jump to navigation

Poraamisen uusi huomen Sunday, March 18, 2007

Posted by Sami Oinonen in design.
trackback

swales-aerospace-pistol-grip.jpg
Työkalujen hillittyä eliittiä edustaa tämä Swales Aerospacen valmistama akkuporakone, Pistol Grip Tool, suoraan kansainvälisen avaruusaseman (International Space Station) työkalupakista. Tämä teräksestä, titaanista, alumiinista, MP35N-metalliseoksesta ja Delrin-muovista valmistettu hyvin vääntävä työjuhta surahtelee minuutissa viidestä 60 kierrokseen. Suurien säätövipujen ja led-näyttönsä ansiosta sen säätäminen oikeisiin asetuksiin on vaivatonta paksummatkin tumput sormilla.

robert-curbeam-in-action.jpg
Pistol Grip Tool suunniteltiin alunperin Hubble-teleskoopin korjaustöitä varten. Sitä käytettiin avaruudessa ensimmäisen kerran vuonna 1997 ja on nyt kansainvälisen avaruusaseman avaruuskävelijöiden pääasiallinen työkalu. Vajaan kuuden kilon painokaan ei paljon painottomassa tilassa hikeä nostattele.

Työkalun rakenne on suunniteltu niin, että sitä voi jatkossa laajentaa uusiin työtarpeisiin. Mielummin siis yksi runko mukaan avaruusloikalle, kuin pakillinen roinaa riesana. Jos Pistol Grip Toolista olisi mattimeikäläisen saatavilla edes karvahattumalli, niin siitä tulisi välitön hitti.

[Tools of the (Astronaut) Trade via Core77]

Advertisements

Comments»

1. Jyri - Sunday, March 18, 2007

Epäilen vahvasti että painottomaan tilaan suunniteltu vääntötyökalu ei olisi maan päällä kovinkaan käyttökelpoinen rakenteellisilta ratkaisuiltaan sillä tuossa on jouduttu varmasti tekemään kompromisseja sen ongelman osalta jota täällä maanpäällä ei tarvitse edes huomioida.

Eli sen miten varmistetaan se että väännin pyörittää ruuvia eikä väännin + mies pyöri ruuvin ympärillä…

2. Sami Oinonen - Sunday, March 18, 2007

Jyri: Pohdin itse samaa kun luin tuota artikkelia, ja visioin avaruuteen singahtavia astronautteja. Mutta tajusin sitten, että kyllähän astronautit käyttävät jonkin sortin jalkalukkoa poratessaan. Vempeleen käyttöohjeet löytyvät kyllä valmistajan sivulta, ehkä siellä on jotain tarkempia turvaohjeita.

Mutta näin vakavasti ottaen Pistol Grip Tool on esimerkki laitteesta, jonka suunnittelun lähtökohtana on äärimmäiset olosuhteet ja käyttötilanteet. “Necessity is mother of all inventions”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: