jump to navigation

Vaihdekepin uusi tuleminen Friday, April 20, 2007

Posted by Sami Oinonen in brändit, design.
trackback

gaggia-vs-lamborghini.jpg
Markkinoinnissa puhutaan brändin laajentamisesta (brand extension) käsittääkseni silloin, kun yritys lähtee liikevaihtokäppyrän laskiessa häröilemään paniikissa omalta tutulta ydinosaamisalueeltaan. Tarkoituksena on hyödyntää brändin hyvää mainetta ja värinää ja näin laajentaa asiakaskuntaa. Kuolleena syntyneitä esimerkkejä löytyy lukuisia: on Ferrari-ja Porsche-kännykkää, Harley-Davidson-parfyymiä, Bicin kertakäyttöisiä naisten alusvaatteita jne. Onnistumisiakin on: Dove, Virgin ja Caterpillar ovat kaikki laajentaneet alkuperäisestä alueestaan mallikkaasti.

Mitä kodinsisustukseen tulee, niin superautojen valmistajista ainakin Lamborghinilla on ollut hinkua laajentaa tuotevalikoimaansa ensin nojatuoleista lautasiin ja nyt espressokeittimiin. On ehkä ajateltu, että jos (tyypillisesti) miehellä ei ole varaa itse lamboon niin kahvinkeittimen korahtelu ja hanikoiden painelu korvaisi jollain tavalla haaveeksi jäävän kaaran käsittelyä. Sinänsä hyvä ajatus, mutta ehkäpä sitä vain masentuu päivä päivältä enemmän, kun kahvinkeitin on muistuttamassa siitä, ettei ole sitä paria milliä auton ostoon.

Kuvan espressokeittimistä toinen on siis selvästi epäonnistunut tapaus. Se on helppo tunnistaa, sillä siinä puserretaan piki kuppiin auton vaihdekepillä. Tottakai, milläs muulla. Tämä Lamborghinin Tonino-lifestylesarjaan kuuluva teräsrunkoinen toteemi näyttää muutenkin siltä, kuin olisi repäisty suoraan superkaaran keskikonsolista. Pöyristyttävää halki-poikki-pinoon muotoilua, sanoisivat muotoilun ammattilaiset ja minä.

Kuvassa vasemmalla on Gaggia Achille. Pneumaattisen art deco-pusertelun juhlaa. Se näyttää esineeltä, joka kauniin ulkokuoren lisäksi taikoo sisuksistaan ilmeisen hyvää kahvia. Se on kone, joka syntyi kahvinkeittoon, eikä mutantti, joka haluaisi olla auto.

Advertisements

Comments»

1. A reader in London - Friday, April 20, 2007

Uuh. Miehekästä. Kaiken maailman vipuja ja keppejä. -mobiiliterveiset Lontoosta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: