jump to navigation

Bill, Bill vanhempi ja kehitysapu Wednesday, January 24, 2007

Posted by Sami Oinonen in brändit.
trackback

wikipedia-i-love-pie-and-monkeys.jpg

**

Wikipedia, tuo jossain internetissä näemmä julkaistava ilmainen vapaan sisällön tietosanakirja on tuon tuosta joutunut ilkikuristen nörttien kännipilojen kohteeksi.

Mutta eikö mikään enää ole pyhää? Sen kyllä ymmärrän, että joidenkin kiistanalaisten henkilöiden tietoja yritetään muuttaa alituiseen, mutta jättäisivät sentään näiden perheenjäsenet rauhaan. Maailman suurimman hyväntekijän isä, Bill Gates vanhempi, on joutunut pahojen poikien kolttosten uhriksi. Katsokaa kuvan oikealla alakulmassa olevaa pätkää. Niinpä. Bill vanhemman bio loppuu zenimäiseen tokaisuun “I Love Pie and Monkeys”.

Siinä on jollain antisosiaalisella nörttivelholla ollut todella hauskaa kun on ensin viikkotolkulla miettinyt miten jättäisi jälkensä kyberavaruuteen, ja teon tehtyään irkkailut itsensä läkähdyksiin voittajana “kjähjähihihii”.

Jättäisivät vanhan miehen rauhaan, nurjat.

UPDATE: 25.1. klo 14:30. Nyt näyttäisi tuo “I Love Pie and Monkeys” kadonneen Bill vanhemman entrystä. Missähän se ilmaantuu seuraavaksi?

**
Ja eikä sitä nuorempaakaan saisi kiusata. Hänen yrityksensä uusi universaali käyttöjärjestelmä Windows Vista tulee taas aiheuttamaan aaltoja ainakin omanelämänsä petterijärvisten mielissä. Niiden samojen valloittavien lyhytkravaattisten lökäpöksyjen, jotka jo vuonna 1995 kuolasivat Windows 95:n perään.

Itse asiassa, olen sitä mieltä että kaikkien tulisi hankkia itselleen Windows Vista-käyttöjärjestelmä täysin riippumatta siitä käyttääkö tietokonetta vai ei ja täysin riippumatta siitä onko Mac-yli-ihminen (niin kuin meistä monet ovat) vai tavallinen kuolevainen.

Miksi? Syy on yksinkertainen. Sijoittamalla muutama sata euroa Windowsiin tuet kehitysmaita enemmän ja tehokkaammin kuin koskaan millään “0.7% bruttokansantuotteesta kehitysapuun”-hokemalla johon verojen maksamisen kautta sinäkin tahtoen tai tahtomattasi osallistut.

“Mitä, mitä?”, saatat ihmetellä. No minä selvennän. The Economistin mukaan 80-90% Microsoftin voitosta siunaantuu Windowsista ja kaiken, mainittakoon nyt tässä kun en malta olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseni, tuottavan toimistotyöskentelyn arkkivihollisesta Officesta. Ja kuten tiedämme softan myynti on ehkä jopa kannattavampaa kuin kosmetiikan, eli katteet ovat kevyesti siinä 80-90% tasolla jos nyt ei lähdetä tuotekehityspanostuksilla ja muilla pienillä ja arkisilla kuluerillä kikkailemaan.

Eli summa summarum. Euro Microsoftille on lähes täysimääräistä voittoa ja tästä voitosta leijonanosa tilittyy Bill Gatesille ja tätä kautta Bill ja Melinda Gatesin säätiölle. Ja kuten tiedämme, ko. säätiö on maailman suurin hyväntekeväisyysjärjestö. Jos nyt ei siis lasketa mukaan muuatta ruotsalaista huonekaluketjua, säätiötä, jonka hyväntekeväisyys on keskittynyt lähinnä “innovaatioiden tukemiseen arkkitehtuurin ja sisustussuunnittelun saralla.” <<kylmiä väreitä>>

Eli jos todella tahdot auttaa tehokkaasti, konkreettisesti ja tuntuvasti maailman köyhiä parempaan huomiseen, niin osta Windows Vista kotikoneeseen, kirjahyllyyn tahi verkonpainoksi. Kaikki ovat yhtä hyviä vaihtoehtoja tämän yhteisen maapallomme kannalta..

Sano siis JYRKKÄ EI tehottomalle valtiojohtoiselle pohjattoman porakaivon kehitysavulle, josta vähintään 80-90% menee paikallisten despoottien voiteluun ja hallinnolliseen paperinpyörittelyyn. Ja lopuilla ostetaan Valmet-traktoreita hirssipeltojen tukkeeksi.

Sano RIEMUN KYLLÄ, AAMEN ja EIJAA EIJAA Bill Gatesille!

Advertisements

Comments»

1. Kriisi - Thursday, January 25, 2007

Lähetääks porukalla Vista-telttaan todistamaan?

2. Sami Oinonen - Thursday, January 25, 2007

Kriisi: Voisi lähteä, hyvän asian puolesta ei mikään muuten liioitellulta tuntuva teko ole liikaa.

3. Nikke - Thursday, January 25, 2007

Vista-teltta… ihanaa!

Ja nyt yhteislaulua, sanathan kaikki jo osaa, Steve Ballmer toimii esilaulajana

4. Sami Oinonen - Thursday, January 25, 2007

Hei, älkää nyt alkako rienaamaan. Tämä on vakava juttu. Vaalit on tulossa, mutta puhutaanko kehitysavusta rakentavasti. No ei. On se kumma, jos yksi Bill Gates pystyy tekemään tehokkaalla organisaatiollaan enemmän kolmannen maailman hyväksi kuin länsimaat yhteensä. Jossain on vikaa. Ja Suomi komppaa siinä sivussa.

Ensimmäinen kansanedustajaehdokas joka puhuu kehitysavun lisäämisestä, saa petkeleellä päähänsä.

Nyt on arvokeskustelun paikka! Teltta Hakaniemen rantaan rinti-rinti.

5. Petja Jäppinen - Thursday, January 25, 2007

Miten mitataan kehitysavun laatu?
Mitkä ovat kehitysavun tavoitteet?
Mitä kehitysmaiden hyväksi pitäisi tehdä?
Miksi?
Koska?
Kuinka paljon?
Takaa vai edestä?

6. Angela - Thursday, January 25, 2007

Jumaloin Bill Gatesia, nyt varsinkin. Olen valmiina telttailuun!

7. Qtea - Thursday, January 25, 2007

Tämä on hyvä ja oleellinen keskustelu. Toistan tätä jo ihan liian monetta kertaa, mutta koska tällä areenalla en vielä ole tätä tuonut julki, niin kerron, että kehitysavulla voi nähdäkseni olla kaksi tavoitetta:

1) Sellaisten ihmisten ja ympäristön hyvinvointia pidemmällä tähtäimellä edistävien toimintamallien mahdollistaminen, joilla on edellytyksiä meemiytyä rajoitetun kohdealueensa ulkopuolelle.

TAI
2) Sellaisen laajemman ymmärryksen tuottaminen maailman tilasta, joiden perusteella kehittyneille valtioille syntyy paremmat edellytykset päättää siitä kehityssuunnasta, johon maailmaa viedään.

Rajaan kategorisesti tämän ulkopuolelle kaikki ainoastaan paikallista hyvinvointia edistämään pyrkivät hankkeet. Gatesien säätiön hiljattain tekemä lahjoitus Maailman kansanterveyslaitosten kattojärjestölle oli minusta esimerkki lahjoituksesta, joka täyttää kehitysavulle esittämäni kriteerin 1. Sä voit Sami jatkossa aina mainita tän esimerkkinä kun puhut tästä.

Olen kyllä myös sitä mieltä, että kaiken sen vahingon kompensoimiseksi, mitä MS on maailmalle aiheuttanut, on Gatesien moraalinen velvollisuuskin lahjoittaa omaisuuttaan erilaisiin hyvittäviin tarkoituksiin.

8. Sami Oinonen - Thursday, January 25, 2007

Petja Jäppinen: Hyviä kysymyksiä, ml. viimeinen. Esittäisin nämä kansanedustajaehdokkaille. Lisäisin listaan vielä kysymyksen: Miksi kehitysavun tuloksellisuudesta ei puhuta? Tai jos puhutaan niin, miksi siitä ei ole kerrottu minulle! Mutta tämä politiikasta, saatan vallan nukahtaa kohta…

Angela: Bill Gates tullaan historiankirjoituksessa muistamaan maailman suurimpana hyväntekijänä, ja sitten jossain sivulauseessa pienellä vain mainitaan, että “joo, oli se aika ilkeä Steve Jobsille ja kaikille muille silloin joskus ja joo oli sillä se ilkeä monopolisofta jolla se kyykytti kaikkia, mutta….”

9. Sami Oinonen - Thursday, January 25, 2007

Qtea: Kiitos, kiitos. Odotinkin, jonkun selkeästi asiaa minua enemmän pohtineen kommentoivan ja sinä teit sen. Vaikka kuinka yritän miettiä jotain nasevaa, niin minun on vain tyytyminen toteamaan ja olemaan sitä mieltä että esittämäsi tavoitteet ovat kattavia.

Olen tosin hieman eri mieltä kommentistasi Gatesin moraaliseen velvoitteeseen. Ylpeänä mäkkimiehenä voin tunnustaa, että kyllähän on niin, että maailma olisi aika kolkko paikka ilman Gatesia. Hän mahdollisti sen, että ensin Ibarin kloonit ms-dosilla ja myöhemmin windowsit sisällään tekivät tietotyöläisen elämästä tuottavamman. Ja mitä kerrannaisvaikutuksiin tulee, Gatesin ansiota on osaltaan myös se, että it-toimiala on suuri ja kukoistava. Se on taas eri asia, tarvitaanko tulevaisuudessa Microsoftin kaltaisia pelureita edistämään ihmisten työntekoa ja kommunikointia…

10. Qtea - Thursday, January 25, 2007

Ylpeänä linuxmiehenä väitän että minusta IBM:n päätös luoda ensimmäinen PC oli ratkaisevampi kuin Microsoftin rooli sen käyttöjärjestelmän toteuttajana. Vaikka Billin sijaan ekaan PC:hen olisikin käyttöjärjestelmän rakentanut DRI ja sen Gary Killdal, ei siitä olisi missään nimessä voinut tulla niin huonoa ettei sen käytettävyys ennemmin tai myöhemmin olisi kehittynyt koko kansan kykyjä vastaavaksi. Väitän että it-toimiala olisi syntynyt ja kasvanut suureksi ja kukoistavaksi kokonaan riippumatta Windowsista ja että siksi Gatesin rooli maailmanhistoriassa ei ole niin merkittävä kuin mitä kuvaat sen olevan.

Joku muu yritys olisi Microsoftin sijassa saattanut väärinkäyttää markkinanjohtajan asemaansa vähän vähemmän. On tietty ymmärrettävää, että nuori toimiala lainaa käytäntönsä muualta ja että softamarkkinakäytännöt lainautuvatkin suurelti rautamarkkinoilta, mutta suurimmat röyhkeydet (joita Apple lähes yhtä urheasti yrittää toteuttaa, mutta vaan ilman markkinajohtajan asemaa) nyt olisi silti voitu edes yrittää skipata.

11. Petja Jäppinen - Thursday, January 25, 2007

Taulukkolaskenta on mullistava keksintö.
Luultavasti tärkein mitä alalla on tehty.

12. Sami Oinonen - Thursday, January 25, 2007

Qtea: Valitettavasti parhaat tuotteet ja keksinnöt eivät aina voita, härskit skooraa tykimmin vai miten sitä sanotaan. Ehkä joskus tulee joku toinen Gatesin kaltainen jatkossa, mutta kuka, millä asenteella ja millä tuotteella se jää nähtäväksi. Ja jos tulee niin siinä valossa sitten Billiäkin varmasti arvioidaan.

Mutta tämä Windows-hegemonia on jo kohta historiaa, toivon niin, ja sillä spekulointi auttaa varmasti eniten niitä billgateksiksi pyrkiviä, jotka haluavat oppia hänen kaltaistensa liikkeistä ja virheistä. Jos ja jos…

Samaa mieltä, Applen keinot ovat joiltain osin yhtä häikäilemättömiä kuin Microsoftin, mutta liiketoiminnastahan on loppujen lopuksi kyse, ei hyväntekeväisyydestä (vaan sen mahdollisesta rahoittamisesta 🙂

Ja niin kauan kun asiakkaat ovat tyytyväisiä vuodesta toiseen kasvukäyrällä niin ei voi valittaa. Ainakaan ääneen.

Petja: Ja sekään ei ole Gatesin keksintö, se vaan jyräytti sen kaikkien koneille. Mutta kyllä tuli liiketoiminnan laskelmista sutjakkaa puuhaa.

13. Petja Jäppinen - Friday, January 26, 2007

Eihän Microsoft ole oikeasti mikään innovaatio- vaan markkinointiyritys.
Taulukkolaskenta taas on periaatteessa hyvin yksinkertaista puuhaa.

Kyllä.
Omaiseni kertoi että hänen nuoruudessaan saattoi tarjouslaskentaan mennä 40 tuntia ja saattoi joutua soittamaan 60 puhelua.
Nyt, hänen seuraajansa vetää tarjouksen liikkeelle per heti, kun vain tietää suorittavan portaan aikataulun. Alihankkijoiden ja tavaratoimittajien hinnat, määräalennukset, toimitusajat, kaikki on koneella ja kun asiakas antaa parametrinsä…

Tai toisen omaiseni kertomus ensimmäisestä lainastaan. Kieltävän vastauksen saaminen kesti kolme viikkoa, myöntävä tuli viidessä viikossa.

Olin työhaastattelussa aikanaan Mainostoimisto Topi Törmään, kun haastattelija kysyi mitä ohjelmia osaan käyttää.
Luettelin Lotukset, Adobet ja muutamat muut, joiden peruskäyttö on minulle tuttua, ja hän kysyi, miten sitten tämä Excel?
Kerroin ilahtuneena “Joo se on toti ihana, kun sillä voi tehdä melkein mitä vain…”
Haastattelija nousee, menee ovalle ja huutaa käytävään-
“Tytöt, tulkaa katsomaan, täällä on yks hullu joka tykkää excelistä!”
Pari naista ilmestyy ovelle “Voi juku. Ja hakee meiltä töitä?!” -“Semmonen voisi olla ihan hauska työpaikalla, me voitais antaa sille keksejä ja kattoo kun se tekee temppuja!”

Hiljan muutoin vitutti.
Jouduin purkamaan 11 sivuisen printin, jolla oli 13 sivuinen taulukko, kun piti päästä katsomaan mitä sen syönyt, mutta luovuttaneen organisaation tietoturva ja liikesalaisuus käsityksen mukaan, minä en voinut saada sitä sähköisessä muodossa. Onneksi osa siitä sitten löytyi kamulta excel-taulukkona, vaikkakin sitten vanhempi versio. Ei siihen kun sen alun mursi, mennyt aikaa kuin puolitoista tuntia, niin sai sen toimimaan omalla koneella, mutta ensin meinasin sanoa “Vanhane…”

14. Sami Oinonen - Friday, January 26, 2007

Petja: jopas oli hauska työhaastattelukokemus. Legendaarinen.

mutta kyllä hyvä excelin käyttäjä on yhteiskunnalle merkittävästi tärkeämpi henkilö, kuin sellainen joka osaa tehdä powerpointtiin kivoja animaatioita. Ihannetapauksessa nuo molemmat taidot yhdistyvät samaan henkilöön, mutta ehkä noin yksi miljoonasta meistä on sellainen.

15. Qtea - Friday, January 26, 2007

Exceltaulukkoja pystyy käsittääkseni melko näppärästi copypastettamaan ihan asciinakin, kaavoineen.

Windowsin hegemoniaa vastaan minulla ei sinänsä ole mitään sen enempää kuin sitäkään vastaan että Suomen kaikkien aikojen myydyin levy on Jari Sillanpään Jari Sillanpää. Toteuttakoon vapaat kansalaiset itseään vapaasti eikä ole minun asiani siihen puuttua. En vaan tykkää siitä miten Windows on ohjannut erilaisia hyinkin keskeisiä kehityskulkuja tosi epäkestäviin suuntiin.

16. Petja Jäppinen - Friday, January 26, 2007

Jos saa informaation vain printtinä ja firman politiikka on se, että niitä annetaan ulos vain printteinä tai suojattuna pdf-tiedostona, pitää vain rapsuttaa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: