jump to navigation

Bussipysäkit ja kyläyhteisön rappio Sunday, February 18, 2007

Posted by Sami Oinonen in bizarre.
trackback

the-soviet-roadside-bus-stop-by-christopher-herwig-2007.jpg
Christopher Herwig on valokuvannut vanhan Neuvostoliiton aikaisia bussipysäkkejä. Hän esittelee meille toinen toistaan hienomman näköistä ja yksilöllistä pysäkkiä. Kuvan Lahden suurmäen profiilia muistuttava yltiöfunktionaalinen lippa on eittämättä niistä parhain.

On totta, että pysäkkien perimmäinen tarkoitus on toisaalta viestiä missä bussit pysähtyvät ja toisaalta tarjota hivenen suojaa happosateen ikeessä riutuville. Ja tehokkuuden nimissä on tietenkin järkevää, että pysäkit pystytään rakentamaan massoina ja halvalla.

Mutta mielestäni bussipysäkkien ei missään tapauksessa pidä olla standardimuotista. Niiden pitäisi olla yhtä yksilöllisiä täällä koto-Suomessa kuin ne ovat tuolla “stanien” perukoilla. Arjen vihmoessa mieli kaipaa piristystä ja jos siihen päästään osaltaan mitä eriskummallisimmilla pysäkkityyleillä, niin se on saavutus sinänsä.

Mielestäni jokainen kunta saisi luoda oman tyylinsä mukaiset katokset, lipat ja tornit. Tulisipa vähän eloa autioituviin syrjäkyliinkin ja tervettä kilpailua kuntaliitosten halvaannuttamiin pikkupitäjiin. Ja ennenhän sitä kokoonnuttiin maitolavoille turisemaan tuntikausiksi. Yritäpä nykyään starttailla spontaania keskustelua niissä nykyajan peltihökkeleissä.

[Polar Inertia – Soviet bus shelters]

Advertisements

Comments»

1. Petja Jäppinen - Sunday, February 18, 2007

Maitolava alkuvuodesta -77, pakkasta noin 30 astetta, Pelkosenniemen kirkonkylältä pohjoiseen, tuulta ja minä olin luokkatoverini Pekan kanssa saattamassa…

Oikeastaan jos jäten säädyttömyydet pois, minulla ei ole mitään kerrottavaa, mutta terveisiä tytöille… Kiesus… siitä on yli 30 vuotta!

2. Ms Zepander - Sunday, February 18, 2007

HKL:n väellä on täysi työ osata tunnistaa pysäkki jo näistä vakiomalleistakin.

3. Sami Oinonen - Sunday, February 18, 2007

Petja: Nimenomaan noita tarinoita….maitolavat takaisin

Ms Zepander: Saattaa olla totta, mutta kai niihin voisi jonkin elektronisen tunnisteen laittaa, “bussipysäkki, vaikka tuo suuri kärpässieni ei siltä todellakaan näytä, on 200 metrin päässä, jarruttanet pliis” …

4. Kriisi - Sunday, February 18, 2007

Numero 17 on jotenkin minun silmääni sopiva. Sellainen kun pönöttäisi tuossa meidänkin tien varressa, niin tulisi aamupimiällä huomattavasti parempi mieli.

Varsinkin kun miettii tätä maamme pohjoista sijaintia, niin en käsitä miksi pysäkkien pitää olla mahdollisimman ankeita ja epäsuojaavia. Panin viime Tanskan reissullani esimerkiksi merkille, että alavilla tuulisilla mailla lähes järkiään bussipysäkeissä oli puoliksi pleksitetty myös pysäkin etupuoli, jotta sai edes jotain suojaa purevalta viimalta.

Mutta jotain valmistajien lobbausten tulosta varmaan nämäkin. Kuten myös nakkikioskit – nakkikiskan pitää olla tällainen ja tällainen, tai et myy nakkeja, kele. Mitä hittoa? Ai kaupunkikuva? No tuliko mieleen että ne standardikopit olisi voinut vaikkapa suunnitella kaupunkikuvaan sopiviksi eikä bussipysäkkien pareiksi.

5. kervå - Sunday, February 18, 2007

Kolmosessa pasteeraa hieman Leningrad Cowboys -tyyppinen heebo.

6. Sami Oinonen - Sunday, February 18, 2007

Kriisi: Nimenomaan kaupunkikuvan elävöittämisen kannalta pysäkkien pitäisi olla yksilöllisiä, kaupunginosayhdistykset (jos sellaisia on) voisivat kukin suunnittella omansa. Varmasti menisi läpi jos ehdottaisi Pekka Saurille. Aivan varmasti.

kervå: Niinpä olikin. Paikalliset taitelijat voisivat jättää meilläkin sitten jälkensä myös bussipysäkkeihin. Näin saataisiin bussireiteistäkin turistinähtävyyksiä. Kyllä luulisi HKL:n hymyilevän kun kesät läpeensä linjoilla pörisisi japanilaisturistien laumoja kamerat sauhuten. Näin päästäisiin sitten ajan myötä niistä ylisuurista turistibusseistakin eroon, kun kaikki mielenkiinto olisi bussipysäkkien bongaamisessa eikä niissä iänikuisissa ja väsähtäneissä sibeliusmonumenteissa ja paavonurmenpatsaissa

7. Petja Jäppinen - Sunday, February 18, 2007

Tarkistin kalenterista.
Siitä tuli perjantai-iltana 30 vuotta.
Tytöt on nyt… 47 .


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: