jump to navigation

Kun aika ja paikka ovat oikeat Tuesday, March 13, 2007

Posted by Sami Oinonen in innovaatiot.
trackback

herald-square-34th-and-broadway-manhattan-by-abbott-berenice.jpg
Googlelta, tuolta digielämäni uskolliselta taltioijalta, pukkaa näemmä kohta puoliin puhelinta. Vaan millaista? Erään patenttihakemuksen syynäämisen perusteella Google käyttää hakuhegemoniaansa niin, että G-Phone käytännössä lukee ajatuksesi ja ennustaa seuraavan liikkeesi sijaintisi, kellonajan ja aikaisempien hakujesi perusteella. Kuulostaa hienolta.

Eli jos tsäppäilisin pitkin kuumia ja sykkiviä Helsingin katuja vaikkapa arki-iltana klo 20, niin G-Phone vinkkaisi minulle, että:

Heipä hei Sami, on näköjään iltakahvikupposen aika. Lähin kahvila on osoitteessa… Mutta ethän mene sinne, sillä siellä on valvontakameran ja kännykkäliikenteen perusteella paljon porukkaa eli liian hälyistä todennäköisesti makuusi. Lisäksi kahvilan kylmäkaapissa ei näytä olevan RFID-tunnisteen mukaan yhtään Mars-jäätelöä. Niistähän sinä tykkäät niin.

Sen sijaan suosittelen sinulle kahvilaa osoitteessa… Tällä kävelyvauhdilla sinulla kestää kohteeseen 5 minuuttia ja 19 sekuntia. Plussana mainittakoon, että kahvilassa on kaverisi Hesekiel, joka varmaankin yllättyy seurastasi, onhan hän sinulle vielä velkaa kahvikupposen. Lähetänkö hänelle viestin puolestasi, että saapunet tovin kuluttua?

Tämä kahvila on oiva valinta muutenkin, sillä sitä on lähestymässä päättäväisesti myös Sturm und Kopsis-ryhmän aatteellinen majakka Timo, jonka kanssa sinulla on sovittuna pohdiskelusessio ylihuomiseksi. Ehdotanko hänelle, että pidetäänkin palaveri nyt pois kuleksimasta, sillä eihän “Web 4.0 on kuollut”-pohdinta nyt niin kovin tärkeää ole. Blogipostisi aiheesta keräsi kommentteja vain itse asiassa Timolta ja sitä on luettu vaatimattomat 56 kertaa. Kuolleena syntynyt idea sanon minä, jos sallit minun näin asian ilmaista…

Hei hei ja seis nyt heti Sami! Tuossa vasemalla olevassa liikkeessä on niitä Iittalan tykkejä Antonio Citterion leipäveitsiä. Piipahdapa sinne ja huikkaan Hesekielille ja Timolle viestin, että myöhästyt vielä, muttet kuitenkaan niin paljon kuin keskimäärin tapaat tehdä.

Ja muista, että Google-dieettiseurannan mukaan sinulla on varaa ottaa sen Mars-jäden lisäksi espresson kanssa vielä toinen suklaanappi, muttei enempää. Olet sen toki ansainnut, sillä tällä trendillä kuihdut olemattomiin vuonna 2189.

Ja lopuksi, eteläistä Helsinkiä on sitten lähestymässä saderintama, joka kestää kaksi tuntia ja pyyhkäisee kahvilan yli 35 minuutin kuluttua. Että älä jää lörpöttelemään, vaan pidä jutut tiukkina ja suu muikeana. Eihän sinulla hyvä mies ole edes sontikkaa mukana. Se on kotona.

Hei ja nyt seis ja kaatse taaksepäin! Tuo vaaleakutrinen nainen kuuluu muuten sähköpostiosoitteen perusteella samalle “Pelastakaa aarniporat, nuo kaupunkihälyn uskolliset kasvattajat”-postituslistalle. Haluaisitko vaihtaa hänen kanssaan vielä muutaman sanan ensi kesän Aarnipora-viikoista? Ja näyttäisi teillä olevan hakuhistorioidenne perusteella myös yhteinen kiinnostuksen kohde paanukattojen kunnostamisen saralla…

Mahtavaa. Yksi tuollainen minulle.

Advertisements

Comments»

1. zepander - Tuesday, March 13, 2007

Jos puhelin kertoo mullekin tuommoisia pehmeällä tenoriäänellä, niin joooo-okei kelpaa. Näytössä väijyvänä tekstimassana tuo olis ehkä hiukan ylivoimainen.

(Ihana vehje, huoh.)

2. Vickyduck - Tuesday, March 13, 2007

huoh siinäpä olisi unelmapuhelin! 🙂

3. Kriisi - Tuesday, March 13, 2007

Ja toi rupeis kuitenkin heti marmattamaan, jos jäisinkin sateeseen, vaikka sontsa ei ookaan mukana.

4. Sami Oinonen - Tuesday, March 13, 2007

zepander: Totta, liikaa tekstiä. Puheena pitää tulla, ja vain olennaiset iskusanat tekstinä. Helppoa toteuttaa. Tuotantoon!

Vickyduck: Juu ja ei. Toisaalta on hyvä tietää kaikki ja toisaalta joskus olisi hyvä olla tietämättä..

Kriisi: Niin varmasti tekisi. Sehän toimisi sitten kuin parhaimmat autonavigointisoftat. Kuten tutulle eräs sellaisista totesi “Käänny vasemmalle…Ajoit harhaan, tee nopeasti U-käännös!”

5. mkl - Wednesday, March 14, 2007

mut entäs yksityisyyden suoja? jos puhelin jakaa noin hövelisti myös sinusta tietoja kaikille ohikulkeville niin en itse sitä ainakaan haluaisi.

enkä muuten ole mikään suuri fani noiden profilointi softien määrän lisääntymisessä. ei mene enää kauaa niin me saadaan sakotkin etukäteen ku profiloidumme ylinopeutta ajaviksi – tai joudumme linnaan ja häpeäpaaluun ku käytöksemme teini-iässä näyttäisi osoittavan meistä tulevan pahaisia raiskareita n. 40-vuoden iässä..

eihän toi google vielä tolle tasolle ole pääsemässä. mutta jos se onnistuu jonkimoista softaa kehittämään, niin mitkä luulet mahdollisuuksien olevan, että “virkavalta” ei sitä omaan käyttöönsä myös haluaisi?

huxleyt ja orwellit vaan uudelleen lukuun…

6. Sami Oinonen - Wednesday, March 14, 2007

mkl: jep, onhan noita salaliittoriskejä, mutta kuluttajana minä olen kyllä täysin valmis joustamaan yksityisyydensuojastani ja luovuttamaan vaikkapa Googlelle sitten tietoa itsestäni ja käyttäytymisestäni, jos esim. oma (ja vertaisryhmäni) elämä helpottuu ja tulee miellyttävämmäksi. Tietysti tällä tiedolla on hintansa, joka voi olla esim. lupaus halvemmista tuotteista jne.

7. mkl - Thursday, March 15, 2007

Hienoa. Kulutusjuhlat ovat hienot juhlat…

Tuli mieleen tuosta myös amerikkalaisen politiikan tutkimuksen ‘grand old manin’, Robert A. Dahlin, viimeisin teos, On Political Equality. Siinä Dahl pohtii poliittisen tasavertaisuuden olemusta, ja myös sitä pessimististä (“salaliittoteoriaa”?) mahdollisuutta, jossa tämä tasavertaisuus rupeaa rapistumaan entisestään. Lyhykäisyydessään, hän ei usko tasavertaisuuden lisääntymiseen ilman kulutushysterian muuttumista (consumerism) ns. kansalaisuuden (citizenship) korostamiseen.

Mutta saa nähdä mitä tapahtuu. Itse en kyllä aio antaa yhtään ylimääräistä yksityiseedästäni Googlelle tms., etenkään kulutuksen edistämiseksi, enkä etenkään siitä vähästä joka on kohta jäljellä. Jos kiinnostaa niin lukaise Hille Koskelan ‘The gaze without eyes’ (http://phg.sagepub.com/cgi/content/abstract/24/2/243).

Mutta kuten sanoin, suurimpana ongelmana tuossa pidän tuota profilointia.
“details an application that can predict what a user is searching for”
Tämähän periaatteessa tarkoittaa, että oma käytös muuttuu profiilin alaiseksi. Jos tekniikkaa oikeasti päästään testaamaan puhelimilla ja se toimii, niin uskotko ettei salaiset poliisit ottaisi sitä käyttöönsä? Näinhän saataisiin pian profiloitua kaikki potentiaaliset terroristit ja heidän liikkumistansa voitaisiin rajoittaa – esimerkiksi.

Huxleystä, Orwellistä, Zamjatinista, ja muista on hyvä muistaa myös, että ne eivät ensi kädessä ole salaliittoteorioita vaan anti-utopioita…

8. Sami Oinonen - Thursday, March 15, 2007

mkl: Nimenomaan sellaiset kulutusjuhlat ne hienot ovatkin jossa minä voin ostaa minulle relevantimpiä hyödykkeitä nopeammin, vaivattomammin ja halvemmalla. Ja toivottavasti minulle jää näin enemmän aikaa tehdä jotain hyödyllistä ja ja kuluttaa vähemmän.

Tuo ennustaminen toimii jo alkeellisella tasolla kännykän ennakoivassa teksinsyötössä, siitä näkökulmasta lokaation ja hakuhistorian liittäminen on vain luonnollinen kehityskulku. Ja kaikkihan tapahtuu minun luvallani, ei ilman sitä.

Ja varmasti ylilyöntejä tapahtuu ja onhan Googlellakin niistä esim. Kiinassa kokemusta. Ja aivan varmasti salaiset poliisit ottavat, elleivät ole jo ottaneet, tuollaisia teknologioita käyttöönsä.

Mutta nuo dystopiat ovat vain yksi tulevaisuuden skenaario, vaihtoehtoisia ja enemmän todennäköisiä tulevaisuuksia on. Täytyy olla. Se on sitten viime kädessä meistä kansalaisista kiinni miten paljon mölyä pidämme isoveljistä ja minkälaisia päättäjiä valitsemme tulevaisuuttamme luomaan (…ja tähän loppuun fanfaarit :-).

Kiitti vinkistä, tuo Koskelan artikkeli vaikuttaa mielenkiintoiselta.

9. mkl - Friday, March 16, 2007

Tuossa se kompa onkin, consmerismin nimittäin. Mitä nopeammin ja vaivattomammin pystyt näitä relevantteja hyödykkeitä ostamaan, sitä lähemmäs itseisarvoa itsekulutus menee. Kyse ei ole enää tarpeiden tyydyttämisestä. Siitä se Dahl:kin sanoi meidän tarvitsevan päästä ylitse. Pohjoismaat ovat hänen listallaan melko korkealla sillä meilla on ns. “Quality of life” korkein suhtessa GDP:n määrään.

Kännykän ennustavan tekstinsyötön en laskisi kuuluvan samaan kastiin. Sehän ei perustu profilointiin vaan aivan yksinkertaisesti suomen kielen sanojen yleisyyteen. Persoonallisten sanojen käytöllä ei siinä ole merkitystä – ellei välttämättä halua laskea siihen niitä jotka sinne itse syöttää.

Lokaation ja hakuhistorian liittäminen ei sinänsä ole ongelmallista. Ongelma syntyy siinä vaiheessa kun tämä tieto ei ole omassa kontrollissa, joka on väistämättä seuraava vaihe sillä kännykähän on vastaanotin-laite. Laitteen rakentaminen, joka pystyy poimimaan toisten profiilit ei tulevaisuudessa luultavammin ole kovinkaan vaikeata. Kuten jo nykyään on käynyt rfid-lukijoiden kanssa (ja jopa laitteiden jotka pystyvät muokkaamaan tietoa).

Mutta, olet oikeassa, ei noiden anti-utopioiden varaan kannata laskea. Meillä se valta vielä on. Jos sen menetämme, ei siitä voi ku itseä syyttää. Ei taas hyvältä vaan näytä, kun katsoo vaalikeskusteluja 🙂

10. Sami Oinonen - Friday, March 16, 2007

mkl: Samaa mieltä vaalikeskusteluista, esim. YLEn eilinen Suuri Vaalikeskustelu oli enemmänkin “Suuri Kupla”, ei niin juuri mitään jäänyt käteen, aika surrealistista numerosnobbailua..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: