jump to navigation

Aussit ovat suomalaisempia kuin me suomalaiset itse Sunday, January 28, 2007

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

sami-pisa-on-fraser-island-infront-of-ss-maheno.jpg
Paljon puhutaan siitä, että suomalaiset ovat kovia juomaan tai että meidän humalahakuinen röpöttelykulttuurimme olisi kovin vulgaaria. Tämä on mielestäni vain hallituksen ja Kansanterveyslaitoksen salajuoni, jolla yritetään saada suomalaiset sekä kotona että ulkomailla vieraillessaan käyttäytymään ns. “hyvän juomakulttuurin” mukaisesti. Asian, jota kukaan ei tunnu pystyvän aukottomasti määrittelemään.

Jos noita WHO:n alkoholikulutuksen globaaleja tilastoja tarkastelee, niin meillä suomalaisilla ei ole mitään syytä huoleen. Itse asiassa meidän “känni ja lamppu sammuu”-tyyli on mielestäni kaikin tavoin järkevämpi ja parempaa juomakulttuuria kuin vaikkapa ranskalaisten “aina pienessä sievässä”-hipistely. Ei ihme, etteivät ranskalaiset, espanjalaiset tai italialaiset nykyään juurikaan kulttuurillaan ja innovaatioillaan komeile tilastoissa. Nehän sammaltavat aina jurrissa.

Meillä ei ole siis mitään hävettävää. Päinvastoin, meidän tulisi ottaa oppia parhaimmilta eli australialaisilta. He ovat oikean röpöttelyn mestareita, sillä he toteuttavat juomingeissaan yleisesti ottaen neljää hyväksi havaittua sääntöä:

  1. Keep us outside, preferably near the beach
  2. Cook us something on a barbecue
  3. Talk about sport, and
  4. Give us a beer

Kokemuksen syvällä rintaäänellä täytyy sanoa, että olemme kaukana, todella kaukana rakkaiden aussien älämölöstä. Heidän rinnallaan suomalaisten kännäily näyttää leikkimieliseltä kotipoikameiningiltä. Parhaiten aussien häröilystä saa tuta kutsumalla heidät vaikkapa Suomeen häihin. Sitä luulisi, että on kaiken nähnyt, mutta ausseilla on aina joku ässä hihassa. Ja mikä pahinta, he päihittävät suomalaiset mennen tullen meidän omissa lajeissamme. Esimerkkejä:

  • Kännitappelu: Kun kymmenen alastonta aussia hyppää saunasta, ei järveen, vaan soutuveneeseen ja aloittaa hikisen tappelun johon siis naisetkin osallistuvat, niin siinä näyttää suomalaisten kännipiehtarointi ja tahdoton vaatteista nykiminen lähinnä säälittävältä lahnoilla läpsyttelyltä.
  • Kännisaunominen: Älä koskaan kutsu australialaista suomalaiseen saunaan, jossa on ilmaista kaljaa. Ei ole juuri mitään niin nöyryyttävää, kuin tajuta, että pyhä suomalaisuuden kolminaisuus – sauna, pulahdus järveen, viina – on heillä paremmin hallussa kuin meillä. Aussit pystyvät riekkumaan saunanvietossa vaikka hamaan tappiin asti. Tämän tajuttuaan, sitä ei enää tunnukaan niin maagiselta olla suomalainen.
  • Kännifilosofiointi: Siinä missä suomalaisten älyllinen ulosanti alkaa hiipumaan jo tunnin saunomisen jälkeen, aussit jaksavat paahtaa analyyseillään aboriginaalien nykytilasta, biodiversiteetin tuhosta ja perustuslaillisen monarkian vaihtoehtoisista valtiomuodoista loputtomiin, äänekkäästi ja vaikka täydellisellä oxfordinaksentilla jos vain haluavat.

Suomalaismielen suurin nöyryytys on se, kun huomataan, että on lyöty niin kännitappelussa, -saunomisessa kuin -filosofioinnissa, ja kun joutuu laahustamaan kesäyön tyvenessä jo aamun hämärtäessä saunasta tutumaan äitylin sylkkyyn australialaisten remun kuuluessa saunasta yli järvenselän. Se syö miestä (tai naista, sillä tämähän on täysin fiktiivinen tarina).

Kuinka voittaa aussi? Kuinka palauttaa meille se joviaalin kännäämisen maine, joka meille kuuluu? Tapoja on monia, mutta jos vaikka sattuu oleilemaan Australiassa on tällöin hyvin olennaista harjoitella australialaisuutta noiden neljän säännön mukaisesti ja aina tilaisuuden tullen kuivaharjoitella kunnon huojumista kuten kuvassa allekirjoittanut eräällä australialaisella saarella paikallisen taideteoksen edessä.

[FlickrBlog – The Australian Lesson]

Advertisements

Comments»

1. iidis - Monday, January 29, 2007

Mahtavaa! Juurikin suunnittelimme tuovamme ausseja katsastamaan suomalaista kesanviettoa ja hieno kuulla etta odotettavissa ei ole vaivaantunutta silmienpyorittelya perinteidemme edessa.

Eika sita kai ketaan tarvitse yrittaa juomisessa paihittaa, vaan hyvassa yhteishengessa harjoitellaan yhdessa paremmiksi, eikos?

2. Sami Oinonen - Monday, January 29, 2007

iidis: No joo tottakai yhteishengessä, varsinkin aussien kanssa harjoittelu on erittäin mukavaa …. niin kauan kunhan ollaan kollektiivisesti parempia kuin britit, sillä se on olennaista.

Ne aussit kannattaa viedä sitten kaikista suurimmalle Ruotsinlaivalle myös, voi sitä taivastelun määrää..

3. Jazmanaut - Tuesday, January 30, 2007

Mutta kilpahiihdossa voidaan sitten näyttää, mistä se kana kusee!!!
Ja ryssävihassa ja…

4. Sami Oinonen - Tuesday, January 30, 2007

ja sitten ne heittää rugbyllä ja brittivihalla…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: