jump to navigation

Kollektiivisten liikkeiden haitoista Friday, February 2, 2007

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

ballet-torture.jpgYhdysvalloissa on tänä viikonloppuna Jeesuksen toiseen tulemiseen verrattavissa oleva herännäistapahtuma, amerikkalaisen jalkapallon finaali, Super Bowl.

On arvioitu että kolmesataamiljoonaisesta kansakunnasta 90 miljoonaa nauliintuu pyhän lehmän ääreen katsomaan kun joukko doupattuja körmyjä rimpuilee soikean siannahkapallon perässä. Vulgaaria, sanon minä.

Aiemmin kohistiin pelin puoliaikashowsta ja superkalleista mainoksista. Tämä on sinänsä ymmärrettävää, sillä peli on niin ikiaikaisen tylsää, että mikä tahansa, jopa jonninjoutuva popmusiikki tai mainokset ovat parempaaa ajanvietettä.

Mutta mistä tulisi kohista? No tietenkin siitä, kestääkö Yhdysvaltojen kaupunkien olkipilleihin verrattavissa olevat viemäriverkostot sitä kun 90 miljoonaa jenkkiä käy yhtäaikaisesti ripittäytymässä Elviksen olohuoneessa. On arvioitu, että vettä ja muuta olennaista huuhtoutuu kollektiivisessa hurmoksessa tuolloin viemäreihin 1,3 miljardia litraa. Yhtä paljon kuin Niagaran putouksista vajaassa kolmessa vartissa. Että muistakaa siis tämä kun joskus käytte putouksia tiirailemassa.

Super Bowl on mahtava ja tarpeellinen viihdeinstituutio, ennen kaikkea yhteiskuntasuunnittelun kannalta. Samanlaisia pitäisi olla jokaisella kansakunnalla. Se on sähkö- ja viemäriverkostojen ultimaatti rasitustesti, kapasiteettilaskelmien maksimi. Puoliaika alkaa > ylös tv-tuolista > rinti-rinti-vessaan > valot päälle > tarpeet tuubaan > vedä pönttö > pese kädet > valot kiinni > jääkaapin ovi auki > laardia tiskiin > ovi kiinni. Kestääkö infra vai ei?

Mitä vastaavaa rasitustestiä meillä on? Euroviisut? No, veikkaan, että se hurmos ei ole pysyvää. SM-pesäpalloilun finaali? Jep, ehkä Sotkamossa, mutta siellä on koko kylän väki katsomossa paikalla. Itsenäisyyspäivän vastaanotto? No oikeastaan ei, sillä sen aikana voi käydä pikkubreikillä menettämättä mitään. Jono jatkuu aina vaan.

Entä missä viipyy sellainen Google Maps mashup, josta näkisi kaupungeittain viemäriverkoston käyttöasteen ruuhkahuippuina ja muulloinkin. Sellaista kaivattaisiin nyt kipeästi. Tuo tuntuu olennaiselta palvelulta. Ja siitä pitäisi saada myös kännykkäversio.

Niin ja onneksi maailma ei ole enää pannukakku, sillä kun kymmenet miljoonat ahterit vyörähtävät kollektiivisesti vessanpöntölle, niin siinä olisi saattanut ennen vanha maailma keikahtaa vallan päälaelleen.

Advertisements

Comments»

1. Kriisi - Saturday, February 3, 2007

Tästä on tulossa perinne, sillä arvaa kenen luokse sinut jälleen ohjaan….

2. Sami Oinonen - Saturday, February 3, 2007

Kriisi: sinä ohjaat minut videoon, joka “This video has been removed due to copyright infringement.”

http://news.com.com/2100-1026_3-6155771.html

3. Kriisi - Saturday, February 3, 2007

No sepä oli nopeaa. Vielä tuolloin yöllä toimi. Ohoh!


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: