jump to navigation

Pään heilutuksesta kaikki hyöty irti Tuesday, April 10, 2007

Posted by Sami Oinonen in innovaatiot, musiikki.
trackback

bangarama.gif
Katsoin sunnuntaina ensimmäistä kertaa ehkä noin kahteenkymmeneen vuoteen yhtäjaksoisesti tunnin ajan musiikkikanava MTV:tä. Viime vierailustani muistan Peter Gabrielin Sledgehammer-videon, Falcon pirteän Rock Me Amadeus-diskopolkan, Banglesin Walk Like an Egyptian-rallin ja Pet Shop Boysin West End Girlsin. Oi noita kultaisia kasariaikoja.

Sunnuntaisen session jälkeen olen todistettavasti vielä hengissä. Näyttää siltä, että MTV:stä on kehittynyt tässä välillä teinien oma tositv-kanava, jossa oman elämänsä “kyllä minustakin olisi voinut tulla rokkitähti”-julkkikset pyörivät akselinsa ja kellon ympäri kameran herkeämättä taltioidessa heidän älyllisiä pohdiskelujaan jälkipolvien analysoitavaksi.

Mutta oli kanavalla yllättävästi myös musiikkiakin tarjolla. Ohjelma nimeltään Headbanger’s Ball (“Moshpitissä tuulee vaakaan” suom.huom) vaikutti minun ohjelmaltani, sillä siinä kaksi pitkätukkaista miestä keskusteli kevyesti metallimusiikista jonkin rautaneitsyeestä innoituksensa saaneen hämärästi valaistun lavastehäkkyrän keskellä. Välillä he murahtelivat tyytyväisinä, katsoivat tuimasti kameraan ja näyttivät pirunsarvimerkkiä.

Ja mainosten välillä näytettiin metallivideoita. Erityisesti yksi video lämmitti mieltäni. Siinä kvartetti vihaisennäköisiä nuoria miehiä veivasi uskollisesti perinteistä metallihumppaa. Soitannan väliin oli leikattu pätkää, jota kai juoneksi kutsutaan, erään bändin jäsenen henkilökohtaisesta saatanoitumisesta. Hän näytti komealta pukinparrassaan, pirunsarvissaan ja lepakonsiivissään. Ottaisivat vähän rennommin.

Video ei ollut kuitenkaan mullistava tämän roolisuorituksen vuoksi, vaan huomion vei täysin videolla esiintynyt “laillistettu päänheiluttaja”. Tämä mies valvoi skitta kädessä hajareisin liikkumattomana ja aina kertosäkeen pärähtäessä aloitti vimmatunmoisen päänpyörittämisen. Mutta hän varoi kuitenkin soittamasta kitaraa, sillä se ei ollut oleellista. Mahtava yksilösuoritus.

Sehän on totta, että metallibändit ovat heiluttaneet päitään jo vuosikymmeniä, mutta vasta tänä päivänä teknologia tarjoaa ensimmäistä kertaa mahdollisuuden hyödyntää päänvatkaamista itse musiikintekemisessä.

Saksalaisen Aachen yliopiston mieskööri esitteli jo vuonna 2005 New Interfaces for Musical Expression-konferensissa Bangarama-instrumenttinsa, jolla luodaan musiikkia yksinkertaisesti päätä heiluttamalla. Bangaraman päähän kiinnitettävä liikeanturi rekisteröi päänliikkeet, jotka muunnetaan soittajan haluamiksi ääniksi yksinkertaisen näppiksestä häkätyn vanerikitaraohjaimen avulla.

Kuinka mahtavaa olisikaan jos metallibändit pystyisivät vihdoin hyödyntämään Bangaraman kaltaisella instrumentilla päidensä tahkoamisen. Rytmiset äänimaisemat voisivat vaihdella wagneriaanisesta pauhusta aina herkkään linnunlauluun.

Ja varmasti kaukana ei ole sellainenkaan tulevaisuus, jossa faneille myydään keikalle Bangarama-anturilippiksiä tai -peruukkeja. Näin kaikki halukkaat pääsisivät osallisiksi kollektiivisen musiikinluomisen ja -kokemisen juhlaan.

Ja eihän mikään rajoita sovellusaluetta pelkästään metalliin. Pori Jazzeilla tulisi olla saatavilla Bangaraman sofistikoituneempi versio, Claparama, joka taikoisi vaikka kännykän kajarin kautta klubitaputuksia pään nyökyttelyn tahtiin. Voisi kerrankin keskityä viinin siemailuun täysin rinnoin.

[Laszlo Bardos, Stefan Korinek, Eric Lee and Jan Borchers.
Bangarama: Creating Music with Headbanging (PDF)]

Advertisements

Comments»

1. PA - Wednesday, April 11, 2007

Noita soittimia luodaan tosiaan Designing Interactive Systems II -kurssin loppuprojektina, suosittelen. Tämä ryhmä taisi tosin sittemmin jatkaa ideaansa pidemmälle. Oma ilmakitaraprojektimme jäi viime kesänä vähän torsoksi, kun projektille suotiin aikaa pari viikkoa ja muutkin määräajat puskivat päälle [seli seli].

2. Sami Oinonen - Wednesday, April 11, 2007

MAKE-lehti on oiva lähde myös, tietenkin. Bangarama-big band näyttäisi aika mahtavalta.

3. nieminensundell - Wednesday, April 11, 2007

Kerrassaan riemastuttavaa.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: