarvitsee salkkua omalla maallaan, kilometriän päässä naapureista?

Nahka voisi olla keskikovaa, mutta tukevaa antiikkinahkaa, ja pinta voisi olla moriskoitu omistajan embleemillä ja päälle sävyvahattu.

Helojen olisi oltava messinkiä tai pronssia, kumpikin pinta patinoituu tai ne voi kiillottaa itsessään, ilman pinnoitteita. Ainakin pohjan puolelta saumat pitäisi peittää peitin heloilla, joka pidentäisi sen käyttöikää. Sisäkehikossa voitaisiin käyttää jousiteräslankatukea, joka pitäisi sen muodossa, mutta ei painaisi kohtuuttomasti ja toisaalta palauttaisi sen muotoon, vaikka se jossakin olosuhteissa, esim kuljetuksessa hieman painoisikin.

Läppärikotelon ympärillä voisi olla ohut kupari-jousiteräsverkko, joka olisi piilotettu sahviaanivuoriin. Tämä suojaisi laitetta mekaanisesti ja sähköisiltä vaurioilta Faraday-häkillä. Samaan aikaan kotelon pitäisi olla tukeva, että ilmava, niin että kone ei lämpimänäkään vaurioittaisi laukka. Tästä syystä laukun sisällä pitäisi olla korkista ja nahasta tehnyt kiilat ja hihnat, jotka pitäisivät koneen tiukasti, mutta ilmavasti paikallaan.

Kannellisessa sivukotelossa olisi läpiviennit sisälle johtoja varten, niin että tarvittaessa tietokoneen voisi ladata salkua avaamatta.

Olkahinha samaa materiaali kuin laukku, mutta varustettu messinkisellä tai pronssisella pikalukolla, josta kiskaisemalla hihnan saa “poikki”, turvavöiden tapaan. Tämä mahdollistaisi nopean irroittamisen vaaratilanteissa.

Kaikki sisätilat vuorattu sävytetyllä, muotoon ommallulla lampaan nahalla, kiinnitetty liimalla ja ompeleella.

Ei ainuttakaan muoviosaa. Vaan kaikki osat joko “ikuisia” tai maatuvia. Kaiken nahan pitäisi olla käsitelty vanhoilla perinteisillä menetelmillä, eikä esim. moderneilla teollisilla entsyymeillä, joiden väärät annostelut lyhentävät merkittävästi nahan käyttöikää.

Sisään pitäisi päästä kahta kautta, eli sen pitäisi voida avata niin, että muut tavarat pysyvät sisällä, mutta salkku muodostaa työpäydän läppärille.

Itse en perustaisi reppuominaisuuksista, mutta periaatteessa visioimani malli sallisi olkahihnojen siirtämisellä elkään pistämisen kolmipiste kiinnityksellä.

Hyvin ja oikein tehdyn salkun pitäisi kestää normaalikäyttöä 40-60 vuotta.

21. Sami Oinonen - Wednesday, January 24, 2007

Petja: Meillä näyttäisi olevan hieman eri tarpeet, mutta olen täysin samaa mieltä, kyllä laukun tulee kestää kymmeniä vuosia normaalikäytössä. Ehdottomasti. Useinhan ne eivät kestää montakaan vuotta, koska eivät ole juuri “hyvin ja oikein” tehtyjä. Valitettavasti.

22. oopa - Wednesday, January 24, 2007

Läppäriä olen kanneskellut Tucanon (esim. verkkokauppasta) laukuissa. Oivaltavia ja tilaihmeitä. Paljon olisi läppärilaukuilla opittavaa taas kameralaukkujen puolelta. Lowepron laukut ovat kamera-ammatilaisten valinta. Muunneltavat tilat, täydellinen sääsuojaus ja paljon taskuj/lokeroita/yms. Vielä kun niitä saisi tyylikkäinä.

23. Sami Oinonen - Wednesday, January 24, 2007

oopa: Kiitos vinkeistä, kohtahan tässä on minulla täydellisen laukun ainekset kasassa!

24. oopa - Wednesday, January 24, 2007

Miksi mun kommentti ei toiminut? Kokeile vielä:

http://www.sfbags.com/index.htm

25. Sami Oinonen - Wednesday, January 24, 2007

oopa: näppäriä nuo SFBagsit. Varsinkin tuo Vertigo
http://www.sfbags.com/products/vertigo/vertigo.htm

26. -jp- - Friday, January 26, 2007

Vertigo vaikuttaa aika jeessiltä. Sivulla on esitettynä myös usean tietokoneen speksit, joten voi verrata josko kone mahtuu laukkumalleihin. Kiitos vinkistä!

27. JM - Saturday, January 27, 2007

Brenthaven on varma valinta.
http://www.brenthaven.com/

28. Sami Oinonen - Saturday, January 27, 2007

JM: Kiitti vinkistä. Vaikuttaa kestävältä. Ainakin jos on uskominen siihen mitä sanotaan “Rugged Ballistic Nylon is the best and most durable nylon in the marketplace.”

29. MIKA - Saturday, January 27, 2007

Tämä postauksesi kiteytti aika lailla kaikki ajatukseni läppärilaukusta! Hienoa huomata että en ole yksin dilemmani kanssa. Ehkä pitäisikin olla Anonyymit Läppärilaukun Etsijät Ry.. tai jotain. Itselläni siis Macbook, jolla ei vieläkään ole laukkua. Olen vähän tiiraillut KARHUN Flightbagiä, mutta sitä ei kyllä saa tällä hetkellä oikein mistään. Menin jopa niin pitkälle että mailasin Karhulle. Popottia suosittelivat, mutta ei sielläkään sitä nyt juuri ollut. No, se taitaa kyllä olla turhan kookas piskuiselle kannettavalleni.

http://www.karhuoriginals.com/product.php?id=6&c=2

30. Sami Oinonen - Sunday, January 28, 2007

MIKA: Hienoa, huomata, että meitä on monta. Tuollainen Ry olisi siinä mielessä hyvä, että sen kautta saisi varmaan sen täydellisen läppärilaukun sitten suuniteltua ja valmistettua

Nuo Karhun laukut ovat mahtavan näköisiä, mutta selässä mopoillessa turhan paksuja ehkä, eivätkä jämäköitä ollenkaan.

Mulla on kanssa Macbook, ja sitä silmäillen olen hahmotellut mielessäni ideaalia, mutta jos tuollaisen laukun suunnittelisi tuotantoon asti, kokoja pitäisi olla ehkä muutama

31. Petja Jäppinen - Sunday, January 28, 2007

Siis kaikki esitellyt mallit ovat olleet saatanan rumia.
Täydellinen on kaunis, linjakas, tyylikäs ja ikuinen, korkeintaan komistuu vanhetessaan.

32. Sami Oinonen - Sunday, January 28, 2007

Petja: Ehkä niin, mutta jokaisessa on ollut joitain ideoita joita voi jatkotyöstää.

Viime aikoina olen tykästynyt ehkä eniten tästä:

http://www.image.fi/node/857

33. ELMANCO / Stefano Ricci - Sunday, January 28, 2007

Yeah, also me love these bags : )

34. Sami Oinonen - Sunday, January 28, 2007

thanks Elmanco you have a nice blog on design.

35. mkl - Wednesday, February 28, 2007

Miten ois Halliburtonin? Olis myös poliittisesti erittäin korrekti – ne jotka huomais logon ymmärtäisivät välittömästi ironian ja poliittisen neroutesi. Täh?

Ei noi nyt erikoisia. Mut varmasti kestäviä 🙂

http://www.zerohalliburton.com/computer/aluminum.jsp

36. Sami Oinonen - Wednesday, February 28, 2007

kuinka ollakaan, just eilen katselin Halliburtonin z series alumiinilaukkua. Se on mahtava.

37. mkl - Wednesday, February 28, 2007

heh..

mä oon katellu noita hetken aikaa ja vetkannu, että pitäisikö sijoittaa tolaseen. joku olkalaukku olisi ostettava, sillä nykyinen on ostettu kirpputorilta ja kun opinnot lähestyvät loppuaan olisi päästävä eroon pamfletteja kantavan partasuun imagosta 🙂

38. Sami Oinonen - Wednesday, February 28, 2007

Esim, tuo Juhan mainitsema Brenthaven on tyylikäs. Nimenomaan sen “Metro Light Blue Shoulder Case”

http://www.brenthaven.com/catalog-metro-light-blue.html

39. mkl - Thursday, March 1, 2007

hmm. toi on kyl vähän liian “tehokkaan” näkönen.. ehkä pitäis mennä käymään suutarilla ja kysyä vieläks ne osaa tehä olkalaukkuja.. sais ainakin mitä haluaa..

40. -jp- - Friday, March 9, 2007

Kiitos tämän keskustelun pätkän. Löysin täydellisen läppärilaukkuni. Oopan esille tuoma sfbags.com (WaterField Design) oli vastaus minun tarpeisiin. Pari viikkoa sitten Kaliforniasta postitettu Vertigo-laukku saapui käyttööni ja se toimii ah niin hyvin. HP:n läppärini koon mukaan toteutettu laukku ja suojapussi ovat makeita ja hyvin tehtyjä sekä kulkevat olalla paremmin kuin osasin toivoa.

41. Sami Oinonen - Friday, March 9, 2007

Hienoa, että tästä oli jotain hyötyä. Kyllä minäkin olen löytänyt vihdoin sen täydellisen laukun…lähes täydellisen. Argentiinalainen Vaja on minun valintani. Laukun tilasin, en malta odottaa.

http://www.vajacases.com/home/home_en.html


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: