jump to navigation

Käsien pesemisestä Saturday, March 3, 2007

Posted by Sami Oinonen in design.
trackback

wawirka.jpg
Käsien peseminen on pohjamudissa. Sitä tarkastaellaan yleensä vain fyysisen puhdistautumisen kautta perushygieenisenä toimenpiteenä. Näin ei ole yllättävää, etä 99% markkinoilla olevista lavuaareista tai tarkemmin “saniteettialtaista” onkin sitten kauttaaltaan ilotonta ja kliinistä sairaalanvalkoista muotoilua.

Liian kauan on meitä muilutettu pesemään käsiä vain ja ainoastaan pakon edessä. Etteivät taudit tarttuisi ja sormet maistuisi kuin nipulta härskiintyneitä lahnoja. Höpönlöpöä ja täysin epäolennaista. Ikään kuin käsien peseminen olisi tauti.

Mielestäni käsien pesemisen rituaalinen puhdistautumisfunktio on täysin unohdettu. Sinänsä ymmärrettävää, sillä moderni vaahtosuinen kaaos, ruuhkat, ankara shoppailu, kirkuvat esimiehet ja perheenjäsenet, silmät pandakarhuiksi valvottava uraputki ja vähin äänin rasvatyynenä vellova ihmisen kollektiivinen paha olo pitävät meitä pihdeissään iäti. Emme pääse irti, emme voi rentoutua edes hetkeksi. Ja mieltä ylikierroksilla tahkoava vatkain se vain jatkaa loputonta kirnuamistaan.

Mutta entäs jos kaikki lavuaarit olisivat vaikka kuvan Wawirka-altaiden kaltaisia katarttisia ripittäytymispaikkoja? Pystyisimmekö näiden jumalaisen kauniiden rituaalisten puhdistautumisaltaiden avulla irtautumaan arjen ikiliikkujasta? Pystyisimmekö silloin sanomaan “Minä pesen käteni nyt tästä ja jatkan seuraavaan”, “Olen nyt valmis uuteen”, “Olen oman itseni herra” tai “Minä juon nyt kahvia, hössöttäkää te mitä lystäätte”?

Luulen, että pystyisimme.

[via Designers’ Block]

Advertisements

Comments»

No comments yet — be the first.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: