jump to navigation

Käytännöllistä, kaunista ja ajatonta Tuesday, January 23, 2007

Posted by Sami Oinonen in design, tee-se-itse.
trackback

habitat-67-montreal.jpg
Olen päättänyt rakentaa omin pienin kätösin itselleni pakopaikan urbaanista rytkeestä ja tuuleenhuutamisesta. Koska ihmiselo on näin keskimäärin aika lyhyt, olen päättänyt aloitaa projektin valmistelevat toimenpiteet välittömästi. Tavoitteenani on, että tekeleestäni tulee hyvää ja halvalla. Eli veikkaisin, että parinkymmenen vuoden päästä pytinki olisi sitten valmis.

Ajattelin, että sellaisen pienen sopen vain, jossa voisin tarkkailla Saaristomeren suvessa rehevöitymisen etenemistä ja ehkä kirjoitella runon tahi kaksi. Ehkä myös kepeästi danssahdella kesäaamun autereessa niitulla mielitiettyni kanssa tai haulikkohippasilla sirkkainsoitossa ammuskella fasaanin poikineen. Sellaisen pienen monumentin, joka olisi käytännöllinen, kaunis ja ajaton.

Olen tällä hetkellä tässä “Vaatimaton rantalinnamainen jugendlinna Hvitträskin tyyliin majvikilaisittain Villa Ammenden ja Taageperan hengessä ja kuka sanoo että kertaustyylien kertaaminen olisi osoitus tyylittömyydestä”-projektissani ensimmäisessä vaiheessa eli ns. stagessa.

Tätä vaihetta kutsutaan meidän projektipäälliköiden kielellä eli englanniksi termillä “project initiation stage” tai “pre-study phase” tai “study phase” tai “pre-study of the study” tai joskus leikkimielisesti “The Call of Cthulhu“. Joka tapauksessa tämä on se vaihe projektia, jolloin toimintamoodina on kaikkinainen häröily ja haahuilu kaiken todellisen työn välttämiseksi.

Tällöin järjestellään usein palavereita lähinnä silkasta sumpin juomisen ja täytekynien vertailemisen ilosta, aivomyrskyillään ja piirrellään kuvioita ja käppyröitä, dreijaillaan savimalleja ja kolvaillaan leegoista baabelintornia ja kaikkea muuta näennäisen luovaa, jolla vain vapautetaan hurmoshenkisiä endorfiineja. Eli poljetaan siis karpaasimaisesti kyynärpäitä myöten paskassa suonsilmässä.

Olen ajatellut, että tämä initiaatiovaihe kestänee projektissani sellaiset pari vuotta vuotta. Ja kun kerron tuon mielessäni kaikkien projektiarvioiden nihilistikertoimella 5, niin eiköhän siinä sitten oikeasti mene tuo kymmenen vuotta. No, mikäs kiire tässä on, paitsi tuo ihmiselon lyhyys.

Tässä initiaatiovaiheen myllerryksen keskellä, jota siis hektisesti elän, olen päättänyt olla kaikille ideoille avoin. En sen takia, että saisin eri rakennuksia tutkimalla joitain oivalluksia, vaan lähinnä sen takia, että se näyttää hyvältä projektisuunnitelmassani. Niinpä en sulje pois vaikutteista huonoimpiakaan. En edes sellaista kuten kuvan Kanadanranskan suurimpia arkkitehtoonisia voittoja edustava rakennuskompleksi Habitat 67, Quebecin lahja maailman arkkitehtuurille.

Habitat 67 on maineikkaan, ei tosin tämän häkkyrän ansiosta epäilen, arkkitehdin, Moshe Safdien suunnittelema modulaarinen laatikkohelvetti ja se täyttää kyllä täydellisen möksän peruskriteerini. Se on käytännöllinen, varsinkin jos asuu uloimmassa boksissa ja on uteliasta sorttia. Naapurien arkielämän arkistointi youtubeen onnistuu vaivatta. Se on kaunis, varsinkin jos sattuu olemaan kuutioista kiksejä saava funkkiksen ylipapitar, jonka mielestä jokainen neliömilli on sisustusmahdollisuus. Ja se on ajaton, sillä se muovautuu ympäristöönsä, mukautuu sen sykkeeseen, antaa tilaa ja on tukena. Niin kuin karhea, jämerä ja elastinen betoni vain voi olla.

[via Hugg]

Advertisements

Comments»

1. Ms Zepander - Wednesday, January 24, 2007

Jos on pakko valita Merihaka tai Quebecin häkkyrä niin vaikiaksi menee. Hmm. HMMM. And the winner is Quebec. Useammat tasot avaavat enemmän mahdollisuuksia, öh, johonkin. Näyttäis olevan kattopuutarhaa jo tulossa.

2. Sami Oinonen - Wednesday, January 24, 2007

Ms Zepander: Merihaka on kyllä kaikessa monoliittisessä rumuudessaan jylhää katseltavaa… vai onko se vielä pystyssä? Jotenkin ei pää käänny siihen suuntaan Hakaniemen ohi mentäessä.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: